Stažení Tesla zafinancují Muskovi Saúdové, poradí Goldman Sachs

Vágní prohlášení Elona Muska o stažení Tesly do soukromých rukou z minulého týdne, které vedlo ke skokovému nárůstu akcií společnosti o deset procent, dostává konkrétnější obrysy. Poté, co postup při oznámení začal prošetřovat americký regulátor SEC a někteří invetoři podali na CEO Tesly žalobu kvůli cenové manipulaci, odtajnil Musk zdroj svého financování. Tím má být státní investiční fond Saúdské Arábie.

Podle Muska ho saúdský fond v uplynulých dvou letech oslovil s nápadem stáhnout Teslu z burzy několikrát. Na svém blogu Musk napsal, že poslední jednání proběhlo na konci července poté, co fond získal v Tesle 5% podíl. „Z jednání jsem odešel s jistotou, že dohoda se saúdským fondem může být uzavřena,“ napsal Musk.

Saúdský fond odmítl, podle televize CNBC, situaci komentovat. Podle nejmenovaných zdrojů deníku Wall Street Journal však zvažuje navýšení svého podílu v Tesle.

Netradiční oznámení pak Musk zdůvodňuje férovostí vůči menším investorům. Po představení svého plánu představenstvu Tesly mělo být dalším krokem oslovení velkých investorů. „Nebylo by správné sdílet informace o přechodu na soukromou společnost pouze s našimi největšími investory bez toho, abychom ve stejný čas poskytli stejné informace všem,“ myslí si Musk.

Plán na stažení totiž počítá s tím, že velká část investorů zůstane v Tesle zainteresována i nadále, podle Muska by měli pokračující investoři držet až dvě třetiny všech akcií. Díky tomu je odhadovaná suma potřebného financování v okolí 70 miliard dolarů podle Muska nadhodnocená. Avizovaná cena za akcii, 420 dolarů, se tak má týkat pouze menšiny akcionářů preferující odchod.

Na začátku tohoto týdne se Musk vydal na twitter znovu, tentokrát aby oznámil vybrání poradců, kteří by mu měli pomoci obchod uskutečnit. Za finančními poradce si vybral banku Goldman Sachs a private equity firmu Silver Lake. Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters se však Silver Lake prozatím neplánuje obchodu účastnit jako investor. Svou pomoc má Muskovi poskytovat bez nároku na kompenzaci a prozatím nebyla jako finanční poradce oficiálně najata.

Představenstvo Tesly i tak bere Muskovy plány vážně a ustanovilo speciální komisi, jejímž úkolem je zhodnotit plán na stažení Tesly z burzy a případně schválit. Formální návrh však komise prozatím neobdržela.

Zdroj: CNBC, Patria.cz, Reuters


Zařazenoút 14.08.2018 16:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3905520/stazeni-tesla-zafinancuji-muskovi-saudove-poradi-goldman-sachs.html
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V