Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  27.01.2020 08:14:46

Brexit je konečně tady! BoE zareaguje snížením sazeb (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Již tento pátek opustí Velká Británie oficiálně Evropskou unii a vstoupí do přechodné fáze, která by měla trvat do konce roku. Nejistota, jak bude vypadat budoucí uspořádání (nejenom) obchodních vztahů mezi VB a EU nás tak bude provázet i nadále. Bank of England dá zřejmě na čtvrtečním zasedání ekonomice do vínku nižší úrokové sazby. To středeční zasedání Fedu by nic zásadního přinést nemělo. Finanční trhy budou v tomto týdnu dále sledovat zprávy o šířícím se koronaviru. A zatímco americká data poukáží na slábnoucí domácí poptávku, evropská by měla potvrdit opatrné zlepšování situace.

Ekonomická situace v eurozóně se pomalu, ale jistě stabilizuje

Šířící se koronavirus vede hráče na globálním devizovém trhu k preferenci měn bezpečného přístavu, primárně japonského jenu. Podpora je ale cítit i na americkém dolaru. Data, která budou publikována v tomto týdnu, ale nahrávají spíše euru. Očekáváme pokračující zlepšování v této chvíli především předstihových indikátorů v eurozóně, které potvrdí, že se evropská ekonomika pomalu chystá odrazit ode dna. Na silný ZEW index z minulého týdne by měl dnes navázat německý IFO index podnikatelské důvěry. Za celou eurozónu pak zlepšení nálady potvrdí čtvrteční publikace lednového průzkumu Evropské komise. Páteční zveřejnění prvního odhadu HDPeurozóně za Q4 19 předpokládáme ve výši 0,3 % q/q (o desetinu nad konsensem), tedy v blízkosti potenciálu. Z teritoriálního pohledu čekáme 0,3 % q/q pro Francii, 0,4 % q/q pro Španělsko, minimální růst o 0,1 % q/q pak pro Německo a Itálii. Americká ekonomika sice vykáže za Q4 19 podle nás solidní růst 1,7 % q/q anualizovaně (trh čeká dokonce 2,2 %), domácí poptávka ale bude slabá.

Beztrendové obchodování na koruně by mělo pokračovat

I tento týden bude na domácí události chudý, ekonomický kalendář je prázdný. Hráči na korunovém trhu budou nadále sledovat primárně dění na globálních trzích a vývoj averze k riziku. Z domova se můžeme v první polovině týdne ještě dočkat případného komentáře od některého z centrálních bankéřů před tím, než jim ve čtvrtek začne týdenní mediální karanténa před pravidelným zasedáním k měnové politice. Z technického pohledu lze opětovně očekávat kurzový vývoj mezi oblastí podpory 25,00/05 CZK/EUR a hladinou odporu na 25,20 CZK/EUR. V případě jejího zdolání se další rezistence nachází na 25,30 CZK/EUR.

Koruna drží silné úrovně, letos se daří i dolaru

Euro se po převážnou většinu minulého týdne drželo u hladiny 1,11 USD/EUR, aby v jeho závěru spadlo pod 1,103 USD/EUR a odepsalo tak v týdenním hodnocení zhruba půl procenta. Od počátku letošního roku tak již ztratilo téměř dvě procenta. Dolar nadále profituje ze svého postavení bezpečné měny. I když se zdá, že hlavní epicentra geopolitických třenic ustoupila do pozadí, D. Trump připomněl, že uzavřením první části obchodní dohody s Čínou obchodní války nekončí. Zdůraznil, že Evropa bude tvrdším oříškem. Skupině měn bezpečného přístavu pomáhají i postupně se šířící obavy z koronaviru. Evropská data nezklamala, předstihové indikátory potvrzují, že zhoršování ekonomické aktivity se v závěru loňského roku zastavilo. Zasedání ECB v podstatě nic nového nepřineslo. V souladu s předpoklady Ch. Lagarde oznámila zahájení procesu revize fungování ECB.

Tuzemská měna nadále drží silné úrovně, i když ve druhé polovině minulého týdne byla patrná korekce předchozích zisků. V jeho první polovině se totiž kurz na krátko dostal lehce pod hladinu 25,05 CZK/EUR. Takto silná byla česká měna naposledy na počátku roku 2013. Koruna nadále profituje z atraktivního úrokového diferenciálu. Situace v reálné ekonomice ale až tak růžová není. Že česká ekonomika v posledních měsících loňského roku znatelně zpomalila a v podstatě ji doběhla německá průmyslová recese, potvrdilo páteční zveřejnění ledového konjunkturálního průzkumu. Celková ekonomická důvěra i obě její složky (spotřebitelská i podnikatelská důvěra) klesly (podrobnější komentář zde http://bit.ly/2TPrs7f). A středeční data polské průmyslové výroby z konce loňského roku jsou též zvednutým varovným prstem.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688