Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 20 (42)
 
přečíst (10) 24.03.22 18:57  GABRIELA  (242466)

Amerika chce ekonomickou válku s Ruskem. Bude ji mít! A my to zaplatíme..

..s pádem dolaru jako světové rezervní měny brzy čeká úpadek i dekadentní Ameriku a její servilní poskoky v Evropě..

Dosavadní doporučení: přečíst (10)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (3) 25.03.22 00:17  Tabák  (209007)

dovětek ke včerejšku - problémy začnou vznikat postupně

Dnes článek na idnes. 

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/inflace-ceny-potraviny-hnojiva-valka-rusko-ukrajina.A220323_160554_eko-zahranicni_rie?zdroj=vybava_idnes

Za únor zdražilo jídlo o 20 procent. Chybí hnojiva, bude hůř, míní analytik.

Klíčovou složkou pro výrobu hnojiv je navíc plyn, jehož růst v Evropě vedl k omezení výroby, což výrazně prohloubí nedostatek hnojiv na trhu.

Proč by Rusko prodávalo hnojiva, když může prodávat, jakožto největší vývozce obilí na světě obilí. A hezky za ruble. Každý chudý stát v Africe si velmi rád koupí obilí pro své obyvatele,

A to není jen obilí. Co neon? Bez něj nevyrobíte čipy, Ukrajina a Rusko exportují ve velkém neon. Rusko se v roce 2024 stane největším vyrobcem neonu na světě, Kdo koupí jeho produkci? Čína. Letos bude zprovozněna továrna na výrobu neonu. 20 milionů tun. Vše půjde do Číny. USA produkují také neon, ale malinko, v porovnání s Ruskem. 

Výroba hnojiv - Duslo Šala, BASF.

Duslo Šala je další velký podnik na Slovensku, který omezuje výrobu kvůli vysokým a likvidačním cenám energií, má miliónové ztráty, ponechává ve výrobě nezbytné minimum, když se situace nezlepší, tak se továrna zavře, zaměstanci se pošlou domů a vyčká se na příznivější ceny. Krátké video (bez reklam) je na webu televize TA3 zde:

https://www.ta3.com/clanok/214782/prudko-rastuce-ceny-energii-posobia-likvidacne-vyrobu-obmedzilo-aj-duslo-sala

https://www.zscr.cz/clanek/duslo-sala-produkce-hnojiv-omezuje-vyrobu-kvuli-likvidacnim-cenam-energii-6496 

 Já osobně bych tedy si nikdy nedovolil tvrdit, že Rusko je odepsané. Ono takovéto podceňování se mnohdy ukáže jako velmi zrádné, protože takový outsider mnohdy dokáže velmi překvapit.

Jsem někde i četl, že USA chtějí blokovat ruské zlato. To sice mohou, ale jak jsem napsal, není nic jednoduššího, než to zlato použít v rozumném poměru jako fyzické podklad pro rubl. To samé třeba obilí. Když bude chudý africký stát chtít ruské obilí, může rubl podložený obilím být pro tyto státy velmi zajímavý. A obilí si Rusko může pěstovat každý rok podle potřeby. Má k tomu ohromné množství půdy a má k tomu i hnojiva. Ono sice zlato je fajn, ale při hladu nikomu chleba ani za kilo zlata neprodám.  

 

 

    

 

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:

určitě nečíst (5) 24.03.22 17:58  Ondřej  (242464)

V rublech ano ale se slevou

Pokud za Rubly, tak za nižší cenu - právě pro zohlednění kurzového rizika. A nebo s hodinovou platbou.
Jak EU, tak Putin se drží v šachu, ale Putin tahá za kratší konec - on peníze z EU potřebuje dlouohdobě; EU ruský plyn jen střednědobě. Za rok bude rozložení zdrojů energií o dost jiné.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 24.03.22 19:12  Gabriiela  (242468)

V rublech ano ale se slevou

..tak jistý bych si nebyl. Peníze, jako pouhý prostředek směny, jsou tisknutelné do nekonečna, zdroje nezbytných surovin jsou omezené a konečné. Jediná možnost jak je získat je přeplatit někoho jiného, kdo je také nutně potřebuje. A to bude našince velice bolet..

