Classen z Bitcoin Foundation: používejme kryptoměny tam, kde je to skutečně potřeba

Diskuze v souvislosti s regulací kryptoměn nabývají na intenzitě. Děje se tak zejména ve Spojených státech, kde panuje dosud nevyjasněné regulatorní prostředí s dvěma hlavními regulátory, Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) a Komisí pro obchodování s komoditními futures, které si nárokují pravomoc regulovat obchodování s některými kryptoměnami.

Otázkou také zůstává, zda a do jaké míry by se zástupci kryptokomunity měli angažovat v politickém životě a skrze něj možnou regulaci ovlivňovat. Například jedna z největších světových kryptosměnáren, americká Coinbase, v červenci oznámila vytvoření politického akčního výboru, který by jí měl umožnit vybírat peníze, jež mohou být utraceny buďto v rámci volební kampaně nebo pro účely podpory a propagace konkrétní legislativy. V souvislosti s nadcházející volbami do amerického Kongresu se tak jedná o poměrně významný krok.

S takovým přístupem se však neztotožňuje nezisková organizace hájící zájmy bitcoinové komunity, Bitcoin Foundation, respektive její ředitel Llew Classen. Ten pro Kryptomonitor uvedl, že zástupci kryptokomunity se na významné pozice, odkud je jejich hlas slyšet dostávají přirozenou cestou a není proto potřeba si vliv kupovat. Nebude to však hned, nicméně se postupnou popularizací kryptoměn by se Classenova slova mohla naplnit.

Dle něj je také potřeba přistupovat k možné regulaci citlivě a nesnažit se přijímat právní rámec unáhleně. V tomto ohledu nešetří kritikou přístupu Spojených států: „Regulační rámec USA je špatný příklad toho, jak regulovat kryptoměny. Existuje několik regulátorů jak na federální tak i státní úrovni, kteří nemají potřebnou úroveň znalostí dotčené technologie a proto se snaží o implementaci konfliktní a špatné regulace.“

Classen je zastáncem toho, aby se zatím v případě nutnosti aplikovala stávající regulace případ od případu a postupně se tak došlo k vyjasnění přístupu ke kryptoměnám. Jako pozitivní příklad vnímá jurisdikci Singapuru nebo Jihoafrické republiky.

Centrální banka Jihoafrické republiky přitom kryptoměny nepovažuje za peníze a od května tohoto roku oficiálně používá označení kybertokeny. Singapur je pak významným sídlem mnoha společností aktivních na poli finančních technologií. V srpnu tohoto roku pak singapurský monetární úřad, který plní roli centrální banky v zemi a Singapurská burza oznámily partnerství se společnostmi Anquan, Deloitte a Nasdaq, jehož cílem je urychlení vypořádání tokenizovaných aktiv napříč různými blockchainovými platformami.

Ředitel Bitcoin Foundation se pro Kryptomonitor vyjádřil také k využití bitcoinu jako platidla. Sám uznává, že vzhledem k nevyzrálosti technologie a s tím souvisejícím vyšším poplatkům má v tomto ohledu značné mezery. Bitcoin by dle něj proto měl být aktivně využíván jako platidlo tam, kde je to potřeba. „Neměli bychom se snažit řešit situaci kryptoměnami tam, kde to není potřeba, ale raději bychom měli identifikovat problémy, jejichž řešení mohou kryptoměny přirozeně pomoci. Venezuela a Zimbabwe zaznamenaly masivní adopci kryptoměn jako uchovatele hodnoty a další rozvojové země využívají kryptoměny jako prostředek směny, protože přirozeně řeší problémy, které vznikly v rámci jejich současných tradičních finančních systémů“, uvedl Classen.

Ve Venezuele přitom na popularitě získala jiná kryptoměna než bitcoin a to dash. Zda pro tyto ale i jiné situace bude ideální jedna či více kryptoměn a která konkrétně, není v tuto chvíli jasné. A jasno v tom nemá ani samotný Classen, který vidí potenciál pro zkvalitnění finančních služeb také v mnoha nových projektech podílejících se na rozvoji kryptoekosystému.

The post Classen z Bitcoin Foundation: používejme kryptoměny tam, kde je to skutečně potřeba appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenoút 02.10.2018 14:10:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/10/02/classen-z-bitcoin-foundation-pouzivejme-kryptomeny-tam-kde-je-to-skutecn...
KategorieBitcoin

Související témata

Bitcoin | Kryptoměny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V