Evropská komise přijímá rozhodnutí o odpovídající ochraně týkající se Japonska. Tím se vytváří největší prostor bezpečného pohybu údajů na světě.

@EU

Před přijetím rozhodnutí Komise zavedlo Japonsko dodatečné záruky, jež zajišťují ochranu údajů předávaných z EU v souladu s evropskými normami. Soubor (doplňkových) pravidel, jež pomohou překlenout několik rozdílů mezi oběma systémy ochrany údajů nebo mechanismus pro vyřizování stížností s cílem prošetřovat a řešit stížnosti Evropanů ohledně přísupu japonských orgánů k jejich údajům.

23/01/2019

Komise ve vztahu k Japonsku přijala tzv. rozhodnutí o odpovídající ochraně, jež umožní volný pohyb osobních údajů mezi oběma ekonomikami založený na silných zárukách ochrany těchto údajů.

Jedná se o poslední krok postupu zahájeného v září 2018, který zahrnoval stanovisko Evropského sboru pro ochranu údajů a souhlas výboru složeného ze zástupců členských států EU. Japonsko přijalo podobné opatření. Rozhodnutí tak začíná od dnešního dne platit.

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová k tomu uvedla: „Rozhodnutím o odpovídající ochraně dochází k vytvoření největšího prostoru bezpečného pohybu údajů na světě. Na předávání údajů Evropanů do Japonska se budou vztahovat přísné normy ochrany soukromí. Naše podniky rovněž získají zvýhodněný přístup na trh se 127 miliony spotřebitelů. Investice do soukromí se vyplatí. Toto ujednání bude sloužit jako vzor pro budoucí partnerství v této klíčové oblasti a pomůže nastavit celosvětové normy.“ 

Hlavní prvky rozhodnutí o odpovídající ochraně

Před přijetím rozhodnutí Komise zavedlo Japonsko dodatečné záruky, jež zajišťují ochranu údajů předávaných z EU v souladu s evropskými normami. Patří k nim:

  • soubor (doplňkových) pravidel, jež pomohou překlenout několik rozdílů mezi oběma systémy ochrany údajů. Tyto dodatečné záruky posílí například ochranu citlivých údajů, výkon individuálních práv a podmínky pro další předávání údajů EU z Japonska do jiné třetí země. Tato doplňková pravidla budou pro japonské společnosti dovážející údaje z EU závazná a bude je možné vymáhat u japonského nezávislého orgánu pro ochranu údajů a u soudů,
  • japonská vláda rovněž poskytla Komisi záruky, pokud jde o přístup japonských veřejných orgánů k osobním údajům z EU pro účely národní bezpečnosti a vymáhání trestního práva. Tyto záruky zajišťují, aby každé takové použití osobních údajů bylo přiměřené, omezené na to, co je nezbytné, a podléhalo nezávislému dohledu a účinným mechanismům nápravy,
  • mechanismus pro vyřizování stížností s cílem prošetřovat a řešit stížnosti Evropanů ohledně přístupu japonských orgánů k jejich údajům. Tento nový mechanismus bude spravovat a dozorovat japonský nezávislý orgán pro ochranu údajů. 

Rozhodnutí o odpovídající ochraně doplňuje dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem, která vstoupí v platnost v únoru 2019. Evropské podniky budou profitovat z volného pohybu údajů s tímto klíčovým obchodním partnerem, jakož i ze zvýhodněného přístupu ke 127 milionům japonských spotřebitelů. EU a Japonsko tímto potvrzují, že usnadňování mezinárodního obchodu musí a může jít v digitální éře ruku v ruce s prosazováním přísných norem na ochranu soukromí a osobních údajů.

Další kroky

Rozhodnutí o odpovídající ochraně i rovnocenné rozhodnutí na japonské straně začnou platit od dnešního dne.

Po dvou letech proběhne první společný přezkum, v jehož rámci bude posouzeno, jak daný rámec funguje. Přezkum se bude týkat všech aspektů odpovídající ochrany včetně uplatňování doplňkových pravidel a záruk týkajících se přístupu státních institucí k údajům. Pokud jde o přístup k údajům pro účely národní bezpečnosti a vymáhání trestního práva, budou se na přezkumu podílet zástupci Evropského sboru pro ochranu údajů. Následné přezkumy budou prováděny alespoň jednou za čtyři roky.

Souvislosti

Vzájemná dohoda o odpovídající ochraně s Japonskem je součástí strategie EU v oblasti mezinárodních toků údajů a ochrany údajů oznámené v lednu 2017 ve sdělení Komise „Výměna a ochrana osobních údajů v globalizovaném světě“.

EU a Japonsko úspěšně završily své rozhovory o rozhodnutí o odpovídající ochraně dne 17. července 2018 (viz tisková zpráva). Dohodly se na vzájemném uznávání svých systémů ochrany údajů, což umožní bezpečné předávání osobních údajů mezi EU a Japonskem.

V červenci 2017 se předseda Juncker a premiér Abe zavázali přijmout rozhodnutí o odpovídající ochraně jako součást společného závazku EU a Japonska prosazovat přísné normy ochrany údajů na mezinárodní scéně (viz prohlášení).

Zpracování osobních údajů v EU se řídí obecným nařízením o ochraně osobních údajů, které stanoví různé nástroje pro předávání těchto údajů do třetích zemí, včetně rozhodnutí o odpovídající ochraně. Pravomoc rozhodovat o tom, zda země mimo EU nabízí odpovídající úroveň ochrany údajů, má Evropská komise. Evropský parlament a Rada mohou Evropskou komisi vyzvat k zachování, změně nebo stažení těchto rozhodnutí. 

Další informace

Rozhodnutí o odpovídající ochraně a související dokumenty

Informační přehled k rozhodnutí o odpovídající ochraně mezi EU a Japonskem

Tisková zpráva o zahájení postupu pro přijetí rozhodnutí o odpovídající ochraně (5. září 2018)

Tisková zpráva o završení rozhovorů ohledně rozhodnutí o odpovídající ochraně (17. července 2018)

Otázky a odpovědi ohledně rozhodnutí o odpovídající ochraně pro Japonsko

Statement


Zařazenost 23.01.2019 01:01:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/190123_japonsko_pohyb_udaju_cs

Související témata

ECB | Japonsko | Evropská komise | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.