ČNB dnes sazby zvýšila, prognóza však vidí spíš silnější korunu než další „hike“ (Speciální analýzy)

ČNB dnes podle očekávání zvýšila repo sazbu na 0,75 %. Hlasování bylo jednomyslné (pro tedy bylo všech pět přítomných členů). Zvedání sazeb ale nakonec zastínila tisková konference, na které guvernér Rusnok představil novou prognózu včetně očekávaného vývoje koruny. Ten ukázal na posílení na  24,6 CZK/EUR na konci roku. Prognóza pak ukazuje pouze na nepatrný růst sazeb ve zbytku roku. My se domníváme, že pomaleji posilující kurz a makroekonomické podmínky dovolí centrálním bankéřům normalizovat sazby rychleji. Očekáváme ještě tři zvýšení sazeb do konce roku, kdy by se repo sazba měla dostat na 1,5 %. 

Bankovní rada jednomyslně (pěti hlasy, když chyběl O. Dědek a M. Hampl) rozhodla o zvýšení repo sazby o 25 bb na 0,75 % a lobardní sazby o 50 bb na 1,5 %. Depozitní sazba zůstala beze změny na 0,05 %.  Toto zvýšení sazeb se všeobecně očekávalo a bylo již započítáno v tržních cenách. Novinky ale přinesla nová prognóza, jejíž hlavní body představil guvernér Rusnok na tiskové konferenci. ČNB pro letošek očekává růst HDP o 3,6 %. Její odhad tak je oproti našemu mírně pesimističtější. Inflaci na druhou stranu predikuje po většinu roku vyšší. Nicméně na horizontu prognózy podle ČNB cenový růst zpomalí, s tím jak budou slábnout inflační tlaky plynoucí z trhu práce. My se domníváme, že trh práce bude i nadále představovat proinflační faktor a cenový růst tak nebude výrazněji oslabovat.

Normalizace sazeb bude pokračovat

Současný výhled centrální banky předpokládá zvýšení tříměsíční sazby PRIBOR pouze o 6 bb ve druhém čtvrtletí. Guvernér Rusnok však na tiskové konferenci mluvil o dalším zvýšení sazeb. I další centrální bankéři (Nidetzký, Benda, Hampl) před zasedáním potvrdili, že ČNB letos zvedne sazby minimálně dvakrát. Po dlouhé době ČNB zveřejnila svůj výhled pro vývoj kurzu koruny. Ten nás překvapil poměrně ostrým posílením ve druhém čtvrtletí. ČNB v Q2 počítá v průměrným s kurzem 24,9 CZK/EUR. Na konci roku pak centrální banka vidí euro za 24,6 CZK/EUR. To je velmi blízko naší prognózy. Koruna bude v první polovině roku ještě bojovat s psychologickou hranicí 25 CZK/EUR. Navíc odliv dividend na jaře a v létě může způsobit dočasné oslabení domácí měny. To podle nás bude ČNB kompenzovat zvýšením sazeb ve druhém čtvrtletí. V druhé polovině roku se projeví silnější inflační tlaky z titulu vyššího růstu ekonomiky a zvyšování mezd. ČNB tak bude mít i nadále vhodné podmínky, aby zvyšovala úroky. My předpokládáme, že bankovní rada bude zvedat repo sazbu po 25 bb každé čtvrtletí a ta podle našeho názoru na konci roku 2018 dosáhne úrovně 1,50 %.

Autor: Viktor Zeisel

Zařazenočt 01.02.2018 15:02:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/0a284668_cnb_dnes_sazby_zvysila_prognoza_vsak_vidi_spis_silnej...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.