Válka autobusových přepravců: Přichází Flixbus, Regiojet zlevnil

Na českých silnicích přiostří. Doposud dominantnímu autobusovému přepravci, společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury, přibude konkurence. Na trh vnitrostátní dálkové přepravy vstupuje německý gigant Flixbus. RegioJet na to reaguje zlevněním a zavedením tzv. leteckého tarifu.

Německá společnost Flixbus oznámila 10. srpna vstup na trh vnitrostátní dálkové autobusové přepravy. Na tiskové konferenci ohlásila start linek z Prahy do Brna, Liberce, Karlových Varů, Plzně a Českého Krumlova. Na první měsíc provozu nasadila na spoje akční cenu 25 korun, za kterou prodává první sedačky v autobuse. I normální tarif Flixbusu je o něco levnější než konkurence.

 

Na nástup dravé konkurence už reagoval největší český přepravce, společnost RegioJet patřící do skupiny Student Agency brněnského podnikatele Radima Jančury. Na trasách mezi Prahou a Brnem, Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Karlovými Vary, Libercem a Plzní snižuje RegioJet ceny. Zavádí také tzv. letecký tarif. Změny platí od čtvrtka 17. srpna.

 

Ceny se tak budou odvíjet od toho, jak je autobus obsazený. Při platbách kreditovou jízdenkou zaplatí mezi Prahou a Brnem cestující 149 korun místo stávajících 165 Kč. Mezi Prahou a Českými Budějovicemi začínají ceny s kreditovou jízdenkou na 119 korunách, dříve stály o 20 korun více.

 

Z Prahy do Českého Krumlova půjde cestovat za 149 Kč, místo stávajících 185 Kč. Na trase Praha - Karlovy Vary sníží RegioJet cenu na 129 Kč. Do Liberce a Plzně bude jezdit už za 69 korun.

 

 

Regiojet tvrdí, že za nejlevnější tarif nebude prodávat jen symbolických pár sedaček v každém spoji. S jeho obsazeností budou ale ceny stoupat a to navzdory tomu, že majitel společnosti Radim Jančura není příznivcem systému dynamických cen. Vývoj trhu ho ale nutí reagovat.

 

"Myslíme si, že ve veřejné dopravě, kterou dojíždějí například studenti do škol, je pro zákazníka výhodnější, když ví, kolik stojí jízdenka na jeho spoj. Protože, jak je vidět u konkurence, když jedna jízdenka stojí málo, tak jiná jízdenka na stejné trase se cenově může vyšplhat až na stovky korun. Naším cílem naopak je, aby všichni cestující mohli jezdit se špičkovými službami za nejvýhodnější ceny a nebyli rozděleni na cenově šťastné a nešťastné," uvedl Jančura.

 

RegioJet ale také mění podmínky. Nově budou klienti moci zrušit jízdenku na vnitrostátní autobusový spoj 15 minut před odjezdem, stejně tomu je u vlakových spojů společnosti. Doposud mohli cestující zdarma zrušit nebo změnit jízdenku půl hodiny před odjezdem autobusů.

 

 

Zdarma cestující získají také místenku, u Flixbusu si místo dopředu zarezervovat nemohou. Společnost v zavazadlovém prostoru přepraví cestujícím dvě zavazadla. Zdarma dostanou také horké nápoje, které na palubě roznáší stevardky.  Autobusy společnosti jsou vybaveny obrazovkami, každý pasažér si tak může zkrátit cestu třeba sledováním filmů.

 

RegioJet nemůže na nástup Flixbusu reagovat výraznějším snížením cen a jezdit za tzv. podnákladové ceny. Zneužil by tak svého dominantního postavení na trhu, což jsou praktiky, které dlouhodobě na železnici vyčítá Českým drahám.


Zařazenočt 17.08.2017 12:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/valka-autobusovych-prepravcu-prichazi-flixbus-regiojet-zlevnil.html
Přílohy

Související témata

Válka v Sýrii | Miloš Válka
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V