Inzerce (Inzerce)
Prezentace  |  18.09.2023 12:38:57REKLAMA

Téma: dílenský stůl - pro kutily i živnostníky

Dílna je prostor, kde se pracuje s různými nástroji a materiály. Proto je důležité, aby byl stůl, který v dílně používáme, dostatečně stabilní a bezpečný.

Při výběru stolu do dílny je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou velikost a tvar stolu, materiál, ze kterého je stůl vyroben, a také jeho vybavení. Od dob našich dědečků a tatínků již doba pokročila, takže váš nový ponk nebo dílenský stůl může být vybaven zásuvkami, mít nastavitelnou výšku, úložné prostory podle vašeho přání, nebo může být jeho součástí deska na zavěšení nářadí. S jakými typy stolů do dílny se dnes můžete setkat? 

Typy stolů do dílny

Montované stoly jsou skvělým řešením v případě, že chcete dílenský stůl přesně podle svých představ. Nosnost bývá obvykle 500 kg, což unese i těžší obráběcí stroj a je dostatečně stabilní. tyto stoly mají obvykle kovovou konstrukci a dřevěnou pracovní desku. Navolit si můžete i úložný prostor přesně podle vašich potřeb. Jsou ideální kombinací ponku a klasického dílenského stolu, ale v novém kabátě a s designem, který bude vaší dílně slušet. Mezi montovanými stoly najdete obvykle právě klasické ponky nebo dílenské stoly.

Ponk je stůl s pevnou pracovní deskou a výškově nastavitelnou pracovní deskou. Je vhodný pro práci s těžkými předměty a nářadím, protože poskytuje stabilitu a podporu. Výhodou ponku je stabilní a bezpečná konstrukce, většinou z kovu nebo ze dřeva. Dále pak výšková nastavitelnost, díky které je vhodný pro práci s těžkými předměty a nářadím. Mezi nevýhody pak patří jeho dražší pořizovací cena a rozměr, díky kterému není vhodný pro menší dílny.

Dílenské stoly jsou stoly s rovnou pracovní deskou, které jsou určeny pro různé účely, jako je například práce s nástroji, montáž, broušení nebo vrtání. I dílenské stoly mohou být dřevěné i kovové, ale oproti ponkům mají trochu jiné vlastnosti a použití. Výhodou dílenských stolů je jejich multifunkčnost, jsou vhodné pro různé účely. Jsou dostupné v různých velikostech a tvarech, mají často úložný prostor, ale mohou být méně stabilní než ponky. I proto nejsou vždy vhodné pro pevné umístění těžkých dílenských strojů.

 

Montážní stoly jsou odlehčeným bratříčkem výše uvedených typů stolů. určeny jsou hlavně pro lehké dílenské práce, popřípadě pro montování dílů. Mají stavebnicové řešení, jsou často výškově nastavitelné a velmi variabilní. 

Skládací stoly jsou praktické pro příležitostné použití. Jsou snadno přenosné a skladovatelné. Nicméně mohou být méně stabilní než dílenské stoly a nemají často úložný prostor. Hodí se ve chvíli, kdy potřebujete z garáže udělat improvizovanou dílnu, nebo kdy kvůli nedostatku místa nemáte ve své dílně prostor na stabilní ponk či dílenský stůl.

Pojízdné stoly jsou vybaveny kolečky, díky kterým je možné je snadno přesouvat po dílně. Často jsou i výškově nastavitelné. Výhodou je tedy jejich mobilita a ergonomie. Paradoxně však tyto stoly mohou být dražší než dílenské stoly a není vhodné je používat pro práci s těžkými předměty. Přeci jen, kolečka by umístění těžkého soustruhu nemusela rozchodit. 

Ponk nebo dílenský stůl?

Rozhodnutí, zda si pořídit ponk nebo dílenský stůl, závisí na vašich potřebách a preferencích. Pokud často pracujete s těžkými předměty a nářadím, je ponk vhodnější volbou. Pokud potřebujete stůl, který je vhodný pro různé účely, je dílenský nebo montovaný stůl tou správnou volbou. Bojujete-li s místem, pak sáhněte po skládacím stolu, nebo po stolu na kolečkách. A věnujete-li se spíše lehké dílenské práci, pak by byl nejvhodnějším řešením nejspíše montážní stůl. 

 

Co si vybrat, pokud nezáleží na ceně?

Pokud na ceně nezáleží, je nejlepší volbou stůl vyrobený z kvalitních materiálů, jako je dřevo nebo kov. Stůl by měl být také dobře zpracovaný a stabilní. Kovové stoly jsou obecně považovány za nezničitelné a často je najdete v profesionálních provozech. Kvalita je ale obvykle vyvážena vyšší cenou. Nicméně pokud vám jde o to, koupit si ponk nebo dílenský stůl jednou za život, a mít vystaráno, vyplatí se investovat o nějakou tu korunu víc. 

Další potřebné vybavení domácí dílny

Kromě stolu je vhodné vybavit si dílnu také dalším nábytkem a zařízením, jako jsou:

  • Nábytkové skříně a regály na uložení nářadí a materiálů. I zde je možno volit mezi různými materiály, ale prim hraje jako obvykle kov, který ani ve vlhkém prostředí na rozdíl od dřeva neztrácí svou kvalitu. 
  • Svěráky pro upevnění předmětů při práci. Pokud se častěji věnujete kutilské práci, oceníte, že nemáte jen jeden svěrák a jednu potřebnou velikost.
  • Brusky pro úpravu povrchu předmětů
  • Vrtačky nebo soustruhy pro vytvoření otvorů v předmětech a jejich další obrábění
  • Dílenské nářadí pro různé účely - kleště, pilky, vrtačky, přímočará pila, ten seznam by mohl pokračovat v podstatě do nekonečna. 

Při výběru nábytku a zařízení do dílny je třeba zvážit prostorové možnosti dílny a také druh práce, kterou v dílně budete dělat. Jste-li jen příležitostným kutilem, který maximálně opraví nohu u zahradního stolu, budete zřejmě potřebovat jiné vybavení dílny než v případě, že si stavíte vlastní pergolu nebo svépomocí opravujete dům. 

 

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688