O2 Czech Republic překvapilo lepšími hospodářskými výsledky (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Telekomunikační operátor O2 Czech Republic představil velmi slušné výsledky hospodaření za Q2 18.

Unipetrol svolává valnou hromadu, kde chce schválit vytěsnění minoritních akcionářů.

Evropské akcie by měly dnešní seanci zahájit poblíž včerejšího zavíracího kurzu.

Pozornost trhů se dnes bude soustředit především na americký HDP za druhý kvartál. Ten byl zveřejněn již dnes ráno ve Francii a meziročním růstem o 1,7 % zaostal za očekáváními.

Hospodářské výsledky dnes v USA představí Twitter, Exxon Mobil nebo Chevron. Evropský kontinent nabízí údaje o hospodaření francouzského Renaultu, italské Eni nebo francouzského Danone.

Obchodování na zámořských trzích

Pod tíhou výprodejů akcií společnosti Facebook, které včera ztratily téměř pětinu své hodnoty, což byl nejhlubší denní propad tržní kapitalizace v historii všech obchodovaných titulů, padal celý akciový trh. Index S&P 500 klesl o 0,3 %, když technologické akcie přišly celkově o 1,6 %. Slušné zisky energetických firem a průmyslových podniků v rozmezí 0,8 až 1,0 % nebyly dostatečně vysoké na to, aby indexu pomohly nahoru. Technologický Nasdaq si pohoršil o jedno procento, naproti tomu průmyslový Dow Jones přidal 0,4 %.

Akcie asijsko-pacifického regionu dnes ráno jednoznačný trend nenašly. Se ziskem okolo třetiny procenta končí obchodování japonské akcie, v případě australských či indických titulů jde o růsty až o 0,9 %. Naproti tomu v mírném mínusu se nacházejí trhy v Singapuru nebo v Číně. 

Statistika o vývoji amerického HDP by mohla dát trhům nový impuls. Ta by totiž měla ukázat na nejrychlejší růst za poslední téměř čtyři roky, když by hlavním tahounem mělo být oživení soukromé spotřeby a významně by měl přispět i čistý export. To by tak mělo být předzvěstí dobré probíhající výsledkové sezóny. Mezikvartální anualizovaný růst přes 4 % by mohl vlít akciovým trhům čerstvou krev do žil.

O2 Czech Republic

Zveřejněné výsledky hospodaření překonaly na provozní a čisté ziskovosti i ta nejoptimističtější očekávání na trhu. Vyšší oproti konsensu byly i tržby. Velkou měrou se na tomto výsledku podepsal vývoj na Slovensku, kde tržby vzrostly o 5,4 % i přes negativní vliv meziročně silnější české koruny. Nižší pokles byl patrný v segmentu českých pevných linek. Nový standard IFRS15 měl především pozitivní vliv na vývoj EBITDA, kterou ve druhém kvartále navýšil o 143 mil. CZK, čímž značně pomohl k výraznému nárůstu EBITDA marže na 29,5 % (+1,8 pp y/y). Čistý zisk se zvýšil meziročně o 7,4 % na 1,45 mld. CZK, vliv IFRS15 byl pouze 27 mil. CZK. Příznivý je i vývoj čistého dluhu, který se v relaci k EBITDA dále snížil na 0,4násobek z 0,57 ve Q1 18, respektive 0,61 ve Q4 17.

Celkově hodnotíme dnešní výsledky pozitivně, cena akcií by mohla reagovat růstem. Druhá polovina letošního roku by měla být dále příznivě ovlivněna i zprostředkováním zápasů Ligy mistrů UEFA, hokejové extraligy a české první fotbalové ligy, což by mělo přispět k dalšímu nárůstu počtu zákazníků digitální televize O2 TV. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

Unipetrol

Představenstvo společnosti svolalo na 28. srpna řádnou valnou hromadu firmy, kde tématem bude schválení návrhu na vytěsnění minoritních akcionářů ze strany majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Ten teď v Unipetrolu drží 94 % a avizoval, že za zbývající akcie nabídne 380 CZK za kus, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Poté budou akcie staženy z obchodování na pražské burze.

Nejedná se o žádný překvapivý krok, o vytěsnění minoritních akcionářů a stažení akcií z burzy se již mluvilo v minulosti.

Autor: Miroslav Frayer

Zařazenopá 27.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/3457403c_o2_czech_republic_prekvapilo_lepsimi_hospodarskymi_vy...

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V