Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 20 (34)
 
přečíst (1) 01.01.21 18:20  Ivo Novák  (220240)

Nenápadná zpráva ... Prosím rozlišujme spotřebu a užití vody.

Dobrý den.

Text článku jsem dočetl do místa, kde autor nerozlišil spotřebu vody (elektrolýza, aj.) a užití vody (sprchování, pití, praní, chlazení, apod.).

Dál už jsem nečetl. Odhaduji, že v následujícím textu asi autor zachraňoval lidstvo, přírodu, planetu atd. atd.

Ing. Ivo Novák

 

 

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 31.12.20 18:59  Marvin  (212453)

Nestačilo by místo

krkolomných řešení se prostě vrátit ku kanibalismu? Tolik much jednou ranou!

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 31.12.20 17:42  fic  (211333)

Kolik

Kolik je potřeba vody na vypěstování jednoho člověka ? Když vám vadí vyrstlej jetel na poli, a kopa trávy z louky, a počítáte hovadiny, tak spočtěte kolik je na provoz nějakýho úřadu nebo redakci pisálků potřeba vody. Došli bychom k zajímavým úsporám, kdyby neexistovali.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (9) 30.12.20 23:52  r.m.  (193678)

stop pěstování kukuřice a pšenice na etanol do motorů

stop pěstování řepky a dalším nevhodným slátaninám kvůli německé paranoie z absence vlastních zdrojů ropy

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (9)
Vaše doporučení:

přečíst (11) 30.12.20 21:31  Marek Z.  (206521)

Energie

Tak už jen zbývá spočítat, kolik takové kilo umělého masa bude obnášet energie (po započítání všech nákladů na jeho produkci) a kolikrát bude vyšší cena než masa běžného. A ta hospodářská zvířata, která už nebudou běžně existovat, jestli je člověk uvidí aspoň v ZOO, nebo jestli zcela vyhynou. Děkujeme :-)

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (16) 30.12.20 19:36  Jan Hřebíček  (220172)

Aktivita je zbytečná

Tato aktivita je zbytečná, k dosažení vytčených cílů stačí prostě konzumovat rostlinnou stravu. Lze s tím začít ihned od zítřka, není třeba žádných "vědeckých objevů" ani překonávat jiné obtíže. 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (16)
Vaše doporučení:

přečíst (11) 30.12.20 15:06  Vlk  (213925)

Je libo amarouny?

Dobrou chuť

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:

přečíst (26) 30.12.20 14:23  Kolchoz  (220151)

Nevím nevim

Já si svoji sviňu vychovám,zabiju,aj snim. Stejně tak jalovicu. Hnůj použiju na pole, ať pěkně roste obilí atd.atd... které světe div se sním já aj ten dobytek. Tak co je na to neudržitelné??? Naša rodina tak prokazatelně žije už přes tři staletí. S čím budou hnojit chytráci??? Budou pěstovat hydroponicky???? To jim žížaly poděkujó.

Dosavadní doporučení: přečíst (26)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (26) 30.12.20 13:13  Petrix  (220148)

Řekl bych že je vše trochu jinak

Jak píší ostatní připěvatelé: na výrobu masa je potřeba papírově hodně vody.. ale ta se neztratí, je součástí přírodního koloběhu. Faktem je, že v některých oblastech je vody nedostatek, tam asi nebude nejvhodnější chovat zvířata za účelem produkce masa.

Autor ale vůbec nezohledňuje vstupy a ekologické důsledky výroby " umělého masa"  v tzv. bioreagtorech. Jaká bude efektivita? Kolik energie, vody a dalších vstupů bude potřeba pro jejich výrobu a  provoz? Kolik surovin a energie bude potřeba na výrobu cukrů a aminokyselin? Jaká bude produkce odpadů a jaké budou náklady na čistění těchto odpadních vod? O tom se nikde ani neuvažuje.TOTO PRO NÁSLEDUJÍCÍ DESETILETÍ PROSTĚ NENÍ ŽÁDNÉ POUŽITELNÉ ŘEŠENÍ. 

Problémem je samozřejmě rozšiřování produkčních ploch v některých oblastech na úkor lesů a divoké přírody. To ale v dohledné době žádné bioreaktory s enormně drahou a ekologicky problematickou výrobou "masa" sporné kvality nevyřeší. 

