Hudební "Festival Eva Garajová a hosté" nabízí v Jeseníku jedinečnou uměleckou kvalitu i světové premiéry

Již pátý ročník hudebního "Festivalu Eva Garajová a hosté" se bude konat od 13. do 19. srpna 2018. Předchozí čtyři ročníky probíhaly v lázních Karlova Studánka a letos se festival stěhuje do jiného lázeňského města mezinárodního významu, do Jeseníku v Olomouckém kraji.

Hlavní iniciátorka festivalu a jeho zakladatelka - mezzosopranistka Eva Garajová - přichází s velice neotřelou dramaturgií koncertů, které v oblasti klasické vážné hudby nemají v Olomouckém kraji a ani v žádném jiném kraji v ČR v daném období paralelu.

Pozvání k účinkování na koncertech přijali nejvýznamnější umělci z ČR i zahraničí, mezi jinými nejlepší slovenský klavírista současnosti, ředitel Slovenské filharmonie Marian Lapšanský, vynikající český houslista a propagátor klasické vážné hudby Jaroslav Svěcený, flétnistka Žofie Vokálková, klavírista Václav Mácha či soubory Ensemble Martinů nebo komorní orchestr Czech Virtuosi. Zakladatelka festivalu Eva Garajová je vynikající mezzosopranistka, která během své bohaté kariéry vystupovala mimo jiné s tenoristou Jose Carerassem.

Autoři, jejichž díla zazní během festivalu, budou nejen přední představitelé české, slovenské a světové hudební historie, ale také autoři současní. Mezi největší jména skladatelské současnosti patří skladatel Michal Müller, jehož skladba 1918 pro flétnu, housle, violoncello a klavír zazní na festivalu ve světové premiéře. Závěrečná skladba celého festivalu, Obrazy Hieronyma Bosche od téhož skladatele, kterou zahraje houslový virtuóz Jaroslav Svěcený za doprovodu komorního orchestru Czech Virtuosi, jako vrchol celého festivalu nebyla rozhodně vybrána náhodou - v minulém roce získala tato skladba první cenu v mezinárodní soutěži skladatelů v Lucemburku. K autorovi bychom ještě měli dodat, že na objednávku festivalu Pražské jaro napsal pro letošní již skončený ročník skladbu k oslavě 100 let založení Československa (Passacaglia 1918).

Festival nabídne 7 koncertních večerů.

Zahajovací koncert v pondělí 13. 8. představí v jedinečné spolupráci klavíristu Mariana Lapšanského a mezzosopranistku Evu Garajovou. V programu večera zazní skladby A. Dvořáka, P. I. Čajkovského a L. Janáčka a uskuteční se v Kongresovém sále PLL.

Následujících pět večerů proběhne v Zrcadlovém sále v léčebném domě Priessnitz.

V úterý 14. 8. vystoupí na sólovém recitálu klavírista Marian Lapšanský s programem sestaveným z děl J. Brahmse, Z. Fibicha, E. Suchoně a I. Albénize.

Ve středu 15. 8. bude hrát na koncertě soubor Ensemble Martinů. Velice netradiční nástrojové obsazení (Miroslav Matějka - flétna, Radka Preislerová - housle, Štěpán Kos - klavír a Bledar Zajmi -violoncello) nabízí celou řadu zvukových kombinací a v programu posluchači uslyší hudbu M. Ravela, B. Martinů, M. Ščerby, M. Müllera či A. Piazolly.

Ve čtvrtek 16. 8. se na festivalovém koncertu bude prezentovat violistka Dagmar Mašková a klavírista Štěpán Kos, kteří společně nabídnou skladby R. Schumanna, A. Petrovič, F. Liszta a J. Bezděka.

Pátek 17. 8. bude patřit komornímu souboru Amalia - Klavírnímu triu českých filharmoniků. Flétnistka Lucie Brobtek, violoncellista Jakub Dvořák a klavírista Václav Mácha nabídnou skladby J. Suka, E. Aldera, C. M. von Webera a F. Medelssohna-Bartholdyho.

V sobotu 18. 8. se můžeme těšit na vystoupení flétnistky Žofie Vokálkové a klavíristy Václava Máchy. V programu koncertu zazní skladby F. Schuberta, F. Liszta, G. Bizeta, M. Müllera a G. Verdiho.

Závěrečný koncert v neděli 19. 8. bude ve znamení koncertu jednoho z nejlepších českých houslistů současnosti a velkého propagátora klasické vážné hudby, Jaroslava Svěceného. Jako sólista se představí ve skladbě M. Müllera Obrazy Hieronyma Bosche společně s komorním orchestrem Czech Virtuosi. Na koncertě se také představí mezzosopranistka Eva Garajová, jedna z největších postav českého pěveckého nebe současnosti. Těšit se můžeme na skladby J. S. Bacha nebo A. Dvořáka. Koncert se bude konat v kongresovém sále PLL.

Více informací naleznou zájemci na www.fegh.cz

Mgr. art. Eva Garajová, ArtD. - ředitelka festivalu

Roman Janků Management - produkce


Zařazenost 01.08.2018 13:08:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=29586

Související témata

Eva Kantůrková
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V