Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.05.2018 09:18:57

Kvartální výsledky ČEZ ani Monety dnes akcionáře příliš nepotěší (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Výsledky ČEZ za první kvartál celkově zaostaly za očekáváním trhu.

Provozní výsledky Monety zaostaly za očekáváním trhu.

Pražská burza bude nabízet třicítku zahraničních titulů, aby podpořila obchodní aktivitu.

Akcie Avastu se budou obchodovat díky duálnímu listingu i na pražské burze.

Ratingová agentura Moody’s zvýšila rating mediální skupině CME z B2 na B1.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

Ekonomické události jsou dnes v centru pozornosti především v Americe, kde budou publikována inflační čísla a hodnoty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Inflační tlaky ve Spojených státech nabírají na síle. To umožní centrálním bankám zpřísňovat měnovou politiku zvyšováním úrokových sazeb.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření například výrobce grafických karet NVIDIA nebo energetická společnost Duke Energy. Na evropském kontinentu představí hospodářské výsledky mimo jiné banka UniCredit.

Société Générale zvýšila doporučení pro brazilskou ropnou společnost Petrobras na Koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely včerejší obchodování v ziscích. Index Dow Jones vzrostl o 0,8 %, S&P 500 a technologický Nasdaq si shodně připsaly po jednom procentu. V rámci indexu S&P 500 se nejméně dařilo energetickému sektoru (+2 %), finančním institucím (+1,5 %) a zpracovatelům surovin (+1,4 %). Ztráty postihly jen dva sektory, a to telekomunikační firmy (-1,1 %) a utility (-0,8 %). Za růstem cen akcií energetických společností stojí především Trumpovo neprodloužení dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a následné obnovení sankcí. To vyhnalo od pondělí ceny ropy na nejvyšší úrovně od roku 2014. Od pondělí cena ropy Brent stoupla již o 2 USD za barel a je nyní na ceně 77,8 USD/barel.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují čtvrteční obchodování v pozitivní náladě. Napříč celým regionem si trhy připisují od 0,2 do 0,8 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který si polepšil o 0,4 %, se nejlépe vedlo stejně jako v Americe energetickým společnostem (+3,3 %) a zpracovatelům komodit (+1,4 %). Shodné s vývojem v Americe jsou i ztrátové sektory, kterými jsou telekomunikace (-1 %) a utility (-1,2 %).

ČEZ

ČEZ dnes ráno zveřejnil hospodářské výsledky.  

Výsledky celkově zaostaly za tržním i naším očekáváním. Propad EBITDA o 8 % byl způsoben vlivem dohody o narovnání se společností Sokolovská uhelná s pozitivním vlivem 0,7 mld. CZK do výsledků za Q1 17, s čímž jsme v odhadech počítali. Překvapivé byly ale pro nás nižší realizační ceny vyrobené elektřiny v ČR a na poklesu se promítla i nižší výroba uhelných elektráren a paroplynového zdroje. Nižší čistý zisk o více jak 16 % je způsoben krom výše uvedeného kladným přeceněním opcí na akcie MOL (+0,8 mld. CZK), o kterém ČEZ účtoval v Q1 17, ale ne v Q1 18, a vyššími úrokovými náklady ve srovnání s loňským rokem (+36 %). Management ponechal svoji guidance pro letošní rok beze změny, tzn. EBITDA odhaduje v intervalu 51 až 53 mld. CZK, očištěný čistý zisk pak v rozmezí 12 až 14 mld. CZK.

Rostoucí ceny elektřiny hnaly v posledních týdnech ceny akcie ČEZ nahoru. Pokud bude tento trend nadále pokračovat, předpokládáme, že se s tímto vývojem svezou i akcie. Nicméně dnešní výsledky jsou pro nás spíše mírným zklamáním a nepředpokládáme tak, že by měly být dnes pozitivním stimulem pro růst akcií. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

Moneta 

Moneta dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za Q1 2018.

Výsledky na provozní úrovni nepatrně zaostaly za tržním i naším očekáváním. Přestože se bance daří výrazně navyšovat objem poskytnutých úvěrů, prozatím se tento nárůst ve výsledovce tolik neprojevuje. Zklamáním je i výsledek čistého výnosu z poplatků a provizí, kde jsme očekávali růst oproti reportovanému poklesu. Zklamání mírní vývoj čistého zisku, který překonal očekávání trhu a dosáhl 1,17 mld. CZK. Důvodem byl prodej části portfolia úvěrů v prodlení, které vedlo k rozpouštění opravných položek a celkovému kladnému saldu 281 mil. CZK. Management díky tomuto výsledku zvýšil i odhad pro čistý zisk za celý letošní rok o 100 mil. CZK na minimálně 3,5 mld. CZK.

Výsledky jsou pro nás mírným zklamáním. Přestože věříme, že letošní rok bude pro Monetu zlomovým a že dojde ke stabilizaci čistého úrokového výnosu a v kontextu očekávaného růstu sazeb bude v nadcházejícím roce vývoj pro banku příznivější. Nečekáme příliš výraznou reakci ceny akcií, přesto ale předpokládáme spíše tlaky na její pokles. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

Pražská burza

Pražská burza výrazně rozšíří nabídku cenných papírů, které se na ní obchodují. Ke konci května na ní přibude přes třicet nových zahraničních titulů. Jejich vstup umožnili členové burzy Wood & Company Financial Services, Patria Finance a Raiffeisen Centrobank. Ti budou podporovat obchodování cenných papírů, které na burzu přivedli. Jak uvádí šéf burzy, Petr Koblic „Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu a bude tak podporovat jeho likviditu, mělo by jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích“. Mezi tituly jsou především společnosti napojené na tuzemskou ekonomiku. Obchodovat se tak bude mimo jiné s akciemi francouzské finanční skupiny Société Générale, která kontroluje Komerční banku, dále s cennými papíry majitele mladoboleslavské Škody Autoněmeckou automobilkou Volkswagen, nebo polskou chemičkou PKN Orlen, která vlastní Unipetrol. Obchody se zahraničními cennými papíry se budou provádět v české měně, kde tedy kurz akcie již v sobě bude zahrnovat měnové riziko. Všechny tituly se na pražském parketu budou obchodovat na základě duálního listingu.

Poslední novinkou, která přibude na pražské burze, bude obchodování s akciemi antivirové firmy Avast, která dnes vstupuje na londýnskou burzu za cenu 2,5 GBP za akcii. V Praze bude možnost si akcie Avastu koupit již v pondělí 14. května. Stejně jako v případě výše uvedených zahraničních společností, i Avast bude v Praze k dostání díky duálnímu listingu. Pro Londýn je Avast největší veřejnou nabídkou akcií technologické firmy vůbec.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688