ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  08.11.2019 00:00:00

Cestovní ruch v Královéhradeckém kraji v 1. až 3. čtvrtletí

 

Výsledky cestovního ruchu za devět měsíců letošního roku ukazují na pokračující růst návštěvnosti v hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje. Domácích hostů přijelo meziročně o 2,9 % více, zahraničních o 7,8 % více. Nejvíc zahraničních hostů přijelo z Německa, Polska a Slovenska. Trend rostoucí návštěvnosti se tak znovu potvrdil i v hlavní turistické sezóně.

 

Podle předběžných výsledkůcestovním ruchu, za období leden až září 2019, se v hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje ubytovalo celkem 1 176,9 tis. hostů, tj. o 44,8 tis. návštěvníků více než za tři čtvrtletí roku 2018, tj. zvýšení o 4,0 %. V celé České republice byl nárůst o 527,3 tis. osob, tj. o 3,1 %.

Domácí hosté (rezidenti) tvořili více než tři čtvrtiny (77,4 %) hostů hromadných ubytovacích zařízení v kraji a oproti stejnému období loňského roku jich přijelo o 25,5 tis. (o 2,9 %) více. Menší byl v absolutním vyjádření nárůst hostů ze zahraničí, kterých přijelo o 19,3 tisíc více (v relativním vyjádření o 7,8 %). Z celkového počtu hostů tvořili nerezidenti 22,6 %. Královéhradecký kraj navštívilo 6,8 % celkového počtu hostů hromadných ubytovacích zařízení v ČR, domácí klienti se podíleli na celorepublikovém počtu 10,1 % a zahraniční 3,2 %. 

V  ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje se za období leden–září 2019 ubytoval čtvrtý nejvyšší počet hostů po Hl. městě Praze, JihomoravskémJihočeském kraji. Počet domácích hostů byl mezi kraji třetí nejvyšší (po JihomoravskémJihočeském kraji) a v případě zahraničních hostů byl pátý nejvyšší (po Hl. městě Praze, Jihomoravském, Karlovarském a Jihočeském kraji).

Podobně jako v našem kraji došlo k meziročnímu nárůstu počtu hostů ve všech dalších krajích. Nejvyšší nárůst byl v krajích Olomouckém (o 8,8 %), Plzeňském (o 6,0 %) a Karlovarském (o 5,9 %). Ve srovnání s  loňským rokem, kdy několik krajů dosáhlo více než desetiprocentního nárůstu, byly ale letošní rozdíly u všech krajů méně než desetinové.

V samotném 3. čtvrtletí tohoto roku se v kraji ubytovalo 497,7 tis. hostů. Proti předešlému 2. čtvrtletí hostů také přibylo, v období vrcholné letní sezóny to bylo o 188,4 tis. hostů, tj. o tři pětiny více. V období červenec–září se ubytovalo v kraji o 160,7 tis. domácích hostů a o 27,7 tisíce zahraničních hostů více než ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

 

Nejčastějšími zahraničními hosty (podle státního občanství) byli turisté z Německa (103,6 tis. osob), kteří tvořili dvě pětiny všech nerezidentů. Oproti období leden–září 2018 jich přijelo o 6,9 tis. (o 7,1 %) více. Nárůst byl i u hostů ze sousedního Polska, kteří obsadili dle četnosti hostů druhé místo. Ubytovalo se jich celkem 62,2 tis. a to bylo o 4,2 tis. osob, tj. o 7,3 % více než ve srovnatelném období loňského roku. Celkově tvořili téměř čtvrtinu nerezidentů. Přibylo i hostů ze Slovenska (o 272 osob, tj. o 1,2 %), celkem se jich ubytovalo 23,5 tis. osob, a to byl třetí nejvyšší počet. Další nejčastější návštěvníci pocházejí z Nizozemska, Dánska, Ruska, Litvy a Rakouska. U všech těchto států meziročně počet hostů vzrostl, nejvíce u Dánska (o 1 122 osob, tj. o 16,2 %) a Ruska (o 996 osob, tj. o 18,9 %).