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

určitě nečíst (12) 24.03.22 14:35  František  fmachzavinacemanil.cz  (242458)

Konečně odhalilo karty.

Ano Rusko jde do sebevraždy, tento boj s ropou prohraje, bohužel nás to bude hodně stát, ale Rusko mnohem více. Po čase od Ruska už nikdo nebude nakupovat jejich ropu a plyn. Bohužel my máme smůlu, moc jsme Rusku věřili. Jenže jsem přesvědčen, že  to co se děje nám může jen prospět.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (12)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 24.03.22 15:02  JendoSlaff  (235799)

Konečně odhalilo karty.

Kupce se vždycky najde. Pokud Čína využije situace, tak se pro Rusko otevírá nová (v)zrušující kapitola jakožto Čínského protektorátu a montovny.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (22) 24.03.22 07:30  amco  (242450)

Sankce jsou bumerang

a mají dalekosáhlé a velmi dlouhodobé důsledky. Bohužel nejen na Rusko. Řada států vidí v přímém přenosu, jak snadno se "mrazí" cizí prostředky a majetky. Z toho plyne, že všichni budou hledat cesty, jak nebýt takto lehce zranitelný. Od Saudské Arábie až po Čínu ... Jinak se děsím, jak naši politici vidí vše jednoduše. Prostě se odstřihneme od ruského plynu a ropy ...Doplácíme na amatérismus vládnoucích elit a zánik diplomacie nahrazované žvásty na sociálních sítích.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (22)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (12) 24.03.22 12:54  JendoSlaff  (235799)

Doplácíme na nečinnost

Doplácíme především na to, že EU se rozhodla hřát si na prsou hada a léta ustupovala Ruským zájmům. Namísto diverzifikace jsme stavěli akorát další trubku do ruska. Je dobré si také neplést příčinu a důsledek - to Rusko nás odstřihlo od plynu (prázdné zásobníky pronajaté gazpromem, "škrcení kohoutů" přes zimu) a to dávno před sankcemi ze strany EU které byly opět reakcí - a to na ruskou invazi na ukrajinu. Pokud se bavíte o předešlých sankcích tak ty byly za "zelené mužíky" na krymu, v luhansku a v dombasu - opět reakce na agresi, nikoliv "první tah."

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (12)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (12) 24.03.22 09:46  AjRep  (218238)

Sankce jsou bumerang

Obviňovat elity z amatérismu je dost laciné, to umí každej blbec, kterej si chce honit triko. Málokdo si asi uvědomuje, jak je současná mezinárodní situace složitá a komplikovaná, jednoduché a správné řešení v tuhle chvíli prostě neexistuje.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (12)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (14) 24.03.22 06:26  Matka z Vesnice  (242449)

myslím pane Kovanda že by jste potřebu měl dělat přímo do mísy a ne vedle

Pozdravuj státního zástupce.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (14)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (10) 24.03.22 04:14  KarelB  (242429)

Kovandův pohled samozřejmě nesdílím.

Do jisté míry to podpoří rubl coby možné světové rezervní měny, svým způsobem to poškodí dolar. Jaká bude v budoucnu volatililta rublu a s tím spojené riziko, ukáže čas. 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (10)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (36) 23.03.22 22:31  Vladimír2022  (242446)

