NOC DIVADEL 2019 V OSTRAVĚ: 30 LET SVOBODY

PUTOVÁNÍ PO STOPÁCH FERDINANDA VAŇKA I POHÁDKA PRO DĚTI

Letošní Noc divadel se v Ostravě ponese ve znamení oslav třiceti let svobody a bude to originální putování po stopách Ferdinanda Vaňka. Spolu s NDM se do akce zapojí Divadlo Petra Bezruče a také nově vznikající Studio G. Ateliér při NDM připraví pro rodiče s dětmi také pohádku. Komorní scéna Aréna se připojí inscenací, která vyhrála cenu Ferdinanda Vaňka při příležitosti první Noci divadel před šesti lety.

Společný program tří divadel - putování Ferdinanda Vaňka 16. listopadu 2019:

17.00 Divadlo Petra Bezruče / V. Havel: Audience

19.00 NDM / Divadlo "12" / J. Dienstbier: Příjem

21.00 Studio G / P. Landovský: Arest

Putovat budou diváci od Divadla Petra Bezruče do komorního Divadla "12" - tj. na třetí scénu NDM - a finále pak zájemce zavede do nově vznikajícího Studia G v Chelčického ulici. Pojícím prvkem večera bude postava Ferdinanda Vaňka, která hraje hlavní roli hned v několika hrách různých autorů (dvě jsou připraveny jako scénické čtení). Ve hře Audience Václava Havla (hrají v DPB), ve scénickém čtení hry Příjem Jiřího Dienstbiera (NDM - Divadlo "12") a scénickém čtení hry Arest Pavla Landovského (Studio G). Havel postavu vytvořil a Dienstbier a Landovský si ji do svých her vypůjčili.

Hlavním cílem projektu je seznámení se s dramatickými texty, díky nimž si souběžně veřejnost připomene nedávné události československých dějin. Všechny scény, kde se bude hrát, jsou menší, akce tedy bude mít komorní ráz vždy zhruba pro 60 diváků. To umožní osobní a intenzívní propojení mezi herci a obecenstvem. "Některé věci už bereme jako samozřejmost a málo se zajímáme o to, jaká je vůbec historie naší republiky. My se takto snažíme atraktivním způsobem připomenout naši minulost, ale také zajímavé osudy významných osobností. Například Jiří Dienstbier byl známý novinář, disident a politik, za komunismu byl nucen pracovat jako topič," připomíná ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Putovní večer tedy zahájí Divadlo Petra Bezruče Havlovou Audiencí (která je součástí jejich repertoárové nabídky). Poté se diváci přesunou do komorního prostoru Divadla "12" (Národní divadlo moravskoslezské), kde bude na programu scénické čtení specifického titulu Příjem Jiřího Dienstbiera. Příjem je jakýmsi volným pokračování Audience. Postavy Vaňka a Sládka se tentokráte setkávají ve vězení (Sládek je uvězněn za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví). Dramatická tvorba Jiřího Dienstbiera (1937 - 2011) není příliš známou kapitolou života a díla bývalého rozhlasového redaktora odstaveného za normalizace, důležité postavy předlistopadového disentu a polistopadového československého ministra zahraničích věcí. Uvedení jeho hry Příjem v návaznosti na Audienci Václava Havla v Ostravě má ještě další souvislost. Jak Václav Havel, tak Jiří Dienstbier byli spolu s další významnou postavou disentu Václavem Bendou věznění v letech 1980-1981 ve věznici v Ostravě-Heřmanicích.

Úplně poprvé se ke spolupráci přidalo nově vznikající Studio G - tam bude třetí a poslední zastavení Ferdinanda Vaňka, a to se scénickým čtením hry Pavla Landovského Arest.

Ke společnému projektu se hlásí také Komorní scéna Aréna. Ta ve stejný den nabízí ne přímo "vaňkovský scénář", ale uvede scénické čtení hry Viliama Klimáčka SADO (láska v Evropě), jež vyhrála Cenu Ferdinanda Vaňka na historicky první Noci divadel v roce 2013.

Tento projekt byl podpořen SMO a je součástí celoostravských oslav 30. sametové revoluce s názvem sametOVA!!!

V rámci Noci divadel nabízí Ateliér pro divadelní vzdělávání při NDM také program pro nejmenší - pohádkové pásmo s názvem Johanka vypravuje. Pohádky, bajky a písničky Pavla Helebranda jsou vhodné pro děti od pěti let a podání Johanky Habibally je blízké dětskému světu. Johanka je mj. stále členkou Operního studia NDM. Hrajeme v sobotu 16. listopadu 2019 v 18.00 hodin v Ateliéru při NDM na rohu ulic Milíčovy a Čs. legií.

Národní divadlo moravskoslezské poté vyjede se svým scénickým čtením Dienstbierovy hry Příjem do Prahy. Ve Studiu Ypsilon proběhne 18. listopadu večer s názvem PŘÍJEMný večer a podtitulem Dienstbierova vězeňská hra se Sládkem, Ferdinandem Vaňkem a vůní guláše (na švestkách).

Vstupenky již prodává přímo pražské divadlo.

Kontakt:

Šárka Swiderová

Národní divadlo moravskoslezské

sarka.swiderova@ndm.cz

www.ndm.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.


Zařazenočt 31.10.2019 08:10:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=32339

Související témata

Divadlo Archa | Praha Ostrava | Město Ostrava | Ostrava
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.