Jedna z nejvýznamnějších interpretek písňové literatury své generace vystoupí v Šumperku

Podzimní část cyklu Klasika Viva pokračuje 10.12.2018 v kostele Zvěstování Panny Marie. Návštěvníci se mohou tentokrát těšit na koncert přední české mezzosopranistky Evy Garajové, absolventky Konzervatoře v Bratislavě (Ružena Illenbergerová) a Vysoké školy múzických umění v Bratislavě (Hana Štolfová-Bandová). Dále studovala v Osimu, (Accademia d’arte lirica - Mario Melani), v Buffalu (Gary Burgess) a na mistrovských kurzech u Enzy Ferrari, Julie Hamari a Christy Ludwig.

Během svých zahraničních stáží se představila v titulní roli Lukrecie v opeře Benjamina Brittena The Rape of Lucretia a v Pucciniho opeře Suor Angelica v Greater Buffalo Opera Company. Již jako studentka VŠMU se stala členkou Komorní opery v Bratislavě a v roce 1995 debutovala jako Olga v opeře Evžen Oněgin v Banské Bystrici. V témže roce začala spolupracovat se Státní operou Praha, kde během svého působení nastudovala více než dvacet rolí světového operního repertoáru (mimo jiné Mozart - Cosi fan tutte, Rossini - II Turco in Italia, Bizet - Carmen, Boito - Nerone, Ponchielli - La Gioconda, Janáček - Káťa Kabanová). V roce 2000 získala prestižní Cenu Masarykovy akademie umění a Cenu Gustava Mahlera Evropské unie za umění.

Spolupracuje i s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Vladimírem Válkem (Křička - Severní noci a Stravinský - Oedipus Rex, Mahler - Symfonie č. 2), dirigentem Petrem Altrichtrem (Filharmonie Brno, Slovenská filharmonia), Pražskou komorní filharmonií s dirigentem Jiřím Bělohlávkem (Beethoven - Missa solemnis). Účinkování ve skladbě Zápisník zmizelého na festivalu Autunno musicale a Como (2002) znamenalo počátek spolupráce s klavíristou Marianem Lapšanským.

Dnes je Eva Garajová zařazena mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku. Její nahrávky pro vydavatelství Arco Diva vzbuzují svou autentičností pozornost i na mezinárodní hudební scéně. V roce 2014 iniciovala založení festivalu v Karlově Studáncev, kterého je uměleckým garantem a je zakladatelkou komorního cyklu Pražské múzy a Nadačního fondu Evy Garajové pro komorní hudbu.

Za doprovodu významné osobnosti české harfové školy Kateřiny Englichové, která spolupracovala s významnými umělci a soubory, ať již u nás (Josef Suk, Pavel Šporcl, Jitka Hosprová, Ivan Ženatý, Martin Kasík, Vilém Veverka, Pražákovo kvarteto, Kvarteto Martinů, Haas Quartet ad.), tak v zahraničí (Mstislav Rostropovič, Carol Wincenc, Eugenie Zukerman, Robert Davidovici, Michael Kofler, Robert Stallman ad.), zazní skladby věhlasných autorů, jakými jsou například G. F. Handel, A. Scarlatti, G. Giordani, A. Dvořák a další.

Všichni zájemci o návštěvu koncertu mají možnost zakoupit vstupenky na pokladně DK Šumperk či online na internetových stránkách Klasika Viva.

Roman Janků Management s.r.o.

e-mail: info@agenturajd.cz

http://www.klasikaviva.cz


Zařazenopo 03.12.2018 16:12:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30323

Související témata

Město Šumperk
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec