Reakce Ministerstva financí na Zprávu Národní rozpočtové rady

Ministerstvo financí vítá Zprávu Národní rozpočtové rady (NRR) jako užitečný vklad do diskuze, která probíhá již řadu let. Problematika reformy důchodového systému, stejně jako dalších částí sociálního systému, je jednou z priorit současné vlády. Ministerstvo financí je připraveno poskytnout plnou součinnost gesčně příslušnému rezortu práce a sociálních věcí při přípravě opatření, která přispějí k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Připomínáme, že výsledky projekce neberou v úvahu možné změny věku odchodu do důchodu vyplývající z revizního mechanismu, který současná legislativa již obsahuje. Ministerstvo financí je připraveno participovat i na debatách o případných změnách v oblasti dalších systémů ovlivněných stárnutím populace, jako je zdravotnictví, dlouhodobá péče nebo vzdělávání.

Připomínáme, že stav veřejných financí České republiky patří v porovnání s ostatními zeměmi EU k nejlepším. Saldo veřejných financí dosáhne v roce 2018 přebytku 1,6% HDP, pro rok 2019 pak predikujeme přebytek 1%. Tento stav řadí Českou republiku mezi 3 země v Evropské unii s nejvyššími přebytky veřejných financí. Adekvátně se bude vyvíjet i zadlužení veřejných financí. V letošním roce očekáváme pokles výše zadlužení na 33 % HDP, přičemž příští rok by měla klesnout pod 32 % HDP. Strukturální saldo, tedy saldo očištěné o vliv ekonomických cyklů, dosahuje přebytku 1,1%, přičemž limit stanovený evropskou legislativou je – 1%.

Bylo to právě Ministerstvo financí, kdo prosadil reformu fiskálního rámce, zejména pak zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který i do budoucna vládě nařizuje sestavovat státní rozpočet tak, aby byl splněn tzv. střednědobý rozpočtový cíl, který indikuje zajištění obezřetné a dlouhodobě udržitelné rozpočtové politiky. Jakákoliv vláda je při zhoršujícím se vývoji veřejných financí povinna na tento vývoj reagovat a nesmí nechat dluh vládních institucí explozivně růst, zejména pokud by byla překročena hranice dluhu 55 % HDP, při níž se spouští dluhová brzda. Je tedy značně zavádějící srovnávat Českou republiku s Řeckem. Pro srovnání, zatímco dluh ČR očekáváme v roce 2018 ve výši 33% HDP, v případě Řecka se jedná o 183% HDP.

Pokud jde o to, jak Národní rozpočtová rada srovnává současný stav veřejných financí a stav předkrizový, je nekorektní srovnávat pouze stav, tedy zadlužení, a nezohledňovat toky, tedy saldo. Zatímco v roce 2008 bylo nastavení veřejných financí vyjádřené tzv. strukturálním saldem vysoce deficitní (-3,2 % HDP), v současné době je výrazně přebytkové (+1 % HDP).

Ministerstvo financí bude nyní zprávu NRR bude podrobně analyzovat a k jednotlivým detailům se vyjádří v následujících dnech.


Zařazenoút 30.10.2018 14:10:00
ZdrojMFČR
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2018/reakce-ministerstva-financi-na-zpravu-na-33329/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.