Pivo je nealko, plánují zavést v Rusku. Nelíbí se jim omezení

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s kontroverzní novinkou. Navrhlo zařadit pivo na seznam nealkoholických nápojů. Zatímco majitelé pivovarů návrh uvítali, ministerstvo zdravotnictví je k němu skeptické. Rusko patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu.

Pivo bylo v Rusku na seznam alkoholických nápojů připsáno až v roce 2011. Od té doby podléhá jeho prodej regulaci konzumace alkoholu. Ten se nesmí prodávat v noci, ve stáncích či na demonstracích, zákaz platí také pro alkohol v lahvích nad 1,5 litru, které v obchodech vůbec neseženete.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu teď ale šokovalo návrhem vyjmout pivo ze škatulky alkoholických nápojů. Je součástí tzv. strategie obchodního rozvoje na příštích šest let. Dokument má k dispozici agentura RBK, která také na plán ministerstva upozornila.

 

Úředníci ve strategickém plánu tvrdí, že by jejich návrh ohledně piva pomohl oživit trh, který je kvůli západním sankcím na hranici kolapsu. Pro prodej piva navíc podle nich platí "jedny z nejtvrdších omezení na světě" a jeho kategorizace jako alkoholického nápoje je diskriminační.

 

Mezi politiky vyvolala zpráva vlnu kritiky. Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že návrh bude pečlivě prostudován a konzultován s odborníky. Zástupce resortu uvedl, že jakákoliv opatření, která by mohla vést ke zvýšené konzumaci alkoholu, vyvolají oprávněné obavy.

 

 

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2010 bylo Rusko z hlediska konzumace alkoholu na čtvrté příčce. V roce 2015 už Rusko figurovalo na 16. místě, zatímco třeba Česko se posunulo na třetí.

 

Podle odborníků za pokles mohou částečně západní sankce, částečně snaha vlády, která konzumaci alkoholu reguluje cenovou politikou. Není to ale snadný úkol - pokud alkohol zdraží, zvýší se počet lidí, kteří se spoléhají na nebezpečnou domácí výrobu. Zlevnění pak vede k masovým nákupům.

 

Majitelé pivovarů iniciativu ministerstva průmyslu a obchodu podporují. "Může se zdát, že stát plní úkol snížit spotřebu alkoholu, protože konzumace piva klesá, ale ve skutečnosti to znamená ztráty pro státní rozpočet," uvedl viceprezident petrohradského pivovaru Baltika Alexei Kedrin.


Zařazenone 21.07.2019 11:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/pivo-je-nealko-planuji-zavest-v-rusku-nelibi-se-jim-omezeni.html
Přílohy



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V