Jak vzpomínají osobnosti na své působení v Patrii? 25 let si připomínáme i extra nabídkou pro klienty

Obchodník s cennými papíry Patria Finance, dnes člen skupiny ČSOB, působí na kapitálovém trhu už celých 25 let. Za tu dobu s Patrií nejméně část své profesní kariéry spojila řada osobností nejen tuzemského kapitálového nebo M&A trhu. Jak na roky v Patrii a firmu samotnou vzpomínají? Co jim dala? Co jí přejí do dalších let? I to se dočtete v některých ohlasech v tomto textu. Série rozhovorů na Patria.cz bude pokračovat v červnu, narozeninová nabídka pro naše klienty ale končí už dnes. Připomínáme ji, určitě ji využijte!

První investiční banka v Česku

Společnost Patria Finance, a.s. byla založena v roce 1994 jako první investiční banka v České republice. V průběhu času se stala členem skupiny KBC Group, jedné z největších a nejsilnějších finančních skupin v Evropě. K 1. lednu 2015 se po změně vlastnické struktury stala jediným akcionářem Československá obchodní banka, a.s. Její součástí jsou dnes po boku Patria Finance další společnosti Patria – Patria Corporate Finance a Patria investiční společnost.

Během pětadvaceti let existence Patria vybudovala a udržuje pověst předního obchodníka s cennými papíry, dnes retailové jedničky na domácím trhu, na což jsme náležitě hrdí a děláme vše pro to, abychom úroveň služeb pro klienty a renomé Patrie dále posilovali a rozvíjeli.

Narozeninová nabídka dnes naposledy

Narozeniny si Patria bude připomínat v průběhu celého letošního roku a sérií rozhovorů a dalších vstupů na serveru Patria.cz ještě nejméně v červnu. Narozeninový „Den D“ je jen jeden a to 23. května 2019. Právě od tohoto data do konce května 2019, tedy do dneška, platí mimořádná narozeninová nabídka v podobě slevy 25 % pro všechny klienty automaticky na všechny NÁKUPNÍ online pokyny. Pro informace jsme Vám rádi k dispozici na info@patria-direct.cz a infolince +420 221 242 240.

Jak na Patrii vzpomínají a co jí přejí osobnosti nejen domácího trhu?

Na ekonomickém a finančním serveru Patria.cz si narozeniny Patria Finance připomínáme v průběhu května a června články a rozhovory s některými z významných osobností tuzemské i zahraniční finanční a investiční scény, které některá životní etapa s Patrií spojila.

Petr Koblic: V Patrii jsem vychodil školu investičního bankovnictví. Přeji jí kouzlo pružného mistra


Petr Koblic, dnes šéf pražské burzy cenných papírů i předseda Federace evropských burz cenných papírů (FESE), je výraznou osobností nejen tuzemského kapitálového trhu. První zkušenosti s investičním bankovnictvím sbíral v Patria Finance, která si přesně 23. května připomíná své 25. narozeniny. Jak Petr Koblic vzpomíná na průkopnické období, nahlíží na vývoj trhů i vztahů Čechů – investorů k přímému investování? Do čeho sám investuje a jaký přístup radí? Za co nejen v rámci FESE bojuje? Jak se aktuálně daří pražské burze i jejím projektům v podobě například trhu START, který v květnu slaví rok od spuštění?

Patria.cz: Jste osobností kapitálového trhu, v Patrii Vaše působení na něm začínalo. Jak na toto období vzpomínáte, co jste si z něj odnesl do dalšího nejen profesního života?

Do Patrie jsem přišel jako pětadvacetiletý. Byla to moje první opravdová práce v investičním bankovnictví. Ve firmě jsem se propracoval na určitou manažerskou úroveň. Všichni jsme se učili, intenzivně i jeden od druhého. Patria byla v tu dobu exponenciálně rostoucí investiční bankou s úžasnými lidmi, kteří měli obrovské zkušenosti ze zahraničí. Celé to zastřešoval charizmatický Zdeněk Bakala, od kterého jsme se všichni učili. Díky Patrii a nesmírně inspirativní, ale i turbulentní době, jsme si vychodili školu toho, jak se dělá opravdové investiční bankovnictví a nemuseli jsme kvůli tomu jezdit do Londýna nebo do New Yorku.

