Nová asociace chce přispět ke změnám ve vězeňství

Ve čtvrtek 19. září 2019 byla v Praze založena Asociace organizací v oblasti vězeňství. Jejími zakládajícími členy je deset organizací: Český helsinský výbor, DP Work, LIGHTHOUSE spolek, Mezinárodní vězeňské společenství, Nová šance, Společnost Podané ruce, Romodrom, RUBIKON Centrum, ŠANCE P.R.O. a VOLONTÉ CZECH.

Účelem asociace je propojování různých aktérů v oblasti vězeňství a trestní justice a přispívání k systémovým změnám v oblasti naplňování trestní spravedlnosti. Cílem asociace je spoluvytváření systému, který zohledňuje zájmy a potřeby trestaných osob, obětí i celé společnosti.

"Situaci v oblasti vězeňství nelze vůbec označit za uspokojivou," říká Lucie Rybová, ředitelka jedné ze zakládajících organizací - Českého helsinského výboru a členka Výboru proti mučení při Radě vlády pro lidská práva. Její vyjádření se opírá o poznatky z dopisů, které organizace dostává, i ze zprávy Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení při Radě Evropy (CPT), který v loňském roce monitoroval a hodnotil situaci přímo ve vybraných českých věznicích.

Zásadní nedostatky jsou dlouhodobě a opakovaně shledávány zejména v oblasti kvality a dostupnosti poskytování zdravotní péče, v nedostatečném počtu odborného personálu a ve vysoké míře recidivy. "Alarmující je stále situace pro děti s rodičem ve vězení, na kterou upozorňujeme odpovědné instituce téměř deset let. Děti mají dle současné právní úpravy nárok na návštěvy za otcem či matkou pouze v počtu 3 hodiny měsíčně, a to se ještě o ně musí dělit s ostatními příbuznými, kteří ve stejném měsíci požádají také o návštěvu. Složitá je i situace rodičů s více dětmi. Osobu ve výkonu trestu či vazby totiž mohou v rámci jednoho setkání navštívit podle zákona pouze 4 lidé. Pokud tedy přijedou dvě až tři děti s doprovodem např. z dětského domova, je tento limit naplněn. A počet návštěv na měsíc je tím vyčerpán, protože nikdo nechce vláčet příbuzné, natož děti přes celou republiku kvůli jedné hodině návštěvy, a tak se hodiny čerpají naráz. Výjimky se sice udělují, ale tady jde o zákonný nárok dítěte na kontakt s rodičem, který má být pro všechny stejný.

Český vězeňský systém se musí zásadněji proměnit směrem k větší vstřícnosti k rodinám odsouzených, zejména k dětem. Přeplněnost věznic je ovšem limitujícím faktorem, na který se věznice často odvolávají, když zaznívá požadavek na častější návštěvy a také kritika směrem k nedostatku vhodně zařízených prostor pro setkávání s dětmi."

Situací ve vězeňství a zprávou CPT se zabýval koncem letošního srpna i vládní český Výbor proti mučení a vydal pro vládu zásadní usnesení, ve kterém doporučuje výše uvedené problémy zejména v oblasti kvality zdravotní péče bezodkladně řešit.

Kontakt:

Kontaktní osoba pro tisk: Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru, e-mail: lucie.rybova @helcom.cz;


Zařazenopá 27.09.2019 11:09:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=32118
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.