Hurikány historicky na akciové trhy výrazný vliv neměly, pojišťovny budou zasaženy (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

  • Philip Morris nabízí na českém trhu zařízení IQOS, v němž tabáková náplň nehoří, ale jen se zahřívá. Speciální cigarety, které stojí 100 korun za 20 kusů, zatím nepodléhají spotřební dani a ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že zařízení může být používáno v restauracích.

  • Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

  • Trhy se v tomto týdnu zaměří na inflační data. Dosavadní série pěti slabších měsíčních inflačních dat v řadě vznáší otazník nad předpokládaným prosincovým zvýšením úrokových sazeb v USA. V Evropě bude zajímavý středeční projev J. C. Junkera o stavu ekonomiky eurozóny, který by mohl poodhalit směr vyjednávání o brexitu. Červencová data průmyslové výroby za eurozónu navážou na již známé výsledky z Německa, Francie a Itálie a potvrdí slabý vstup sektoru do třetího čtvrtletí. Z domova se dnes dočkáme srpnové inflace. Výsledek pod předpokladem ČNB ve výši 2,6 % y/y by měl přibrzdit spekulace na zvýšení sazeb ke konci září a podpořit náš předpoklad, že sazby půjdou nahoru počátkem listopadu.

  • Nejen finanční trhy budou sledovat především pokračující řádění hurikánu Irma na Floridě. Očekávané vysoké škody by mohly zatížit pojišťovny a zajišťovny. Naopak profitovat by mohlo stavebnictví a hobby markety.

  • Hospodářské výsledky zveřejní fotbalový klub Manchester United.

  • Analytici Société Générale začali pokrývat akcie francouzské zajišťovny SCOR. Akcie doporučují držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie zakončily pátek i celý týden mírnými ztrátami. Nejlépe se s týdnem, který načala atomovým testem Severní Korea a zakončil příchod hurikánu Irma, vyrovnal index S&P 500. V pátek akcie v indexu oslabily o jednu desetinu procenta a za celý týden odepsaly něco málo přes půl. Industriální Dow Jones a technologický Nasdaq ztratily přes 1 %. V pátek se nedařilo technologickým titulům a energetickým společnostem. Naopak finanční instituce získaly zpět část svých předchozích ztrát.

Asijské akcie setřásly strach z raketových testů Severní Koreje a v prvním obchodním dni nového týdne výrazně posilují. Japonské indexy Nikkei a Topix si připisují nejvyšší zisky za poslední tři měsíce, když díky klesajícímu jenu přidávají k 1,5 %. Daří se i hongkongským akciím, jejichž index Hang Seng posiluje o jedno procento. Jihokorejský Kospi roste o 0,8 %. Stejným tempem pak postupuje vzhůru i australský S&P/ASX 200.

Hurikány historicky na akciové trhy výrazný vliv neměly

O víkendu dorazil na Floridu hurikán Irma, který by mohl být jedním z nejhorších v historii. Škody se odhadují v řádu 200 mld. USD. Přestože historicky hurikány neměly výrazný dlouhotrvající vliv na akciové trhy, lze očekávat, že pojišťovny a zajišťovny budou mezi zasaženými sektory. Cestovní ruch a především pak zisky operátorů velkých výletních lodí a zábavních parků budou ohroženy. Naopak řetězce hobby marketů jako Home Depot nebo Lowe's mohou profitovat z následné potřeby obnovy poničených nemovitostí. Potřeba obnovy by mohla podpořit celkově stavební sektor a především jeho část zaměřenou na obnovu infrastruktury.

Philip Morris ČR

Společnost začala na českém trhu nabízet zařízení IQOS, v němž tabáková náplň nehoří, ale

jen se zahřívá (více o IQOS zde http://bit.ly/PM_IQOS). Zařízení společnost prodává za zaváděcí cenu 1800 korun a krabička dvaceti speciálních cigaret stojí 100 korun. Výrobek zatím nepodléhá na rozdíl od klasických cigaret spotřební dani. Náměstkyně ministra financí potvrdila, že na přípravě potřebné novely zákona o spotřební dani se pracuje, nicméně její příprava a schválení potrvá nejméně do ledna 2019. Mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdil, že na zařízení IQOS, které cigarety nepálí, ale pouze zahřívá, bude z hlediska legislativy nahlíženo stejně jako na elektronické cigarety. Kouřit se zařízením tak bude možné v restauracích, barech i kavárnách. Na některých provozovnách se již objevují samolepky informující, že používání IQOS je zde povoleno.

Ze striktně ekonomického hlediska vyznívají pro společnost obě zprávy pozitivně. Mohou podpořit rozšíření nového produktu společnosti a poskytnout dodatečné zdroje pro lepší pokrytí zaváděcích nákladů. Zprávy by tak mohly přinést další růstový impulz akciím společnosti, které od začátku roku zpevnily již o více jak 20 %.

Autor: Richard Miřátský

Zařazenopo 11.09.2017 08:09:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/938_new_comment


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.