Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.08.2018 09:19:03

Vytěsnění minoritních akcionářů Unipetrolu bude mít soudní dohru (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Unipetrol schválil vytěsnění minoritních akcionářů za cenu 380 CZK na akcii a dočká se tak soudního sporu s akcionáři.

Vedení společností kótovaných na EU burzách detailně odhalí své odměny v průběhu příštího roku.

Evropské akcie budou po otevření trhů teprve hledat svůj směr.

Dnešek patří v oblasti ekonomických zpráv výhradně Spojeným státům. Zveřejněny budou zpřesněné odhady vývoje HDP za druhý kvartál, ty by však neměly přinést nic překvapivého. Dočkáme se také červencových prodejů nemovitostí.

V rámci výsledkové sezóny dnes ve Spojených státech představí své hospodaření za druhé čtvrtletí například softwarová firma Salesforce či výrobce alkoholických nápojů Brown Forman.  V Evropě mezi jinými reportuje výrobce alkoholických nápojů Pernod Ricard nebo realitní společnost Unibail Rodamco.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování mírnými zisky. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,1 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,2 %. S&P 500 nakonec získal jen tři setiny procenta, ale v průběhu obchodování se mu podařilo pokořit historickou hranici 2900 bodů. Nejlépe se vedlo realitnímu sektoru (+1,2 %), který s velkým odstupem následovaly technologické firmy (+0,2 %). Na opačné straně se nachází telekomunikační společnosti a energetické firmy. Obě odvětví shodně ztrácí 0,5 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodní den různorodě. Nejlépe se vede tchajwanským (+1 %) či jihokorejským (+0,6 %) akciovým trhům. Naopak ztrátové jsou především čínské trhy, které přicházejí o 0,5 % až 0,8 % své hodnoty. V rámci japonského indexu Nikkei 225, jež posiluje o 0,2 %, si největší zisky připisují energetické společnosti (+1,2 %) a finanční instituce (+1 %). Na opačné straně se nachází hlavně telekomunikační firmy se ztrátou jednoho procenta.

Unipetrol

Včerejší valná hromada Unipetrolu schválila návrh většinového vlastníka PKN Orlen na vytěsnění minoritních akcionářů za cenu 380 CZK na akcii. Vytěsnění by mělo nastat přibližně do konce září. Následně dojde ke stažení Unipetrolu z pražské burzy. Skupina menšinových akcionářů zastupovaná Tomášem Hájkem se hodlá obrátit na soud kvůli nízké odkupní ceně. Požadují minimálně 450 CZK na akcii. Hájek již má zkušenosti s obdobným sporem, když v případě odkupu akcií u autobazarů AAA Auto prosadil vyšší odkupní cenu. Současně vede také soudní spor ohledně rozdělení telekomunikačního operátora O2 po jeho koupí finanční skupinou PPF. V celé kauze ohledně Unipetrolu bude velmi důležitý spor o způsob ocenění akcií. To je také důvod, proč Hájek na včerejší valné hromadě požadoval, aby management Unipetrolu odůvodnil, jak se k částce 380 CZK došlo. Vysvětlení se mu nedostalo, pouze vyjádření, že cena je adekvátní a současně k ní existuje posudek poradenské firmy Ernst&Young. Dalším významným hráčem ve sporu je britská investiční společnost Petrus Advisers, která začala akcie Unipetrolu nakupovat již loni a v navyšování svého podílu hodlají i nadále pokračovat. Podle nich je totiž skutečná hodnota akcií Unipetrolu mezi 450 a 550 korunami. Petrus Advisers jednají ve shodě se skupinou investorů zastupovaných Hájkem. Dohromady drží kolem 1,5 % akcií společnosti.

Burzovní regulace

Regulace společností kótovaných na burzách v Evropské unii dozná zajímavých změn v průběhu příštího roku. Začnou platit pravidla pro zveřejňování odměn, které dostali členové představenstva, dozorčí či správní rady a generální ředitel. Zveřejňovat se budou muset ve značném detailu, a to i včetně odměn od příbuzných firem. Novinku zavádí evropská směrnice, kterou členské země musejí začlenit do svého právního řádu nejpozději k 10. červnu 2019.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688