Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  17.12.2002 10:00:18

Vláda prodala Korado, Brabec se bude bránit u soudu

PRAHA (ČIA) - Prodej pohledávek České konsolidační agentury (ČKA) u firmy Korado společnosti Czech Radiators za 1,1 miliardy korun včera schválila vláda. Ta také rozhodla, že akcie společnosti v držení ČKA nabídne na základě předkupního práva za 47 milionů korun minoritnímu akcionáři Korada Bedřichu Brabcovi. Brabec, který se cítí být jednáním vlády poškozen, dnes ČIA řekl, že se bude bránit všemi dostupnými právními prostředky.

"Celý proces prodeje byl komplikovaný. Já, ač tak obvykle nečiním, jsem na naléhání pana Brabce souhlasil se schůzkou, na které mi Brabec své postoje k prodeji Korada vysvětlil," řekl ČIA Sobotka, který jinak nechtěl postup při prodeji komentovat. Právě ze schůzky s ministrem měl podle svých slov Brabec dobrý pocit. "Při našem setkání jsem ministrovi vysvětlil, jaké hrozí nebezpečí, pokud vláda Korado tímto způsobem prodá. Z jednání pana ministra jsem získal pocit, že si vše prověří a k prodeji nedojde," řekl ČIA Brabec s tím, že nyní se znovu obrátí na soud. "Prodali to, co již bylo prodáno. Obrátím se proto znovu na naše soudy a zjistím, zda je Česká republika právní stát," dodal pro ČIA Brabec.

Brabec se v současné době považuje za stoprocentního vlastníka Korada, pátého největšího výrobce radiátorů v Evropě. To však rezolutně odmítá jak ČKA, tak její poradce pro výběrové řízení CAIB. Brabec využil podle svých slov nabídky na odkup akcií tím, že kladně reagoval na dopis zaslaný CAIB. "V březnu letošního roku mě CAIB kontaktovala s tím, zda mám na základě mého předkupního práva zájem o koupi akcií a pohledávek Korada za 1,2 miliardy korun. Odpověděl jsem, že ano a že do třiceti dnů zaplatím stanovenou cenu," řekl. "Po několika dnech CAIB nabídku popřela a přestala se mnou komunikovat," dodal Brabec. Rozhodl se proto ostatní akcionáře zažalovat.

Minoritní akcionář usilující o koupi Korada se obává, že tímto postupem vlády budou akcie Korada znehodnoceny, neboť ČKA spolu s EBRD a třemi minoritními akcionáři postupují ve shodě a mají zájem podíly prodat Czech Radiators. Brabec se obává, že Czech Radiators kapitalizací této pohledávky velmi sníží hodnotu akcií Korada. ČKA zatím v Koradu vlastní 34,2 procenta akcií, EBRD drží 29,1 procenta akcií a čtyři bývalí zakladatelé drží po 9,2 procenta akcií. Všichni majitelé akcií s výjimkou Brabce se dohodli, že své podíly prodají společnosti Czech Radiators, kterou vlastní bývalá poradenská firma vlády Odien.

-vp-,-ak-

Na čí straně je podle Vás pravda?


 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688