Těžba bitcoinu narazí na čínskou energetickou politiku

Pokud chceme pochopit, proč Čína tak razantně postupuje proti domácí těžbě bitcoinu, je dobré se podívat na její energetiku. V této zemi panuje převis nabídky elektrické energie nad poptávkou. V první polovině roku 2017 byla v severozápadních provinciích výroba elektrické energie z větrných elektráren snížena o třetinu a ze solárních elektráren o čtvrtinu. A elektrárny využívající fosilní paliva fungují od roku 2012 jen výjimečně déle než 12 hodin denně, popisuje na Bloomberg Gadfly David Fickling. Dále vysvětluje, jaký byl další vývoj a dopad na bitcoin.

Zmíněný převis nabídky byl rájem pro těžbu bitcoinu, která je energeticky velmi náročná. Odhaduje se, že ročně spotřebuje mezi 8,27 – 37,22 TWh ročně, což odpovídá spotřebě elektrické energie v Peru či Estonsku. To znamená, že těžební společnosti se stahují do oblastí s levnou elektrickou energií a v posledních letech byla takovým regionem právě Čína. Stačí se podívat na následující mapu, která ukazuje, že těžební centra do značné míry kopírují oblasti s největším převisem nabídky na trhu s elektrickou energií. Na severu pramení zejména z velkých kapacit uhelných a větrných elektráren, na jihu zase z ambiciózních programů staveb vodních elektráren:

a

Těžaři tedy měli v Číně přístup k levné energii, pro její výrobce byli zase faktorem, který zvyšoval návratnost jejich aktiv. Tento systém je ale nyní ohrožen a příčinou jsou změny v energetickém systému země. Peking je už znechucen tím, jak se elektřinou plýtvá, a zavedl omezení na stavbu nových zdrojů výroby elektrické energie. Navíc buduje soustavu, která převede elektrickou energii z přebytkových regionů tam, kde je jí nedostatek. Už letos by mělo být dokončeno vedení, kterým bude elektřina přenášena ze severu a západu na východ.

Tempo růstu generačních kapacit v Číně kleslo na nejnižší úroveň od roku 2010. A až budou změny na trhu s elektrickou energií dokončeny, společnosti těžící bitcoin možná zjistí, že život tu už pro ně není ani zdaleka tak jednoduchý, jako byl v tučných letech přebytků elektrické energie. A s ohledem na novou politiku Pekingu není divu, že i centrální banka před několika dny diskutovala za zavřenými dveřmi o plánu na omezení těžby digitální měny.

Zdroj: Bloomberg Gadfly

 

Zařazenopá 12.01.2018 10:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3722032/tezba-bitcoinu-narazi-na-cinskou-energetickou-politiku.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Těžba | Čínský juan | Čína
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V