ČSOB meziročně zvýšila čistý zisk o 20 %, investuje do inovací a digitálních služeb

Bankopojišťovací skupina ČSOB zvýšila v první letošním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 20 procent na 4,8 miliardy korun. Provozní výnosy ČSOB meziročně zvýšila o 12 % na 10,5 miliardy korun, objem úvěrů meziročně narostl o 5 % na 700 miliard korun.

Celkový objem aktiv pod správou meziročně ČSOB zvýšila o 10 procent na 224 miliard korun. Objem vkladů dosáhl 929 miliard korun, což představuje meziroční pokles o 3 %. Provozní náklady vzrostly na 5,0 mld. (meziroční zvýšení o 10 %) při růstu invetic do odměňování zaměstnanců meziročně o 5 %.

Počet uživatelů ČSOB mobilního bankovnictví meziročně vzrostl o 24 procent. „Rostoucí čísla mobilního bankovnictví potvrzují, že se naši klienti stále více přesouvají do digitálního prostředí. Proto jim maximálně vycházíme vstříc a investujeme, abychom pro ně byli první volbou a neustále dostupní, ať už řeší jakékoliv finanční potřeby online, nebo potřebují osobní kontakt na našich pobočkách ve všech regionech České republiky. Kromě poskytování bankopojišťovacích služeb směřujeme významnou podporu do rozvojových investic a posílení kvality života obyvatel a firem, ať již formou odvodu daní, z pozice velkého zaměstnavatele nebo četnými aktivitami v oblasti finanční gramotnosti,“ uvedl John Hollows, generální ředitel ČSOB.

Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2019 se meziročně zvýšil v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu, jednorázového zisku z prodeje ČSOB Asset Management a vypořádání právního sporu z minulosti. Zvýšení úvěrového portfolia se opíralo zejména o růst hypotečních úvěrů, korporátních úvěrů a spotřebitelského financování. Nízký podíl úvěrů v selhání odráží setrvale vynikající kvalitu úvěrového portfolia. Objem vkladů meziročně poklesl v důsledku nižšího objemu repo operací s institucionálními klienty. Celková aktiva pod správou vzrostla díky podílovým a penzijním fondům, vysvětlila ČSOB v komentáři k výsledkům.

Hospodářské výsledky skupiny ČSOB v 1Q19 a meziroční srovnání:

Vybrané údaje skupiny ČSOB

1Q 2018

1Q 2019

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. Kč)

4,0

4,8

+20 %

Poměr náklady / výnosy

48,5 %

47,7 %

-0,8 pb

Objem úvěrů (mld. Kč)*

663,2

699,7

+5 %

Objem vkladů (mld. Kč)*

954,9

928,6

-3 %

Aktiva pod správou (mld. Kč)

203,0

223,5

+10 %

Ukazatel kapitálu Tier 1 (CET 1)

17,9 %

19,0 %

+1,1 pb

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR)

0,01 %

-0,02 %

-0,03 pb

„Náš cíl poskytovat klientům řešení co nejdostupnější a pod jednou střechou jsme posílili díky navýšení podílu v ČMSS na 100 %. Již nyní jsme největším poskytovatelem úvěrů na bydlení v ČR a tímto krokem se naše pozice ještě upevní,“ dodává John Hollows.

ČSOB podepsala dohodu o nabytí 45% podílu ve stavební spořitelně ČMSS od Bausparkasse Schwäbisch Hall. ČSOB tím zvýší svůj podíl v ČMSS na 100 procent a stane se jejím jediným akcionářem. ČSOB ve sledovaném čtvrtletí také založila s Mall Group joint venture MallPay, jež zlepší finanční služby pro klienty, kteří nakupují online.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů na pobočkách i v online prostředí. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna, přes pojištění od ČSOB Pojišťovny až po úvěry na bydlení od Hypoteční banky či Českomoravské stavební spořitelny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasng, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. ČSOB loni odvedla státu jako druhý největší plátce daně z příjmu právnických osob 8,4 miliardy a na mzdách 8 300 zaměstnancům vyplatila 6,2 miliardy . ČSOB podpořila českou ekonomiku celkovou částkou 810 miliard . Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.


Zařazenočt 16.05.2019 14:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4129216/csob-mezirocne-zvysila-cisty-zisk-o-20-investuje-do-inovaci-a-digita...
KategorieUdálosti

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V