Za hlavní problém bych považoval nekontrolovatelný růst lidské populace v oblastech, které tuto rostoucí populaci JIŽ NEJSOU SCHOPNÉ UŽIVIT. A humanitární pomoc /léky , jídlo/ ze strany vyspělých zemí tento problém dále prohlubuje. Takže vyrůstají generace lidí, které jen čekají na dodávky humanitární pomoci a dále se množí. Dalším důsledkem tohoto jsou pak ozbrojené konflikty.

Místo mumanitární pomoci by se měla rozdávat antikoncepce s patřičnými návody na použití a nějakými motivačními stimuly. Např. politika jednoho dítěte v Číně / i když je jinak nemusím/ se ukázala velmi efektivní. Další ditě? již žádné soc. příspěvky atd..

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (26)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 03.01.21 19:18  Jan Wasr  veluszavinacatlas.cz  (220325)

Řekl bych že je vše trochu jinak

V těch hladovych zemich zadne sovialni davky nejsou. Afrika ...

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (6) 31.12.20 11:16  tax  (220193)

Řekl bych že je vše trochu jinak

Dobry den, v první části bych s Vámi souhlasil.Ale v druhé části, nezlobte se se dopouštíte dle mého názoru čisté demagogie.Humanitární pomoc neprodukuje jedince kteří sedí na zadku a čekají až něco dostanou. Tak jako existuje mnoho různých organizací tak existuje i několik způsobů pomoci a potravinové balíčky jsou pouze jedna z jejích částí. Zkuste si prosím zjistit trochu více faktických informací. Jako například že primárně tato pomoc rozvojovým zemím cílí na stavbu škol a potraviny jsou distribuovány hlavně proto aby děti vůbec měly možnost chodit do té školy, jinak by musely místo toho pracovat s rodiči na poli, nebo v továrnách aby vůbec přežily. Toto je úplně nezakladnejsi kámen společnosti protože tato potom se stává samostatnou a i Čím více je rozvinuta tím u porodnost přirozeně klesá. Dále pak tyto pomocí cílí na zemědělce aby je naučili jak funguje udržitelné zemědělství a jak si zajistit obživu. Stejně tak investice do technologií a výzkumu, budování čistých vodních zdrojů (čímž se snižuje zátěž zdravotnictví a opět umožňuje více dětem studovat jelikož nemusí vydělávat na drahou léčbu). Už zmíněné je zároveň jedná z cest jak stabilizovat region a snížit riziko konfliktů.Prosím zkuste přehodnotit své zkratkovité stanovisko.Přeji pěkný den.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (14) 30.12.20 14:31  dacan.strom  (220120)

Řekl bych že je vše trochu jinak

Před pár měsíci jsem četl článek s Čechem, který se takovou výrobou zabývá. Tvrdil, že při masivním nasazení by byla výroba umělého masa méně náročná, než klasický chov a tedy i levnější a byla by to i menší zátěž pro přírodu a že si dovede představit, že jak zakázala EU spalovací motory, tak jednou zakáže i maso, ...

Největší úbytek zemedělské plochy u nás nesouvisí se stavbami, ale s zalesňováním a velká část zemědělké půdy se navíc používá pro energetické plodiny, takže by nebyl problém tu uživit třeba 2x tolik lidí a to tu máme velkou hustotu obyvatelstva. Výnosy plodin se zvyšují a zdaleka to není jen chemií, která se rve do půdy (čím se bude hnojit, když se nebudou chovat zvířata pro maso?).

Zemědělství a chov ryb má ještě značné rezervy (pouště, savany, moře a oceány se využívají minimálně), takže by nebyl problém pro planetu uživit desítky milaird lidí klasickou stravou a třeba i 100 miliard s použitím těchto umělých napodobenin a vertikálních farem. K tomu ale nikdy nedojde, s růstem životní úrovně klesá porodnost a podle demografů se populace zastaví někde mezi 10-20 miliardami, což je ještě celkem v pohodě. Jen se musí změnit chování lidí a způsob využití zemského povrchu, například přesunout průmysl a dopravu pod zem.

Jistě si ale tyto umělé potraviny najdou miliony příznivců, když mi to nebudou vnucovat, tak je to jen jech věc a volba.