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních kraje vzrostl meziročně o 3,0 %, růst u zahraničních hostů (o 7,7 %) byl vyšší než u domácí klientely (o 1,7 %). Nerezidenti tvořili z celkového počtu přenocování v kraji necelou čtvrtinu (23,1 %). Meziroční nárůst počtu přenocování vykázaly všechny kraje kromě Kraje Vysočina. Zde došlo k poklesu počtu přenocování o 0,3 %. Největší meziroční zvýšení počtu přenocování zaznamenaly kraje Olomoucký (o 7,0 %), Plzeňský (o 6,3 %) a Liberecký (o 6,2 %). Více než desetiprocentního meziročního nárůstu jako v loňském roce už však žádný kraj také nedosáhl. 

Průměrná doba pobytu ve sledovaných ubytovacích zařízeních v ČR v 1. až 3. čtvrtletí 2019 činila 2,6 noci, z toho cizinci 2,5 noci a domácí hosté 2,8 noci. V Královéhradeckém kraji byla doba pobytu oproti průměru ČR vyšší, v průměru 3,2 noci na jeden pobyt a mezi kraji to byl druhý nejdelší pobyt po kraji Karlovarském (4,5 noci). Cizinci strávili v našem kraji v průměru 3,3 noci, domácí hosté 3,2 noci.

V samotném 3. čtvrtletí 2019 dosáhl počet přenocování hostů v kraji 1,6 mil. a proti 2. čtvrtletí tohoto roku to byl rozdíl o 767,2 tis. Na zvýšení počtu přenocování se podíleli zahraniční i domácí hosté, jejich nárůst představoval 654,3 tis. u domácích hostů a 112,8 tisíc u zahraničních.

 

Více informací najdete v časových řadách.

 Další informace o cestovním ruchuKrálovéhradeckém kraji jsou v odkaze Statistiky/Cestovní ruch.

 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

 

 

 

Přílohy

 

8. 11. 2019

Cestovní ruch v Královéhradeckém kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2019

Výsledky cestovního ruchu za devět měsíců letošního roku ukazují na pokračující růst návštěvnosti v hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje. Domácích hostů přijelo meziročně o 2,9 % více, zahraničních o 7,8 % více. Nejvíc zahraničních hostů přijelo z Německa, Polska a Slovenska. Trend rostoucí návštěvnosti se tak znovu potvrdil i v hlavní turistické sezóně.

 

Podle předběžných výsledků v cestovním ruchu, za období leden až září 2019, se v hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje ubytovalo celkem

1 176,9 tis. hostů, tj. o 44,8 tis. návštěvníků více než za tři čtvrtletí roku 2018, tj. zvýšení o 4,0 %. V celé České republice byl nárůst o 527,3 tis. osob, tj. o 3,1 %.

 

Domácí hosté (rezidenti) tvořili více než tři čtvrtiny (77,4 %) hostů hromadných ubytovacích zařízení v kraji a oproti stejnému období loňského roku jich přijelo o 25,5 tis. (o 2,9 %) více. Menší byl v absolutním vyjádření nárůst hostů ze zahraničí, kterých přijelo o 19,3 tisíc více (v relativním vyjádření o 7,8 %). Z celkového počtu hostů tvořili nerezidenti 22,6 %.

Královéhradecký kraj navštívilo 6,8 % celkového počtu hostů hromadných ubytovacích zařízení v ČR, domácí klienti se podíleli na celorepublikovém počtu 10,1 % a zahraniční 3,2 %.

 

 

V  ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje se za období leden–září 2019 ubytoval čtvrtý nejvyšší počet hostů po Hl. městě Praze, Jihomoravském a Jihočeském kraji. Počet domácích hostů byl mezi kraji třetí nejvyšší (po Jihomoravském a Jihočeském kraji) a v případě zahraničních hostů byl pátý nejvyšší (po Hl. městě Praze, Jihomoravském, Karlovarském a Jihočeském kraji). 

