ČMZRB investiční plánuje nakupovat podíly v malých a středních firmách

Malé a střední firmy se dočkají podpory ve formě kapitálových vstupů. ČMZRB investiční, nově založená dceřiná společnost Českomoravská záruční a rozvojové banky, plánuje nakupovat minoritní podíly v těchto podnicích a podpořit tak likviditu na trhu. ČMZRB investiční nebude aktivně zasahovat do řízení společností a nebude provádět spekulativní obchody s akciemi.

Českomoravská záruční a rozvojová banka se dlouhodobě zaměřuje na podporu malých a středních podniků ve formě záruk a zvýhodněných úvěrů. S podporou ve formě kapitálových vstupů začala v roce 2018 prostřednictvím Středoevropského fondu fondů, kde vystupuje v roli investora. V letošním roce plánuje spustit pilotní program prostřednictvím dceřiné společnosti ČMZRB investiční, jehož hlavním úkolem bude nakupovat minoritní podíly v malých a středních společnostech, podpořit jejich vstup na kapitálový trh a přispět tak k jejich dalšímu rozvoji a růstu.

O nákupu jednotlivých podílů bude rozhodovat tříčlenné představenstvo ČMZRB investiční. „Před nákupem podílu budeme ověřovat, zda má firma zájem o to, aby v ní naše dceřiná společnost získala podíl,“ uvádí Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB. Následně po období pěti až sedmi let dojde k postupnému prodeji podílů podle poptávky na trhu.

Fond bude nakupovat určitou část z primárních emisí akcií například na trhu Start pražské burzy cenných papírů, který je právě určen pro malé a střední společnosti. Počítá se s podporou podnikatelů působících v odvětví, jako je zpracovatelský průmysl, stavebnictví, zpracování odpadů, informační a komunikační činnost, profesní, vědecké a technické činnosti apod., přičemž konkrétní obory budou specifikované před spuštěním programu v příslušené výzvě.

V současné době probíhají jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu o konečných podmínkách financování. To bude působit v roli poskytovatele finančních prostředků – počítá se s využitím zdrojů z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – a bude schvalovat strategii ČMZRB investiční. Bližší informace budou zveřejněny po podpisu dohody. Spuštění podpory ve formě kapitálových vstupů lze očekávat v průběhu letošního roku.

Úkolem ČMZRB investiční nebude pouze podpora ve formě kapitálových vstupů, ale zaměří se také např. na aktivity související s revitalizací tzv. brownfieldů, v první fázi s revitalizací brownfieldů v aglomeraci statutárního města Ostravy.


Zařazenoso 25.01.2020 10:01:00
ZdrojAMSP
Originálamsp.cz/cmzrb-investicni-planuje-nakupovat-podily-v-malych-a-strednich-firmach/
KategorieZpravodaj AMSP ČR


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V