Tehdy jsem nechápal tu vlastnost, kdy jsme odcházeli za klientem, měli powerpointovou prezentaci v ruce a Zdeněk si ji vzal do ruky, kdekoli ji otevřel a okamžitě našel nějakou chybu – nebo něco, co se mu nelíbilo. Bylo strašně těžké držet krok s jeho zkušenostmi.

Je úžasné, že momentálně si moji podřízení myslí, že tuhle vlastnost – otevřít prezentaci přesně na tom místě, kde je něco špatně – mám já (smích). Ale asi to přichází s věkem a dobou, kterou na trhu strávíte a po které umíte jinak vyhodnocovat priority.

V Patrii jsem potkal spoustu výborných kolegů, se kterými jsem v obchodním nebo osobním styku doteď. Většinou to byli lidé zdravě ambiciózní, chytří, milí, vzdělaní. Takový David Kučera, který se mnou teď dlouhodobě spolupracuje, je šéfem energetické burzy, je v představenstvu burzy cenných papírů. I on je jedním z těch, se kterými jsem se viděl hned první den v Patrii. Byla to krásná doba a vzpomínám na ni rád, a to nejen proto, že mi v té době bylo pětadvacet let.

Patria.cz: Co popřejete u příležitosti 25. výročí Patrii do dalších let jejího rozvoje?

Na Patrii jsem vždy obdivoval její flexibilitu. Relativně malá instituce, ale s komplexním záběrem, byla vždy velmi inovativní a rychlá v řešení problémů. Od konce 90-tých let byla sice dceřinou firmou větší finanční instituce, ale stále si zachovávala kouzlo specializovaného hráče v určité oblasti. Určitě Patrii přeji, aby jí tohle vydrželo - myslím, že to je ta správná cesta. Oddělení investiční bankovnictví a kapitálových trhů ve velkých komerčních bankách nefungují zdaleka tak dobře. Komerční bankéři by moc rádi realizovali synergie mezi komerčním a investičním bankovnictví, ale je hrozně těžké takovou symbiózu řídit, aby to zároveň investiční bankovnictví nezabíjelo. A takových případů z ostatních bank je tady spousta. Model fungování Patrie je mýma očima a mou zkušeností unikátní a je správný.

CELÝ ROZHOVOR S PETREM KOBLICEM ČTĚTE ZDE

Tomáš Klápště: Na Patrii jsem oceňoval skvělý tým lidí s podnikatelským potenciálem a chutí tvořit. Klient byl vždy na prvním místě

Tomáš Klápště disponuje bohatými zkušenostmi z celkem 21 let působení v investičním bankovnictví v Patrii či Expandii. V roli Managing Directora vedl více než 400 transakcí v rovině M&A a ECM obchodů nejen v regionu střední a východní Evropy. Dnes je Managing Partnerem Consillia.

Patria.cz: Tomáši, jak vzpomínáš na období svého působení v čele Patria Corporate Finance? Co bys vyzdvihl?

Na Patrii jsem oceňoval skvělý tým lidí s velkým podnikatelským a tvůrčím potenciálem a chutí tvořit, osobně se zapojit, touhu po svobodě rozhodnout a nést odpovědnost, a hlavně že na prvním místě byl vždy klient.

Patria.cz: Co popřeješ u příležitosti 25. výročí Patrii do dalších let jejího rozvoje?

Patrii bych chtěl popřát hodně štěstí v boji s růstem regulace v sektoru a zkorporátněním.

Jan Brožík: V Patrii jsem se učil, kde je sever, bojovat s trhem i napravovat chyby

„Z Patrie jsem si odnesl, že když lidé dělají věci správně, tak to pak může dopadat velmi dobře - a to mi připadá jako docela slušná lekce,“ říká v rozhovoru pro Patria.cz Jan Brožík, který svou kariéru právě v Patrii začínal. Dnes šéfuje financování a obchodování na finančních trzích v tuzemské energetické jedničce ČEZ, kde nabyl neopakovatelné zkušenosti například v průběhu finanční krize let 2008, 2009.

