Pozor na placení kartou v zahraničí, můžete přijít o spoustu peněz.

Během svých cest do zahraničí si Češi s bezpečností příliš hlavu nelámou, to se jim ale může pořádně vymstít. Podle České bankovní asociace je vhodné si pořídit platební kartu vyhrazenou speciálně na cestování a využívat raději mobilní data, ne veřejnou WiFi (bezdrátovou síť).

Placení kartou je čím dál oblíbenější, dvě třetiny Čechů se navíc nezdráhají platit bezhotovostně i v zahraničí. Většina z nich používá stejnou kartu jako doma, to se jim ale podle České bankovní asociace nemusí vyplatit.

 

"Odjíždět do ciziny s kartou spojenou s běžným účtem, na kterém máte uložené všechny své úspory, případně vyšší obnos, byste raději neměli. Pokud nemáte jinou možnost, nastavte si alespoň limity pro výběry z bankomatu i platby kartou a zkontrolujte, zda má banka vaše telefonní číslo pro případ, kdy by zaznamenala nestandardní aktivity na vašem účtu," radí expert na kyberbezpečnost a platební styk Tomáš Hládek.

 

"Stejně tak si uložte číslo vaší banky pro případ ztráty, odcizení či zneužití karty. V opačném případě je z hlediska bezpečnosti vhodnější pořídit si jinou kartu, kterou budete mít vyhrazenou třeba právě na cestování," doporučuje Hládek. Speciální kartu na cestování má ale jenom necelá desetina Čechů.

 

Pokud se rozhodnete v zahraničí platit kartou, měli byste si ověřit, jestli v dané zemi berou váš typ a zda je tam vůbec běžné platit kartou. Jsou totiž země, kde mohou určité typy karet odmítnout.

 

Pozor byste si měli také dávat na službu Dynamic Currency Conversion, kterou nabízejí jak bankomaty, tak terminály v obchodech. Bankomat nebo terminál vám v tomto případě dá na výběr, jestli chcete platbu uskutečnit v místní měně, anebo pomocí přepočtu na české koruny.


Česká bankovní asociace výrazně doporučuje volit místní měnu - máte tak jistotu, že převod na koruny provede vaše banka podle kurzovního lístku. Bankomat v zahraničí by vám mohl napočítat další poplatky.

 

 

Ani s bezpečností na internetu si Češi v zahraničí příliš hlavu nelámou. Nejčastěji se připojují proto, aby si zkontrolovali e-maily, sociální sítě a zprávy. Internetovému bankovnictví se ale téměř polovina z nich vyhýbá. Přitom pravidelnou kontrolou odchozích plateb by mohli zjistit případné zneužití karty.

 

Třetina českých turistů se připojí na jakoukoliv síť, aniž by věděla, jestli je bezpečná. "Nikdy nevíte, kdo má nad sítí kontrolu a kdo vás sleduje. Během surfování po internetu mějte vždy na paměti bezpečnost připojení a ochranu svých dat. Pokud to jde, přihlašujte se přes svá mobilní data, případně pouze přes zabezpečenou WiFi síť," upozorňuje Hládek.

 

"S nějakou formou podvodu během dovolené v zahraničí má zkušenost neuvěřitelných 40 procent českých turistů, přičemž v 17 procentech převládá odcizení hotovosti," uvádí mluvčí České bankovní asociace Monika Petrásková.

 

A jak je to s výměnou peněz? Češi nejraději využívají tuzemské směnárny. "České koruny je vždy jistější měnit u nás. Banky a směnárny v zahraničí totiž nemusí českou měnu vůbec přijímat. Podobně i české banky a směnárny nenabízejí zdaleka všechny zahraniční měny," vysvětluje Hládek. V případě cesty do exotické a méně navštěvované země, jejíž měnu nenabízí ani směnárny u nás, je vhodné a někdy i nutné vybavit se dolary, případně eury.


Zařazenost 10.07.2019 05:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/pozor-na-placeni-kartou-nebo-wifi-v-zahranici-hrozi-tato-rizika.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V