Sankce proti lidem v EU

Když si představíte, že by česká vláda nebo Čepro dostalo příkaz jít nakupovat rubly, aby s nimi bylo možné zaplatit za ruskou ropu a plyn, tak je vám jasné, že by Rakušanova vláda v čele s Fialou raději nechala lidi pojít zimou, než by nakoupili jediný Putinův rubl. Tato zásadní zpráva o vzniku petrorublu je hlavním bodem zlomu mezi Východem a Západem. Vladimir Putin se znovu projevil jako judista, tedy sportovec, který využívá brutální sílu nepřítele k tomu, aby se nepřítel sám porazil.V tom je kouzlo juda a je neuvěřitelné sledovat tu hysterii v Berlíně, kde jsou pomalu překvapení z toho, že vyšlo Slunce ráno, protože toto se dalo očekávat, že Rusko půjde cestou petrorublu, mluvil jsem o tom několikrát, ale politici do poslední chvíle věřili v dolar. Tuhle chybu teď ale zaplatí obyvatelé EU. V tom bude ta největší tragédie. Rusko a Čína se stanou vítězi této sankční války na celé čáře. Není nic horšího než prudce mrštěný bumerang sankcí, který mine cíl a ještě navíc po návratu vám roztříská obličej, vymlátí zuby, způsobí otřes mozku a hlavně ztrátu paměti. Přesně to se právě teď stalo politikům v Evropě.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (36)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (7) 24.03.22 18:02  Ondřej  (242464)

Nepanikař Vladimíre2022.

Nepanikař.

A) Ne, vláda bude jednat ohledně plynu pragmaticky.
B) Jestli rubl nebo USD je z hlediska nákupu jedno, podstatný je kurz.
C) Putin naše peníze potřebuje ještě víc nez my jeho plyn.
D) S tímto se samozřejmě počítalo, a plyn lze nakoupit zprostředkovaně - stejně jako zprostředkovaně nakupuje ropu Shell a další. Putin chce zas jen zachraňovat tvář, aby měl do co propagandy dovnitř ruska.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 24.03.22 10:06  Hawkie  (166522)

Sankce proti lidem v EU

Máte, bohužel, asi pravdu. Já jsem sledoval situaci s rozpaky nad počínáním Západu/USA  už v době Majdanu  a obával se, že nastane průšvih. Když k tomu přičtu  ignoranci k ruským bezpečnostním zájmům- byť t našeho pohledu třeba ne zcela racionálním- tak vznikl třaskavý koktejl. Další komponentou je dolarový směnný systém, který mi, upřímně, nedává tak úplně smysl (nejsem ekonom). Stejně tak mi nedává smysl cpát Rusko do náruče Číny, když geostrategicky EU+ RU (+USA)  by už vyvažovalo zdatně vliv Číny. Ale mléko je rozlito...

Tak trochu si myslím, že dolarový systém může být i hlavním cílem války na UA. Škoda, že nejde o hru na kompu, ale o realitu, kde umírají skuteční lidé.

Vzhledem k nastupujícímu petrorublu v  obchodě Rusko-Indie  bych zmínil (asi) indické přísloví: dráždit kobru bosou nohou se nevyplácí...

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (29) 24.03.22 00:39  Tabák  (209007)

velice zajímavé téma - jsem zvědavý co si myslíte

Zkusím to ještě trochu podrobněji rozebrat. 

 

Obchodovat nerostné bohaství za rubly považuji ve vcelku logický a správný tah Putina. Být na jeho místě, již tak činím dávno. Proč? Mám suroviny, o které je zájem a tedy nebudu dělat hlupáka jinému a neumožním mu stanovit pravdidla hry tím, že budu obchodovat za měnu, kterou má pod kontrolou on, To za prvé. Toto nepovažuji za hlavní. Mým cílem by bylo zcela něco jiného. 

 

Pokud jde o ropu a zemní plyn, prodával bych tyto suroviny za ruble. Kde je chce, nechť si smění svou měnu za rubl. Ono to má ještě zcela zajímavé a ne zvela zjevné konsekvence. Z logiky věci bych dovodil, že pokud sdělím světu, že tyto dvě komodity budu obchodovat za ruble, tím pádem docílím toho, zmenším trh těchto surovin o svou část a tedy pokud by je ode mne nikdo nekoupil, požene se větší množství USD a EUR ta tím zbytkem surovin. Tedy logicky cena stoupne. Pokud je někdo ode nne koupí, tak já dostanu tyto dvě měny a současně mne budou vráceny ruble. Co bych tedy udělal? Protože vím, že mne mohou státy zabavit tyto měny či zmrazit svě měny, tak přebytky těchto měn utratím, Jak? Nakoupím zlato a tím zlatem podložím svou měnu. Co udělá má měna? Logicky zpevní. Fiat měny se tedy budou hnát za mou měnou, abych jim prodával suroviny. A protože ECB a FED zatím tisknou jako o závod, budou tyto ceny v porovnání s rublem krytým zlatem ztrácet. Ale já bych to ještě upgrejdoval na vyšší level. Za ruble bych začal prodávat veškeré své nerostné bohatství. A nejen to. Nedávno jsem sledoval jeden dezinformační rozhovor a v o něčem mluvili. Mne však z toho dvouhodinového pořadu utkvělo v paměti toto: obilí. Obyčejně obilí. Proč? Běžela tam tabulka největších vývozců obilí na světě. Rok 2008 první USA, Kanada atd. Rusko někdo kolem 20. místa na světě. Jak šel čas, tak Rusko začalo nabírat v této komoditě na síle a rok 2021 je největším vývozcem obilí na světě. 51 milionů tun. Druha a třetí USA a Kanada. Součet těchto dvou zemí je asi o 6 milinů tun větší než ruský vývoz. Není to divné, že zaostalé Rusko je první? Ale to není to hlavní. Dnes článek na Parlamentních listech.

Cituji: Zahradil si dnes v Bruselu vyposlechl slova nizozemského farmáře, který promluvil o dominovém efektu rusko-ukrajinského konfliktu. „Dnes nás v Evropském parlamentu, na zasedání naší frakce ECR, navštívil nizozemský farmář Kees Huizinga. Na Ukrajině podniká dvacet let, hospodaří na 15 000 hektarů, mluví ukrajinsky i rusky. Zastupuje Ukrajinskou zemědělskou asociaci. 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nova-migracni-krize-Zahradil-slysel-hrozne-veci-Okupace-Ukrajiny-ma-dalsi-rozmer-696851?utm_source=www.seznam.cz&OButIm_EmeEdiTumA=denni-tisk

 

Ona i ta Ukrajina je velký vývozce obilí. 4. na světě. Kdo si přečte článek, pochopí. Vypadne ohromné množství obilí. A takový Egypt /100 milionů obyvatel/ je na chlebu závislý. Čili není nic jednoduššího, než že Rusko řekne, obilí bude za ruble. Chápete? Obilí. Rusko vyváží do řady zemí mimo EU: A ty státy budou muset sehnat rubl, aby si koupili obilí. Jinak se požene opět vetší množství fiat měn za menším množsvím obilí, což znamená, že obilí citelně podraží. A opět, přebytku z trhu s obilím může Putin narvat do zlata a tím zlatem podepře rubl. 

 

Další věc. Co země jako Venezuela, Írán. Mohou odmítnout obchodovat ropu za USD. A tím se pomstít USA za roky embarg. Další věc. Všimli jste si, že Saudská Arábie nepřistoupila na návrh USA o zvýšení těžby? Největším kupcem jejich ropy je Čína. A je otázka času, kdy Saudská Arábie začne 25% ropy prodávat za juany. Zde se opět může zmenšit koláč komodit, které se obchodují za USD. A když budou centrály tisknout dál, pak se hromada peněz bude hnát za menšími zdroji. Ty USD např. za obilí se začnou vracet do USA a budou tlačit na větší a větší inflaci.  

 

Takže můj závěr je takový, že ten nesmyslný tisk a tlak západu na Rusko povede k velkým problém na západě. A Čína Rusko podrží, protože je jí jasné, že dalším na řadě by byla ona.  