Patria.cz: Část Vaší profesní kariéry byla spojena s Patrií a to v dobách jejích začátků a mladého kapitálového trhu v Česku. Jak na toto období vzpomínáte a co jste si z něj odnesl do dalšího, nejen profesního, života?

V Patrii jsem začal na obchodování s dluhopisy. V té době byla Patria velmi malou institucí a na trhu působila celá řada velkých komerčních bank, které by tedy přirozeně trhu měly dominovat. Skutečnost ale byla jiná, opačná. Trh byl dominován Patrií. Bylo to proto, že lidé, kteří v Patrii působili a obchodování s dluhopisy dělali, o tom dobře přemýšleli. Měli za sebou klientské flow a klienti místo bank přicházeli za nimi do Patrie. Z Patrie jsem si tedy odnesl, jednoduše řečeno, že když lidé dělají věci správně, tak to pak může vypadat velmi dobře - a to mi připadá jako docela slušná lekce.

Kapitálový trh byl v té době opravdu na začátku, lidé se hodně učili a tím, že se v Patrii sešli chytří lidé, učili se rychle a správným směrem. Když bylo potřeba někde směr dorovnat a „ukázat sever“, byl tam Zdeněk Bakala se svým okřídleným pořekadlem, že když někdo neví, kde je sever, nemá tu co dělat.

Takže, jednoduše řečeno, jsem si z Patrie odnesl: věci je potřeba dělat rozumně a pak to funguje.

Patria.cz: Co byste popřál Patrii do dalších let působení a rozvoje služeb pro klienty?

Já bych popřál Patrii, aby v ní byli pořád lidé, kteří o věcech rozumně přemýšlí, dělají rozumná rozhodnutí, která jim nikdo nehatí. Aby Patria mohla dál růst, a to i v oblastech, kde to možná nikdo nepředpokládá.

CELÝ ROZHOVOR S JANEM BROŽÍKEM ČTĚTE ZDE

Tomáš Jaroš: Na prvním místě je aktivní a spokojený klient. Věřím, že robo bude revoluční

„Od svého prvopočátku je Patria postavena na silně proklientské DNA, kdy se v prvé řadě hledá řešení pro klienta. Nepřerostla do chodu velké korporace, vše je přímočaré. Klientů se teď hodně ptáme, co na našich službách měnit a co nikoli. Značku Patria chceme dostat do povědomí všech lidí s potenciálem přímých investic, který v ČR odhaduji na 250 až 400 tisíc lidí. Rozhodně ale nechceme snižovat stávající kvalitu pro VIP klienty, naopak. Posílili jsme tým seniorních makléřů a vytvořili velmi profesionální tým péče o VIP klientelu,“ říká v rozhovoru na Patria.cz Tomáš Jaroš, generální ředitel společnosti Patria Finance, která si připomíná 25 let od svého založení. Kdy a v jaké podobě přijde robotické poradenství? Jak se daří pravidelnému investování a obchodům přes mobilní aplikaci? Kde vidí Patria svou pozici vůči institucionální klientele?

Patria.cz: Tomáši, Patrii řídíš od března loňského roku. V čem Tě překvapila, případně naopak?

V prvé řadě musím říct, že mě Patria neustále udivuje svoji vnitřní agilitou, profesionalitou a často až perfekcionistickým klientským přístupem, který ne vždy krátkodobě vede k vytvoření zisku, ale dlouhodobě se nám tento přístup určitě vyplácí ve vysoké loajalitě našich klientů. Myslím, že jsme v tomto určitě etalonem investičního sektoru.

Od svého prvopočátku byla Patria postavena na silně proklientské DNA, kdy se v prvé řadě hledá řešení pro klienta a teprve poté pro firmu. Nicméně i zde jsem rád, že se nám postupně podařilo některé vnitřní postupy a procesy upravit a zautomatizovat, což je při růstu našeho byznysu a stávající personální situaci na trhu, kdy je opravdu těžké sehnat kvalitní zaměstnance, velmi důležité.
Tomuto charakteru Patrie také velmi prospívá, že si udržuje dynamiku menší firmy. Nepřerostla do chodu velké korporace, vše je stále přímočaré. Současně se ale Patria může nejen kapitálově, ale i v oblasti specifických expertiz - například v právních, compliance či řízení rizik - opřít o mateřskou skupinu ČSOB či celou KBC.