Dosavadní doporučení: přečíst (14)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 31.12.20 11:59  tax  (220193)

Řekl bych že je vše trochu jinak

EU nikdy nezakázala spalovací motory prosím nešiřte bludy. Mám podobný názor na demograficky vývoj (tz, že nebude tak růst a lidstvo se zvyšující se životní úrovni spíše začne pomalu vymírat) to ale neznamená že nemáme hledat alternativní a šetrnější cesty jak nakrmit populaci - i když tato cesta mě osobně moc neoslovuje.Nerozumím tomu co myslíte že pouště a savany se nevyužívají k zemědělství? Jak byste je chtěl využít? Nevyužívají se právě proto že tam nic neroste. A například dezertifikace (vznik a rozšiřování pouští) je taky stále rostoucí problem, napriklad cca 8% evropského území že dnes ohrožení dezertifikací. To že more nevyužíváme dostatečně není pravda, právě naopak už nějakou dobu pociťujeme dopady intenzivního rybolovu kdy se narušují mořské ekosystémy a sami rybáři přiznávají že objemy ulovených ryb se za několik desetiletí dramaticky snížily. Proto bylo potřeba zavést kvóty jelikož lidstvo tak nějak stále má tendenci vylovit vsechno až do poslední ryby.Výnosy plodin se sice zvyšují jejich šlechtěním ale klesá odolnost a jsou nachylnejsim k chorobám. Zatím se zároveň moc nezkoumá jak tyto upravené prostředí nepřirozeně plodiny ovlivňují okolní prostředí (hmyz, půda, koloběh vody a živin...) Například v Americe vyšlechtili plodiny odolné vůči chemickým postřikům Roundup aby mohli ničil plevel na poli plošnými postřiky (hurá) jenže došlo ke skružemi s divokými olevelnatymi odrůdami které se začaly nekontrolovatelně šířit i proto jsou napriklad genetické modifikace tak velké téma.Hnojení poli chlévskou mrvou rozhodně není tak skvělé jak si myslíte. Mnohem lepší je kompostování, které ale je samozřejmě náročnější na správné provedení a trvá déle.Ano část zemědělské krajiny se spotřebovává na zalesnění ale to jenom proto protože v minulosti došlo k obrovskému odlesnění jehož důsledky teď začínáme naplno pociťovat (ztráta vody z krajiny, přehřívání krajiny, úbytek hmyzu a živočichů, snižování úrodnosti půd, neschopnost krajiny zadržovat vodu a následné lokální i celorepublikové bleskové povodně.Bohužel neexistuje jedno vše spásné řešení do budoucna, proto musíme hledat alternativní řešení jako například vertikální hydroponie, pěstování energetických a potravinových řas,...

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (20) 30.12.20 13:10  sch  (183136)

Není to euroamerická populace která přemožením ohrožuje Zemi.

Naopak, se zdroji zachází velmi šetrně. Právě její  vzdělanostní technologická kultura je základem vysoké životní úrovně. Jak velká spotřeba zdrojů by byla pro dosažení stejné životní úrovně zbylých více než šesti miliard při extenzívním využívání zdrojů?  Proč by příkladmo onen Američan, příslušník kultury několika set milionové populace, měl omezit spotřebu proto, že jiná z jemu sebrané části výdělku pocházejícího z jeho práce, dotovaná kultura neschopna uživit sama sebe, má populační explozi? Proč by se měl omezovat a krmit ty, kteří se neomezují a nejsou ochotni změnit způsob života?  Sám bude jíst šváby a syntetické blafy, kdežto ony přibývající miliardy lidí oné kultury bude živit,poskytovat jim lékařskou péči, zásobovat je technologiemi, aby je obraceli proti němu, a krmit je kvalitním hovězím, protože tak skrze jejich šamany pravilo nějaké jejich božstvo, a nečinit tak a požadovat aby se přizpůsobili,  bylo by porušením jejich práv a "svobod" a principů civilizace a humanismu....

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (20)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 31.12.20 11:35  tax  (220193)

Není to euroamerická populace která přemožením ohrožuje Zemi.

