Špatné světlo může vést až k rakovině. Na nové dá stát miliony

V Česku už není jediné místo s přirozeně tmavou oblohou. Světelné znečištění podle odborných studií způsobuje nespavost a zvyšuje riziko vážných onemocnění. Přestože ministerstva vypisují dotace na lepší osvětlení, obce o nich často netuší.

Světelné znečištění neznamená jen to, že v noci nevidíme hvězdy a obtěžuje nás svit pouliční lampy do bytu. Tzv. modré světlo dokáže narušit lidské i zvířecí biorytmy, což vede k nespavosti a to zas k většímu riziku kardiovaskulárních chorob, náchylnosti k obezitě nebo onemocnění rakovinou.

Škodlivost umělého světla už potvrdila také Světová zdravotnická organizace (WHO). Modrá složka potlačuje produkci hormonu melatoninu, který působí jako antioxidant a posiluje imunitní systém, funkci štítné žlázy, slinivky, vaječníků nebo varlat. Narušení bioritmů kvůli snížené produkci melatoninu zařadila WHO na seznam karcinogenů.

Hlavním zdrojem světelného smogu je nejčastěji zastaralé nebo špatně funkční osvětlení, především to pouliční. Většina českých obcí, přestože tu možnost mají, s tím nic nedělá. "Není to vyloženě nezájmem, ale spíše nevědomostí," uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Odborníci proto připomínají, že obce mohou žádat o dotace, které na snížení světelného znečištění vypisují ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí. Na obecní lampy, které produkují minimum škodlivého modrého světla, rozděluje stát 90 milionů.

Dalších 30 milionů jde na vybudování šetrnějších lamp v malých obcích, které stojí v chráněné krajinné oblasti. "V obcích a městech se stává, že část světla směřuje i do míst, která být osvětlená nemusí, anebo vyloženě nemají. Často se používá osvětlení technicky nevhodné, zbytečně silné, zastaralé nebo málo účinné," sdělil ministr Richard Brabec.

V rámci programu Nová zelená úsporám mohou dotace získat také lidé na stínicí techniku, to znamená žaluzie a rolety. "Z hlediska světelného smogu to tak ocení nejen uživatelé z velkých měst, ale také lidé z obcí, kde není snižování světelného znečištění hlavní prioritou," informoval Jan Malysz ze společnosti, která se stínicí technikou zabývá.

Experti dlouhodobě bojují také za to, aby se světelné zatížení, podobně jako hluk, posuzovalo už ve stavebním řízení. To by znamenalo, že budovy budou muset mít vhodné osvětlení, jinak nedostanou stavební povolení. Ministerstvo vnitra by zase mělo posoudit, zda se světelný smog nedá považovat za rušení nočního klidu.

Světelné znečištění se ale netýká jen velkých měst a jejich okolí. Rozptýlené světlo putuje až stovky kilometrů a ovlivňuje krajinu i v horách. V Česku neexistuje žádná lokalita s přírodně tmavou oblohou. Nejméně znečištěná obloha je na Šumavě, v Beskydech nebo Jizeských horách.


Zařazenopo 25.02.2019 19:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/spatne-svetlo-muze-vest-az-k-rakovine-na-lepsi-da-stat-miliony.html
Přílohy

Související témata

Solární dotace | Dotace | Česká republika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V