Pictet: Akcie mají ještě potenciál, ten je ale „křehký“

Christophe Donay působí jako hlavní stratég v investiční společnosti Pictet Wealth Management a na jejích stránkách se zamýšlí nad tím, jaký bude další vývoj na trzích. Poukazuje na to, že akciové trhy letos generují ztráty či jen marginálně pozitivní výsledky. Strategie, kterou nyní investoři zvolí, podle něj závisí na základní volbě: Buď uvěří v pokračující sílu globálního ekonomického motoru, nebo se začnou zaměřovat na jeho možné zadrhávání.

Donay říká, že on a jeho společnost se kloní k názoru, že světová ekonomika si povede i nadále dobře a faktory jako zvedání sazeb v USA či změna sklonu výnosové křivky nebudou hrát hlavní roli. Odolný růst globálního hospodářství by tak měl i nadále podporovat ceny rizikových aktiv. Dalším významným faktorem pak je „směr ekonomické politiky, a to zejména v USA“. Konkrétně jde zejména o to, zda nedávné kroky Donalda Trumpa v oblasti protekcionismu a regulačního tlaku na velké technologické společnosti představují skutečný obrat v politice, nebo zda jde jen o snahu sbírat politické body před nadcházejícími volbami. I zde Pictet zůstává optimistou, protože zatím to podle společnosti vypadá na druhou možnost.

„V našem základním scénáři tedy počítáme s tím, že akciové trhy se oklepou ze svých pochyb a domníváme se, že tento náš postoj se opírá o tvrdá data. Sentiment se sice zhoršil, globální růst je ale nadále silný a odolný. Letos i příští rok by globální produkt měl podle našich očekávání růst o 3,9 %. Současný cyklus byl charakterizován atypickým útlumem v oblasti investic, to se ale podle našeho názoru změní díky Trumpovu snížení daní. Dokonce i v Evropě očekáváme zvýšení korporátních investic, které se stanou pevným základem dalšího růstu,“ píše Donay.

Pictet si všímá rovněž toho, že inflace se sice zvyšuje, ale „obavy z vyšších cen jsou přehnané“. Růst mezd v USA poněkud sílí, jde ale stále o pomalý proces, který má jen omezený dopad na jádrovou inflaci. Inflační očekávání se také zvyšují, ale „stále se nacházíme v ideálním prostředí mírné inflace a silného růstu“. Fed a další centrální banky budou pokračovat v normalizaci monetární politiky, ale dají si pozor, aby „nenarušily růstovou dynamiku“. Neutrální sazby se podle Pictetu nyní nenacházejí nijak vysoko nad sazbami skutečnými.

„Akcie se v poslední době nedrží žádného jasného trendu. Chování jiných aktiv je ve shodě s naším očekávání pokračujícího růstu, ale akciové trhy ještě nedokázaly oddělit zrno od plev. Zisky obchodovaných firem sice rostou 20% tempem, ale americké trhy jsou rozhozeny novou regulací technologických gigantů a obchodní válkou. Opadnutí těchto obav by mělo akciím umožnit opětovný růst,“ píše Donay. Zároveň však dodává, že „valuace zůstávají nad dlouhodobým průměrem a na trhu tudíž není prostor pro nějaká zklamání. Akcie tedy mají i nadále potenciál, ten je ale křehký.“

Zdroj: Pictet


Zařazenost 16.05.2018 13:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3828385/pictet-akcie-maji-jeste-potencial-ten-je-ale-krehky.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V