Dobrý den, přemýšlím jestli Váš příspěvek má za cíl vyvolat flame nebo je to pouze Vaše neznalost. Pokud byste se trochu více zajímal o fakta zjistil byste, že průměrný Američan spotrebova několikrát více vody, energie i potravin než průměrný Evropan který zároveň má několikrát vyšší spotřebu než Číňan nebo Ind. Kdyby všichni Číňani měli stejnou spotřebu jako Evropa nebo Amerika tak už planeta dávno neexistuje. Zároveň byste věděl, že právě rostoucí střední třída v Číně nebo Indii je velkou výzvou pro naši planetu a životní styl do budoucna, protože proč by se oni měli uskromnovat když nějaký rozehraný Evropan nebo Američan si můžou spotřebovávat více než on.Zároveň byste věděl že mnoho plodil se do naší "rozvinuté" společnosti exportuje z těchto rozvojových zemí nebo zemi chudých na vodu (např africké země) čímž z makro pohledu z těchto zemí exportují vodu a živiny (ano zelenina je z převážné části voda). Přitom v naší tak rozvinuté kultuře se asi 30% potravin vyhodí a to nepočítá s potravinami které se zkazí při přepravě. Plus samozřejmě zatížení prostředí samotnou přepravou. Toto rozhodně není efektivní ani šetrné zacházení s přírodními zdroji.Dále se na to můžete podívat z historického hlediska když náš euroamerický u blahobyt velkou měrou je postaven na drancování přírodních a lidských zdrojů v těchto krajinách v době kolonizace.Nevím jak jste přišel na to že část Vaší mzdy putuje do Číny nebo Indie? Maximálne tak když si koupíte levné tričko za 50kc které silou indické děti v továrně nebo nějakou cetku z Čínského eshopu která cestuje přes půl planety abyste ji potom vyhodil protože to je blbost. Takže ani toto není efektivní nakládání s přírodními zdroji.Prosím než začnete psát podobné blbosti zjistěte si nejdříve nějaké fakta.Přeji pěkný den.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (12) 30.12.20 12:51  Mamlasman  (202855)

Trochu přiřazeny...

Pokud chci vytvořit maso s prospesnymi látkami, musím je tam nějak dodat. Kde je vezmu? Dobytek je potřeba pro ekologické zemědělství. Hlavní výhoda je prijatelnost pro některé vegetariány. Ono by stačilo neprehanet to s konzumací jako v USA

Dosavadní doporučení: přečíst (12)
Vaše doporučení:

přečíst (25) 30.12.20 11:09  Ježíšek  (208402)

Mně fascinuje jak se furt řeší to a tamto...

Tak proč nejsou kvóty (max.2- možnost opbchodovat, prodáš pouze pod podmínkou sterilizace) na děti..a zemím třetího světa snižována pomoc.  Čím víc obyvatel tím míň pomoci..... Tady se furt všechno redukuje, ale ty nejchudší a nejblbější se množej jak o závod....a kolikrát jen proto, že se jim nechce makat, nebo kvůli dávkám..případně v zemích 3 světa neznalosti antikoncepce atd.

 

Dosavadní doporučení: přečíst (25)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (26) 30.12.20 10:12  Lukas  (220130)

Kdyby

Kdyby staty neprispivaly negramotnym parazitum financne na kazde dite, urcite by se lidstvo tak nemnozilo. Vsimnete si, ze urcita etnika se vyskytuji u nas, na slovensku, v anglii, ale treba do ciny nebo do ruska ze nestehuji. Proc asi? Protoze by misto suk.ni museli pracovat. Je to jako s potkany a tam, kde jim je dobre, zacnou se rychle mnozit. Neni to jen o umelem mase. Kdyz je nakrmite cimkoliv, budou se zase dal mnozit. Inteligentni clovek mysli na to, jestli uzivi sve deti a tak spousta lidi vaha se zalozenim rodiny. Ale jini se mnozi bez uvazovani, protoze je ti proste bavi a na dalsi dite distanou dalsi penize.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (26)
Vaše doporučení:
přečíst (20) 30.12.20 10:28  Jan Novák  (213128)

Kdyby

..správně. A aby toho nebylo málo, tak další davy negramotných parazitů k nám směřují po moři i po souši. Vsadím se, že kdyby uměli létat tak i vzduchem..

Dosavadní doporučení: přečíst (20)
Vaše doporučení:


Diskuze Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech

Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech - zdrojová stránka k tématu diskuze Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.70 USD 26.04   
 Zlato 2339.74 USD 26.04   
 Stříbro 27.21 USD 26.04   
 Káva 223.33 USD 26.04   
 Cukr 19.43 USD 26.04   
 Bavlna 80.92 USD 26.04   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.