Patria.cz: Co za poslední rok ve vývoji Patrie hodnotíš jako největší úspěch? Co případně naopak?

Mám velkou radost, že se nám za můj první rok podařilo posílit obchodní spolupráci s Privátním bankovnictvím a nově i se segmentem ČSOB Premium, na jehož zrodu jsem se v minulosti zásadně podílel. Obecně spolupráci se skupinou ČSOB, která má přes 4 miliony zákazníků, včetně jejích nových akvizic, jako jsou ušetřeno.cz nebo MallPay, považuji pro nás dlouhodobě za zásadní.

Současně se nám podařilo u klientů výrazně zvýšit využívání mobilní aplikace, přes kterou již dnes realizujeme přes 15 procent všech obchodních transakcí.

Klienti také rostoucí měrou využívají naši loňskou novinku, a to pravidelné investice do burzovně obchodovaných fondů (ETF). Ty jako první na tuzemském trhu umíme i v podobě frakcí, takže si klienti nemusí kupovat celé a někdy nákladné kusy těchto cenných papírů, ale mohou pravidelně investovat od nižších částek, konkrétně již o 500 korun.

V neposledním řadě mám velkou radost z obchodních a finančních výsledků Patrie v roce 2018. Na velice obtížném finančním trhu jsme dosáhli jednoho z nejlepších výsledků za posledních 10 let a pevně věřím, že jej letos ještě vylepšíme. To ale nepovažuji za náš primární cíl, je to příjemný výsledek a důsledek naší dobré práce. Důležitý je pro mě dlouhodobý pohled.

Patria.cz: Osobností, které s Patrií spojily etapu své profesní kariéry, se příležitostně při osobních setkáních a rozhovorech ptáme, co Patrii popřejí do dalších let. U Tebe je zřejmou otázkou právě onen dlouhodobý pohled: jaká je vize Patrie pod Tvým vedením do dalších let? Klíčové kroky a služby, na kterých stojí a bude stát strategie Patrie?

Po mém nástupu loni v březnu jsme si hned s vedením Patrie sedli a následně v červnu loňského roku dozorčí radě představili naši střednědobou strategii, která byla i následně schválena. Pokusím se ji stručně shrnout asi takto:
Primárním cílem je pro nás aktivní a hlavně dlouhodobě spokojený klient, kterého se snažíme nyní více ptát, co by si přál na našich službách měnit a co nikoli.

Chceme určitě značku Patria posunout do zóny větší dostupnosti. Nechceme, aby byla vnímána pouze jako značka pro velmi bohaté, naopak ji chceme dostat do povědomí všech lidí s potenciálem přímých investic, který v ČR odhaduji na 250 až 400 tisíc lidí. Jsou to obvykle vzdělanější lidé, kteří se nebojí o svých investicích rozhodovat sami, samozřejmě s naší prvotřídní analytickou podporou a online službami. Současně ale rozhodně nechceme snižovat stávající kvalitu pro VIP klienty, ba právě naopak. Posílili jsme tým našich seniorních makléřů a vytvořili malý, ale velmi profesionální tým péče o VIP klientelu.

Nechtěl bych zapomenout na institucionální klientelu, kde jsme si jasně potvrdili, že i na tomto v lokálních podmínkách velmi složitém trhu chceme i nadále působit, ale profitabilně. Stali jsme se přímým členem maďarské burzy, umíme exekučně pokrýt nejen celý středovýchodní region a také teď intenzivně pracujeme na zrychlení našich transakcí, což je především pro naše nadnárodní institucionální klienty velmi důležité. Přinesli jsme pro ně také nové služby, jako je například margin trading, který využijí zejména regionální fondy, často fungující jako nástroje stále více rostoucích „family officů“.

CELÝ ROZHOVOR S TOMÁŠEM JAROŠEM ČTĚTE ZDE


Nové rozhovory s osobnostmi, jejichž profesní kariéra v minulosti byla či dnes je spojena s Patria Finance, budete nacházet na Patria.cz také v průběhu června.


Zařazenopá 31.05.2019 12:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4142453/jak-vzpominaji-osobnosti-na-sve-pusobeni-v-patrii-25-let-si-pripomin...
KategorieAkcie

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.