Goldman Sachs doporučením pro GM vzkazuje: elektrická a autonomní auta nejsou všechno

Akcie General Motors byly až do nedávna „horkým zbožím“. Zhodnocení cenných papírů automobilky jen za letošní rok zatím přineslo 25procentní zisk, a to i přes ztráty za poslední dny. Jenže - teď nůž do zad akciím General Motors zasadilo snížení investičního doporučení peněžním gigantem Goldman Sachs. A proč takový rozruch kvůli snížení doporučení na stupeň „prodat“? Analýza Goldman Sachs totiž ukazuje na vážnější problémy firmy, dokonce celého automobilového segmentu.

Klíčovým poselstvím změny aktuálního investičního doporučení Goldman Sachs ohledně akcií General Motors je podle zpravodajského serveru CNN.com to, že zisková budoucnost GM, kterou má zajistit orientace na elektrická auta a samo řiditelné vozy, je spíše „velkým humbukem“ než vážnou realitou.

Je sázka na elektrickou a autonomní budoucnost GM správná?

Analytici Goldman Sachs soudí, že General Motors si vede skvěle při podpoře strategie na výrobu autonomních a elektrických vozidel, jenže právě komunikace těchto cílů sice pomohla v poslední době k velkému, ovšem neudržitelnému nárůstu akcií GM. A co víc, v segmentu elektrických a autonomních vozidel neskutečně rychle roste GM konkurence, na jejíž plány zatím americká automobilka výrazněji nereagovala.

Ačkoli akcie společnosti GM po snížení ratingu Goldman Sachs klesly téměř o 3 procenta, v letošním roce stále připisují zisk 25 % a přibližují se nejvyšší úrovni od okamžiku, kdy se na kapitálových trzích objevil „nový" GM, jenž doslova „vyplul“ z bankrotové pasti v roce 2010. CNN.com dodává, že firmě museli silně pomoci daňoví poplatníci prostřednictvím státní pomoci.

Vraťme se ale k argumentům o budoucnosti elektrických a samo řiditelných aut. Goldman Sachs říká, že i na americkém automobilovém trhu se nyní odehrává jen počáteční fáze „elektrifikace“ aut. A i když je GM ve svých vizích silně optimistická, bude se muset potýkat s řadou velmi silných tradičních hráčů, od značek Ford či Toyota, až po nové „štiky“ v rybníce, jakou může být například značka Tesla. Překážkou pro finanční plány GM může být také to, že současná cenová politika pro elektrická osobní auta nenahrává rostoucímu retailovému trhu, zvláště když se na podpoře nákupů nebude podílet stát formou dotací a pobídek.

GM není sama, komu Goldman Sachs nevěří

A že je Goldman Sachs skeptický k rychlým ziskům plynoucím z elektrifikace automobilového segmentu, může svědčit i to, že „medvědí“ postoj zastávají analytici investiční banky také ke společnosti Tesla. Jenže se ukazuje, že její názor nemusí mít pro investory váhu, vždyť koncem února, kdy Goldman Sachs snížil doporučení pro akcie Tesly na „prodat", stoupla hodnota cenných papírů automobilky k dnešku až o 25 %.

Analytici Goldman Sachs si přesto myslí, že GM věnuje až příliš velkou pozornost plánům na autonomní modely a těží jen z nálady investorů, kteří se nekontrolovatelně těší na představu, že v budoucnu budou mít k dispozici auta, která budou jezdit bez zásahů řidiče. Podle jejich názoru totiž trh tyto vize již ocenil a zatím se investorská nálada nesetkala s realitou v podobě toho, že se GM potýká u některých současných modelů s výraznou nevýnosností. Problémem může být také to, že u projektovaných výnosů GM plynoucích z prodejů autonomních a elektrických vozidel může dojít k tomu, že kvůli intenzivní konkurenci mohou ceny modelů klesnout výrazněji, než jak GM prognózuje a tím páden nedojde k naplnění odhadů.

A je tu i konkurence v segmentu nákladních vozidel. Tam má GM čelit hlavně elektrifikaci nákladních aut Fordu, který už piluje svou strategii pro řadu elektrických modelů F-series. Pravdou ale je, že analýza Goldman Sach se na trhu nesetkala jen zcela se souhlasnými postoji. Některé názory totiž argumentují tím, že důležitější než výnosy z elektrické a autonomní budoucnosti jsou aktuální aktivity firmy. A v nich prý je, alespoň díky snižování nákladů a důrazu na prodej dražších modelů, který zvyšuje marže, General Motors úspěšná. Podle těchto názorů GM vytvořila jednu z nejkomplexnějších strategií automobilového průmyslu, pokud jde o flexibilní mobilitu a elektrická vozidla a díky ní je firma doslova „čtvrtletí nebo dokonce roky“ před mnoha dalšími výrobci automobilů.

 
 
 

Zařazenoso 04.11.2017 13:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3668025/goldman-sachs-doporucenim-pro-gm-vzkazuje-elektricka-a-autonomni-aut...
Přílohy
KategorieAkcie


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V