Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.09.2018 10:49:16

Víkendář: Německo dalo světu Goetheho i Goebbelse. Co nabídne nyní?

Když východoněmeckým městem Chemnitz minulý týden pochodovali pravičáci, útočili na cizince a hajlovali, zbytek Německa se podle stránek Politico snažil dávat najevo, že Sasové jsou v zemi výjimkou a například Der Spiegel sarkasticky navrhoval, aby se oddělili. Z pohledu velkých měst, jako je Mnichov či Frankfurt, se města na východě země, kde k podobným nepokojům dochází, zdají být velmi daleko a Německo stále cítí rozdělení na Východ a Západ. Svou roli pak prý hraje i určitá hrdost Němců na to, jak se vypořádali s minulostí, a ta jim podle jejich názoru také dává „určitou morální autoritu“.

„Kdykoliv se objeví nějaké informace, že v Sasku došlo k dalšímu posunu doprava, na sociálních sítích se objeví zprávy, že lidé tam nebudou při cestě z Berlína do Mnichova čerpat benzín, že chtějí zpět velkou zeď rozdělující obě části Německa nebo že by za Sasko vyměnili i jaderný odpad z České republiky. Většina Němců z velkých měst je děním ve východní části země šokována,“ píše Politico. Podle něj existuje široké přesvědčení jak doma, tak v zahraničí, že Německo se úspěšně vzdalo své nacistické minulosti a stala se z něj tolerantní a multikulturní společnost.

Maďarský spisovatel Péter Esterházy říká, že Němci jsou Weltmeister der Vergangenheitsbewältigung, tedy světovým šampiónem ve vypořádání se s minulostí. Tento výraz naznačuje, že Esterházy jej myslel ironicky, ale Němci si tu myšlenku vzali za svou,“ míní Politico. Ovšem poukazuje na to, že procesem uznání viny si prošlo západní Německo a ve východní části, tedy v bývalé NDR, tento proces neproběhl.

Na Východě se tak dnes tolik neztotožňují s obrázkem „hodného Německa“ a dokonce se brání tomu, aby na ně tento koncept byl uvalen zbytkem společnosti. Někteří politici pak tvrdí, že národní identita by neměla být založena na „kultu viny“, tedy na Schuldkultu. V západní části země jsou zase lidé zmatení z vývoje na Východě, protože „návrat zpět v plánu nebyl“. Občas tam uznají, že pravicový extremismus se objevuje v celé zemi, ale většinou tvrdí, že za vše mohou ti na Východě. A dodávají, že by bylo lépe, kdyby nedošlo ke znovusjednocení.

„Je pravda, že útoky pravicových extremistů jsou v přepočtu na hlavu nejčastější ve východní části země. Ovšem v absolutních číslech vede Severní Porýní-Vestfálsko. V Sasku pak je vysoký počet neonacistických skupin, ale částečně je tomu tak proto, že nacisté ze Západu se po roce 1990 přesunuli právě sem, protože cítili, že zde mohou začít od nuly. A bohužel měli pravdu,“ tvrdí Politico.

Myšlenka o dvojím Německu je vlastně hodně stará. Srovnáváni byli například Goethe a Goebbels, Heine a Hitler, Beethoven a Buchenwald. Hovoří se o tom, že Němci jsou schopni obou extrémů, ale „názor, že ti dobří jsou na Západě a ti zlí se nacházejí na Východě, je hloupá“, píše Politico a varuje: „Pokud Němci na Východě skutečně uvěří, že oni jsou ti špatní, vše se ještě zhorší, a nejen v Sasku.“

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

09.09. 16:52  nabídlo (Georgios Maniacos)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688