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (29)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (3) 24.03.22 13:42  JendoSlaff  (235799)

velice zajímavé téma - jsem zvědavý co si myslíte

Link mi nefunguje, není rozbitý? Oslabení pozice USD je něco, co se pomalu děje od doby, co se de Gaulle rozhodl že chce směnit dolary za zlato. Nemyslím si, že je to cokoliv špatného. Co se týče zlata - ano, Putin může začít sedět na cihlách, ale znamená to, že by musel omezit dovoz nových technologií. Asi by musel taky omezit válčení, ona je to vcelku nákladná kratochvíle když si člověk vezme kolik stojí vyrobit tank a jak rychle mu dojde palivo a uteče z něj osádka když je za hranicema. Pokud by omezil dovoz: například výkon ruských procesorů stojí za starou bačkoru. Pokud chce rafinovat ropu tak musí taktéž nakupovat technologie které si neumí Rusko samo vyrobit - a ejhle.. ono je na ně embargo. Na druhou stranu to, že by lid žil v době kamenné, aby si vůdce mohl dozdobit svoji aqua disco hnedka vedle podzemního kluziště zlatejma cihlama je vcelku reálná představa.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (3)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (13) 24.03.22 09:55  AjRep  (218238)

velice zajímavé téma - jsem zvědavý co si myslíte

To je brilantní rozbor současného stavu. Nicméně každá akce vyvolává reakci. Evropu čekají těžké problémy v krátkodobém horizontu, z pohledu delšího časového úseku ale dojde k rychlému odklonu od fosilních paliv a i k hledání náhrad za další komodity. A Rusko nakonec skončí jako periferie Číny.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (13)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (11) 24.03.22 10:34  Hawkie  (166522)

Odklon od fosilních paliv??

Odklon od fosilních paliv je fajn, ale chtělo by to i odklon od fyzikálních zákonů. A slunce nikoliv v duši, ale v noci (reminiscence na meteo přepdpovědi Jána Zákopčaníka)...

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (11)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (5) 24.03.22 12:30  JendoSlaff  (235799)

Odklon od fosilních paliv??

Je potřeba slunce v duši, nikoliv v noci a trocha propočtů a následná investice. Pytlování do baterií na cyklení solární energie den/noc je v dnešní době ekonomicky reálné a pro koncové odběratele při současných cenách ziskové. Když se podívám po vesnicích, tak vidím spoustu střech na kterých nejsou panely. Co se týče elektřiny tak spotřeba domácností jde se silným přebytkem v době léta vykrýt po 3/4 roku. Sám produkuji ročně 2x více elektřiny než za rok spotřebuji. S topením je to samozřejmě horší. Na druhou stranu dovoz zkapalněného plynu je v současné chvíli oproti Ruskému podělu mnohem levnější (bavíme se cca o 30€/MWh včetně dopravy).

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:


Diskuze Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového, další stránky: 1 | 2 | 3 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového

Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového - zdrojová stránka k tématu diskuze Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Putin bude chtít za plyn či ropu rubly. To řadovým Čechům zdraží plyn, elektřinu nebo pohonné hmoty, protože budou muset zaplatit zvýšená rizika, včetně kursového.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  649.00  +1.41% 
 ČEZ  870.00  +0.64% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 110.00  +0.23% 
 GEN DIGITAL  490.00  -0.20% 
 GEVORKYAN  258.00  +2.38% 
 KOFOLA CS  270.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  869.50  +0.52% 
 MONETA MONEY BANK  95.10  -2.36% 
 PHILIP MORRIS ČR A  16 000.00  0.00% 
 PHOTON ENERGY  44.90  +0.90% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.00  +0.84% 
 PRIMOCO UAV SE  920.00  -2.65% 
 VIG  734.00  -0.81% 
Komodity online
 Ropa 86.04 USD 30.04   
 Zlato 2292.55 USD 30.04   
 Stříbro 26.28 USD 30.04   
 Káva 213.55 USD 30.04   
 Cukr 19.44 USD 30.04   
 Bavlna 78.51 USD 30.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.