Po velké válce – nová Evropa 1918 – 1923

Mezinárodní turné venkovní výstavy, Praha: 15. října - 12. listopadu, Park Indíry Gándhíové (Praha 6, roh s ul. Technická)

Již 15. října polský místopředseda vlády a ministr kultury prof. Piotr Gliński otevře v Praze venkovní výstavu nazvanou „Po velké válce. Nová Evropa 1918 - 23”, která je věnována obnově Evropy po 1. světové válce. Výstava, kterou připravila Evropská síť paměť a solidarita ve spolupráci s historiky z několika zemí, je snahou syntézy bouřlivých začátků meziválečného dvacetiletí, se zvláštním zaměřením na středovýchodní Evropu.

Více než 200 archivních i multimediálních materiálů - fotografií, dokumentů i individuálních příběhů lidí z daného období sestaví příběh o novém začátku regionu. Výstava představí rozsah politických změn, jež se odehrály v letech 1918 - 1923 v Evropě, jejich vliv na současnou mezinárodní politiku a rovněž různé projevy současných národních vzpomínek na ono období.

První světová válka zcela změnila středovýchodní Evropu. Na rozvalinách čtyř starých impérií povstalo mnoho nových států a téměř všechny hranice byly nově vytyčeny, často v průběhu pokračujících vojenských konfliktů, z nichž některé trvaly dokonce až do roku 1923. Po utrpení velkých ztrát se region začal obnovovat a modernizovat. Vznikla nová Evropa. „Výstava se zabývá touto významnou událostí o století později a dává příklad, proč je dnes důležité chápat nejen druhou světovou válku, ale rovněž středovýchodní Evropu“ říká Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett, jedna z konzultantek výstavy, zatímco Prof. Jan Rydel, koordinátor polské strany v ESPS doplňuje: "Projekt umožní návštěvníkům poznat minulé události, jejich následky a rozmanitou citlivost a paměť států střední a východní Evropy."

Výstava bude mít podobu bílého a stříbrného pavilonu ve tvaru krychle a přiláká publikum svým originálním designem. Výstavní prostor bude uspořádán jak na vnitřních, tak na vnějších stěnách konstrukce. Výstava vypráví příběh o vytváření nového politického řádu. Kontrast mezi starým a novým je utvořen pomocí dvou materiálů - tvrdé oceli kontrastující s lehkou světlou tkaninou, říká Andrzej Jaworski z architektonického studia Jaz Plus Architekci, které projektovalo výstavu.

Otevření výstavy bude 15. října doprovázet večerní debata v Knihovně Václava Havla (19:00) nazvaná „Po velké válce: paměť Evropy 1918 - 1923“. O pokusu propojení národních pamětí, ve snaze najít společný nadnárodní diskurz a na téma zrození nové Evropy budou diskutovat prof. Attila Pok (Maďarsko), prof. Jan Rydel (Polsko) a PhDr. Oldřich Tůma (Česko). Debatu bude moderovat ředitel Knihovny Václava Havla, Michael Žantovský.

Více informací o projektu, skupině expertů a výstavě lze nalézt: www.enrs.eu/afterthegreatwar.

Hlavním partnerem prezentace výstavy v České republice je Polský institut v Praze.

Projekt je financován z prostředků Ministerstva kultury a národního dědictví v rámci Dlouholetého programu NEZÁVISLÁ na období 2017 - 2022.

Organizátor: Evropská síť paměť a solidarita, www.enrs.eu

Oficiální zahájení výstavy proběhne 15. října v 15 hodin.

ESPS je financována z prostředků: Ministerstva kultury a národního dědictví (Polsko), zmocněnce spolkové vlády pro kulturu a média (Německo), Ministerstva kultury a národní identity (Rumunsko), Ministerstva lidských zdrojů (Maďarsko) a Ministerstva kultury (Slovensko).

Partneři prezentace v Praze: Polský institut v Praze, Fakulta stavební ČVUT v Praze, MČ Praha 6.

Ostatní partneři: EUScreen, European Film Gateway

Spoluorganizátor debaty: Knihovna Václava Havla v Praze

Evropská síť paměť a solidarita (ESPS) je mezinárodní iniciativa, která si klade za cíl výzkum, dokumentaci a šíření poznatků o dějinách Evropy 20. století a způsobu jejich zapamatování se zvláštním zaměřením na období diktátorských režimů, válek a společenského odporu proti útlaku. Mezi členské státy sítě patří: Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Rakousko, Albánie, Česká republika a Lotyšsko mají status pozorovatele.

www.enrs.eu.

Kontakt pro média:

Joanna Orłoś

Evropská síť paměť a solidarita

e-mail: joanna.orlos@enrs.eu

tel: +48 508681806


Zařazenopá 12.10.2018 08:10:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=29959
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V