27.02.2019 Soutěž o nejlepší statistický plakát má vítěze

27. února 2019

České kolo mezinárodní soutěže o nejlepší statistický plakát již zná své vítěze. Na slavnostní vernisáži v sídle Českého statistického úřadu je dnes vyhlásili předsedkyně poroty Hana Řezanková, předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček a národní koordinátor soutěže, děkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze Jakub Fischer.

Mezinárodní soutěž o nejlepší statistický plakát se u nás koná každým druhým rokem, letos již popáté. Na plakátech mohou pracovat dvou- až pětičlenné týmy žáků a studentů základních, středních a vysokých škol ve třech věkových kategoriích. Do národního kola soutěže postupují nejlepší plakáty ze školních kol, každá škola může odeslat pouze jeden plakát v dané věkové kategorii. „Do aktuálního ročníku se u nás zapojilo celkem 265 žákovských týmů z 37 základních a středních škol, které zaslaly do hodnocení celkem 37 plakátů. V mezinárodním srovnání jde o velké číslo,“ upozorňuje Jakub Fischer, děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE v Praze. „Porota hodnotila srozumitelnost, vhodnost výběru dat, správné užití tabulek a grafů, kreativitu, celkové vyznění prezentace a analytické završení konkrétního projektu,“ vysvětluje předsedkyně poroty Hana Řezanková z VŠE v Praze.

Témata zaslaných plakátů byla velmi rozmanitá, což ilustrují názvy některých prezentací, jako například Největší zabijáci českého národa, Kyberšikana či Cukr zabiják. V kategorii ročník 1999 a mladší zvítězil plakát Česká dálniční síť zaslaný týmem Gymnázia Dr. Emila Holuba z Holic. Na druhém a třetím místě se pak umístil plakát Lidé a třídění z dílny Střední odborné školy ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí a Průměrná měsíční mzda od autorů z Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. V kategorii ročník 2002 a mladší jako nejlepší porota vyhodnotila plakát Svatby zaslaný Základní školou Litomyšl, U Školek. Na druhém místě se umístil plakát Planeta hospodářských zvířat vypracovaný žáky Základní a mateřské školy Čkyně a třetí příčku obsadil plakát Hudební průzkum zaslaný Základní školou Bruntál, Okružní. Kategorie studentů bakalářského studia nebo studia na vyšší odborné škole nebyla hodnocena.

„Jednou z našich priorit je zvyšování prestiže statistiky a podpora statistické gramotnosti. Soutěž o nejlepší statistický plakát je spolu s populárním Minisčítáním či vydáváním našeho popularizačního časopisu Statistika&My jedním z projektů, které nám v naší snaze výrazně pomáhají,“ uzavírá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Národní kolo soutěže o nejlepší statistický plakát společně organizují za Českou republiku Vysoká škola ekonomická v Praze a Český statistický úřad. Celkový vítěz bude vyhlášen v srpnu v malajském Kuala Lumpuru.

 

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz190227_soutez_o_nejlepsi_statisticky_plakat_ma_viteze.docx
  • Soutěž o nejlepší statistický plakát

Zařazenost 27.02.2019 01:02:00
ZdrojČSÚ - Tiskové
Originálczso.cz/csu/czso/soutez-o-nejlepsi-statisticky-plakat-ma-viteze
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.