Před šedesáti lety dal Semaforu zelenou. Zítra bude ve Varech vzpomínat

3. 7. 2019

Před šedesáti lety dal Semaforu zelenou. Zítra bude ve Varech vzpomínat

Písně Semaforu zlidověly a znají je nazpaměť lidé napříč generacemi. Jiří Suchý s kolegyní Jitkou Molavcovou dodnes představují jednu z nejvýraznějších dvojic divadelních prken. A právě o legendární postavě české kulturní scény natočila Olga Sommerová filmový portrét, jehož světová premiéra se uskuteční na karlovarském festivalu již zítra od 18:30 hodin. Promítání snímku Jiří Suchý – Lehce s životem se prát bude předcházet beseda v Domě ČT. V 11 hodin se návštěvníci setkají s Jiřím Suchým, Jitkou Molavcovou i generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem, který nastíní plánovaný program televize k nadcházejícímu šedesátému výročí divadla.

„V době, kdy byl založen Semafor, jsem ještě ani nebyla na světě, ale na semaforských písničkách jsem vyrůstala a jako studentka gymnázia jsem na bidýlku divadla Semafor viděla třeba slavnou Kytici,“ vzpomíná kreativní producentka snímku Alena Müllerová a dodává: „S Jiřím Suchým jsem se potkala před mnoha a mnoha lety, když jsem u filmu úplně začínala. Před dvěma lety, po úspěšné premiéře filmu Červená jsme na festivalu v Karlových Varech přemýšlely s režisérkou Olgou Sommerovou, jakou další neobyčejnou ženu by mohla natočit a zdálo se nám, že ženy nějak došly. A tak jsem navrhla Olze, aby natočila film o Jiřím Suchém. Souhlasila a natočila krásný dokument, který je biografií Jiřího Suchého, což je nejkreativnější člověk, kterého znám, a zároveň je to portrét doby, ve které Jiří Suchý žije a tvoří.“

V Semaforu Jiří Suchý dodnes uvádí nové hry, na nichž pracuje jako scenárista, skladatel, výtvarník scény, kostýmů, herec, zpěvák a režisér. „V průběhu šedesáti let uvedl Jiří Suchý v Semaforu sedmadevadesát her, napsal texty k téměř patnácti stům písní a hudbu k pěti stům skladeb. Mojí ctižádostí bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život, který pod nánosem jeho mohutného díla jen občas prosvítá,“ říká režisérka filmu Olga Sommerová.

Koprodukční snímek České televize Jiří Suchý – Lehce s životem se prát bude mít premiéru zítra od 18:30 hodin v Karlovarském městském divadle. Debata s Jiřím Suchým se uskuteční v Domě ČT v 11 hodin.

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jiří Suchý (862 kB)


Zařazenost 03.07.2019 10:07:00
ZdrojČeská televize
Originálceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/tiskove-zpravy/?id=8920

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V