 

Podobně jako v našem kraji došlo k meziročnímu nárůstu počtu hostů ve všech dalších krajích. Nejvyšší nárůst byl v krajích Olomouckém (o 8,8 %), Plzeňském (o 6,0 %) a Karlovarském (o 5,9 %). Ve srovnání s  loňským rokem, kdy několik krajů dosáhlo více než desetiprocentního nárůstu, byly ale letošní rozdíly u všech krajů méně než desetinové. 

 

V samotném 3. čtvrtletí tohoto roku se v kraji ubytovalo 497,7 tis. hostů. Proti předešlému 2. čtvrtletí hostů také přibylo, v období vrcholné letní sezóny to bylo o 188,4 tis. hostů, tj. o tři pětiny více. V období červenec–září se ubytovalo v kraji o 160,7 tis. domácích hostů a o 27,7 tisíce zahraničních hostů více než ve druhém čtvrtletí tohoto roku. 

 

 

Nejčastějšími zahraničními hosty (podle státního občanství) byli turisté z Německa (103,6 tis. osob), kteří tvořili dvě pětiny všech nerezidentů. Oproti období leden–září 2018 jich přijelo o 6,9 tis. (o 7,1 %) více. Nárůst byl i u hostů ze sousedního Polska, kteří obsadili dle četnosti hostů druhé místo. Ubytovalo se jich celkem 62,2 tis. a to bylo o 4,2 tis. osob, tj. o 7,3 % více než ve srovnatelném období loňského roku. Celkově tvořili téměř čtvrtinu nerezidentů. Přibylo i hostů ze Slovenska (o 272 osob, tj. o 1,2 %), celkem se jich ubytovalo 23,5 tis. osob, a to byl třetí nejvyšší počet. Další nejčastější návštěvníci pocházejí z Nizozemska, Dánska, Ruska, Litvy a Rakouska. U všech těchto států meziročně počet hostů vzrostl, nejvíce u Dánska (o 1 122 osob, tj. o 16,2 %) a Ruska (o 996 osob, tj. o 18,9 %).

 

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních kraje vzrostl meziročně o 3,0 %, růst u zahraničních hostů (o 7,7 %) byl vyšší než u domácí klientely (o 1,7 %). Nerezidenti tvořili z celkového počtu přenocování v kraji necelou čtvrtinu (23,1 %). Meziroční nárůst počtu přenocování vykázaly všechny kraje kromě Kraje Vysočina. Zde došlo k poklesu počtu přenocování o 0,3 %. Největší meziroční zvýšení počtu přenocování zaznamenaly kraje Olomoucký (o 7,0 %), Plzeňský (o 6,3 %) a Liberecký (o 6,2 %). Více než desetiprocentního meziročního nárůstu jako v loňském roce už však žádný kraj také nedosáhl.

 

 

 

Průměrná doba pobytu ve sledovaných ubytovacích zařízeních v ČR v 1. až 3. čtvrtletí 2019 činila 2,6 noci, z toho cizinci 2,5 noci a domácí hosté 2,8 noci. V Královéhradeckém kraji byla doba pobytu oproti průměru ČR vyšší, v průměru 3,2 noci na jeden pobyt a mezi kraji to byl druhý nejdelší pobyt po kraji Karlovarském (4,5 noci). Cizinci strávili v našem kraji v průměru 3,3 noci, domácí hosté 3,2 noci. 

 

V samotném 3. čtvrtletí 2019 dosáhl počet přenocování hostů v kraji 1,6 mil. a proti 2. čtvrtletí tohoto roku to byl rozdíl o 767,2 tis. Na zvýšení počtu přenocování se podíleli zahraniční i domácí hosté, jejich nárůst představoval 654,3 tis. u domácích hostů a 112,8 tisíc u zahraničních. 

 

Více informací najdete v časových řadách.

 

Další informace o cestovním ruchu v Královéhradeckém kraji jsou v odkaze Statistiky/Cestovní ruch. 

 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové e-mail: vera.varmuzova@czso.cz tel.: 495 762 317

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688