Ekonomická olympiáda: Vítězem Pavel Králík z OA v Brně

Ekonomická olympiáda: Vítězem je Pavel Králík z Obchodní akademie v Brně

- Vítězem III. ročníku středoškolské Ekonomické olympiády je Pavel Králík z Obchodní akademie v Brně.

- Ekonomická olympiáda je největší celostátní soutěží ve znalostech o ekonomii a financích pro středoškoláky v Česku.

- Dnešního celorepublikového finále soutěže pořádaného v reprezentačních prostorách České národní banky v Praze se zúčastnilo 47 mladých ekonomů a ekonomek, kteří postoupili z krajských kol.

- Celkově se letošního ročníku soutěže zúčastnilo přes 15.000 studentů z 337 škol napříč Českou republikou.

Pavel Králík, student IV. ročníku Obchodní akademie v Brně, se stal vítězem III. ročníku Ekonomické olympiády, největší celostátní soutěže ve znalostech o ekonomii a financích pro středoškoláky v Česku. Cenu pro vítěze - návštěva centrály Komerční banky, návštěva In Business Fora od PwC, voucher na odborné vzdělávací kurzy v hodnotě 8000 Kč od VŠFS a přijetí na vybrané vysoké školy bez přijímacích zkoušek - převzal dnes v reprezentačních prostorách Kongresového sálu České národní banky, která celonárodní finále soutěže organizované Institutem ekonomického vzdělávání (INEV) spolupořádala.

"Hlavní přínos ekonomické olympiády je to, že mě ta soutěž motivovala k tomu, abych se sám začal o tuto vědu více zajímat, abych si sám začal studovat ekonomickou literaturu. Na soutěži mě jednoznačně nejvíce zaujalo to, že sám viceguvernér ČNB i třeba pedagogové z VŠE souhlasili s tím, že se tohoto projektu zúčastní, a díky jejich přispění je úroveň této soutěže tak vysoká, jak je," uvedl po převzetí ocenění Pavel, který jako součást letošní ceny získal i dva lístky na festival Rock for People od Komerční banky.

Na druhém místě skončil Jan Pytela, student IV. ročníku z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. Jako třetí se umístil Emil Javůrek, student III. ročníku Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Ekonomická olympiáda, jako vlajkový projekt INEV, přispívá k rozvíjení znalostí studentů a k jejich lepší orientaci v základních ekonomických a finančních otázkách. Mimo to poskytuje cenný obraz o úrovni ekonomické a finanční gramotnosti středoškoláků napříč celou republikou. Finále soutěže, kterého se zúčastnilo 47 mladých ekonomů a ekonomek, mělo písemnou a ústní část. Po vyhodnocení písemného testu postoupilo 10 studentů s nejvyšším počtem bodů k ústní zkoušce, kde tito super finalisté čelili otázkám odborné poroty. V písemné i ústní části byl kladen důraz na schopnost studentů samostatně ekonomicky uvažovat a vyvodit závěry na základě znalosti ekonomických pojmů a principů.

Soutěž o cenu České národní banky a osobní záštita viceguvernéra ČNB

Na finále třetího ročníku Ekonomické olympiády byl současně vyhlášen vítěz Ceny ČNB. Stal se jím David Frau, student třetího ročníku Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy Pardubice. Zatímco v minulých dvou ročnících dostalo 10 finalistů za úkol v den finále napsat esej na dané téma, letos dostali možnost soutěžit ti, kteří získali nejvyšší počet bodů v krajských kolech. Během šesti jarních týdnů se tito studenti mohli zapojit do klání o Cenu ČNB tím, že natočili tříminutové video na téma: Proč vznikají největší rizika pro finanční stabilitu v ekonomicky nejlepších časech? Vítěz vzešel ze sloučení hlasů veřejnosti a odborné poroty ČNB. V den finále jej osobně vyhlásil viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký, který nad projektem Ekonomické olympiády převzal osobní záštitu. Vítězné video je k dispozici na webu ČNB a sociálních sítích.

O Ekonomické olympiádě

Ekonomická olympiáda je největší celostátní soutěží ve znalostech z ekonomie a z financí pro středoškoláky v Česku a na Slovensku. Cílem tohoto unikátního projektu je atraktivní formou zvyšovat povědomí a znalosti studentů středních škol o ekonomii a financích a vyhledávat nejnadějnější budoucí ekonomy. Soutěž a její finále se koná za partnerství a spolupořadatelství ČNB a pod osobní záštitou viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého.

Z vyhodnocení analýzy výsledků školních a krajských kol letošního III. ročníku Ekonomické olympiády vyplynulo, že studenti škol se většinou orientují v aktuálním ekonomickém dění a mnozí znají výši kurzu koruny vůči cizím měnám či míru inflace. Naopak v základní ekonomické teorii mají největší mezery a pokulhávají i v úrokových počtech a dalších otázkách z finanční gramotnosti.

Ekonomickou olympiádu od roku 2016 pořádá a odborně garantuje nezisková organizace Institut ekonomického vzdělávání z.ú. (INEV), který vytváří zázemí pro studium a výuku ekonomie a financí na středních školách, a tak přispívá ke zvýšení celkové ekonomické a finanční gramotnosti ve společnosti.

Kontakt pro média:

Marek Petruš

tel: +420 736 524 613

e-mail: petrus@inev.cz


Zařazenočt 23.05.2019 18:05:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31321
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.