TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.10.2018 11:27:53

Výroční mince ubývají, zájemci však budou mít druhou šanci

Od středy 24. října jsou v oběhu unikátní mince ke stému výročí vzniku Československé republiky. ČNB vydala 600 tisíc unikátních dvacetikorun. I když je zájem o ně větší, než Banka očekávala, zájemci, kterým se doposud nepodařilo mince získat, ještě mají šanci.

 Podívejte se také:  Run na ČNB - Mincové šílenství a Frontu na mince musí regulovat. Na všechny se nedostane.

Na dvacetikorunách jsou portréty zakladatelů Československa T.G. Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika. Od každého druhu bylo mincí 200 tisíc. Už nyní je třetina mincí v oběhu mezi lidmi. Mince se momentálně distribuují pouze na sedmi pracovištích České národní banky. Kromě Prahy si dvacetikoruny můžete vyměnit na pobočkách také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Plzni a Českých Budějovicích.

"Nejedná se o mince pamětní, tyto dvacetikoruny jsou běžné oběžní mince," vysvětluje Markéta Fišerová, mluvčí České národní banky. "Pamětní mince se vydávají v mnohem menším počtu pouze pro úzký počet sběratelů."

S unikátními mincemi tedy můžete zaplatit nákup kdekoliv v obchodě po celé České republice. Ti, na které se nedostalo, nebo se jim nechtěla čekat obrovská fronta, tak můžou doufat, že se k nim dvacetikoruna se zakladatelem republiky dostane i jinou cestou. "Vzhledem k vydanému množství však nepředpokládáme, že by se mince vracely do oběhu," doplnila mluvčí.

Mince se momentálně distribuují pouze na sedmi pracovištích České národní banky. Kromě Prahy si dvacetikoruny můžete vyměnit na pobočkách také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Plzni a Českých Budějovicích.

Nejsou to však poslední šance, jak se k mincím dostat. "V příštím roce bude ČNB vydávat velice podobnou trojici oběžních dvacetikorun. Budou na nich vyobrazeni tvůrci československé měny v čele s Aloisem Rašínem," řekla Fišerová. Následně bude možné získat obě sady výročních dvacetikorun zakoupit v dárkovém balení. "Česká národní banka určitě zohlední zájem veřejnosti," ubezpečila Fišerová.

Někteří už zakoupené mince dokonce draží na internetových portálech a aukčních bazarech. Jak moc ale na nich mohou prodejci zbohatnout, není jasné. Vzhledem k tomu, že nominální hodnota mince je opravdu rovna dvaceti korunám.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688