Češku Hanku zasáhne hurikán Florence. Jak se na něj připravila?

Hurikán Florence je už jen stovky kilometrů od pobřeží Spojených států. Přestože zeslábl na druhý stupeň, americké úřady dál varují obyvatele, aby opustili své domovy. Češka Hana Ries, která žije v Jižní Karolíně, se rozhodla přečkat hurikán doma. Na to, jaké to je být uprostřed hurikánu, bude odpovídat na TN.cz živě od 20:00.

Ačkoli hurikán neustále slábne, jeho dopad na pevnině bude ničivý. Největší nebezpečí totiž nepředstavuje vítr, který dosahuje rychlosti 177 kilometrů za hodinu, ale silné srážky a povodně. Spadnout má až 100 centimetrů srážek. Evakuace je povinná pro více než 1,7 milionů lidí.

Hurikán přejde přes území, kde je šest jaderných elektráren i sklady průmyslového odpadu. Už teď se škody odhadují na 3,7 bilionů korun. Regály se základními potravinami v obchodech zejí prázdnotou, čerpací stanice v Severní a Jižní Karolíně hlásí naprosto vyprodáno.

Přestože úřady varují, že hurikán Florence bude výjimečně nebezpečnou bouří, řada lidí odmítá opustit své domovy a chtějí hurikán přečkat doma. Jednou z nich je i Hana Ries, která žije ve městě Myrtle Beach v severním cípu Jižní Karolíny. Tady by neměl hurikán udeřit plnou silou, a proto evakuace není povinná.

Jak se na hurikán její rodina připravila? "Jednou ze základních věcí je dostatek pitné vody, protože se může zdát, že voda nebude fungovat. Další důležitá věc je mít nějakou užitkovou vodu. My jsme si naplnili vanu," popsala Hanka.

V neposlední řadě je důležitý zdroj elektřiny. Hančině rodině přišel generátor před dvěma dny a ještě nikdy ho nepoužili. Kvůli generátoru se museli dostatečně zásobit benzinem. V ulici, kde bydlí, nezůstávají jediní. "Sousedi dávají prkna do oken, zabezpečují si tak své domy, někteří už odjeli, jiní se teprve chystají. A někteří tady zůstávají," dodala Hana.

Jaké to je uprostřed hurikánu? Hanka bude odpovídat na vaše otázky přesně v okamžiku, kdy hurikán dorazí na pobřeží. Chat na TN.cz startuje ve 20:00, otázky jí můžete pokládat už nyní!

On-line rozhovor

Chat s Hanou Ries

Online rozhovor začíná 13.09. v 20:00.
Zobrazit sloupec