Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  10.09.2004 00:24:10

Proventus Finance - souhrn 9.9. na trzích USA


Čipy už jsou zase v kurzu

 

Heslem čtvrtečního dne jsou polovodiče. Většinu tohoto roku byly polovodičové akcie tvrdě bity a většina investorů jakoby úplně zapoměla, že to byly právě tyto akcie, které patřily v roce 2003 k lídrům trhu.  V posledních několika týdnech i velcí brokeři doporučovali dát investorům od polovodičů ruce pryč a Philadelphia Semiconductor Index, hlavní index, který sleduje vývoj v tomto odvětví, ke 8. září ztratil 29,6% ze své hodnoty z počátku roku. Ve čtvrtek zcela neočekávaně, nepravděpodobně a náhle tyto akcie posílily. Semiconductor index přímo vyskočil o 5,4%, když jeho hlavními tahouny byly akcie Nokia (+8,3%), National Semiconductor (+12,3%) a Texas Instruments (10,3%).

Rally se přelilo i do sektorů sítí, pevných disků, výrobců hardwaru a internetových firem, následkem čehož index Nasdaq Composite posílil o 19 bodů. Index S&P přidal pouhé 2 body a Dow Jones Industrial index ukončil den se ztrátou 24 bodů. Je pravděpodobně příliš brzy na to říkat že se vývoj polovodičových akcií otočil, ale je jasné že si investoři uvědomili, jak moc je tento sektor přeprodaný. Prvním náznakem čtvrtečního rally byla reakce akcií Texas Instruments na výhled na třetí čtvrtletí, zelenou na semaforu nákupů se pak stalo oznámení společností Nokia a National Semiconductors o zvýšení odhadů na zisk.

Ceny ropy jsou tento týden  jako na houpačce. Ve čtvrtečním obchodování vzrostly o téměř dva dolary po oznámení nižších amerických zásob této suroviny. Zásoby surové ropy klesly v minulém týdnu o 1,4 milionu barelů na nejnižší úroveň od března.  Zásoby benzínu pak klesly o 2,5 milionu barelů, také méně než se očekávalo.

Vítězi čtvrtečního obchodování byly polovodiče, kdo však stál na opačné straně? Akcie RealNetworks se propadly o více než 3% po oznámení ukončení reklamní akce, ve které byly prodávány písničky stahovatelné na internetu za 49 centů. Během celé akce se těchto nahrávek prodalo na 3 miliony. Společnost Apple Computer zaznamenala téměř 2%-ní ztrátu na ceně akcií poté, co jí společnost Bear Stearns snížila ohodnocení. Největší ztráty v indexu Dow Jones utrpěly společnosti Procter&Gamble, Home Depot a Boeing.

Akcie maloobchodního řetězce Pathmark Stores oslabily o 18% v reakci na oznámení ztráty 5 centů na akcii za druhé fiskální čtvrtletí. Tržby Pathmark Stores ve stejném období jen mírně vzrostly o 1,6% na 1,01 miliardy dolarů. Druhým důvodem propadu je výhled na zisk za fiskální rok 2005, který oproti původním předpokladům analytiků 34 centů na akcii pravděpodobně klesne o 14 centů. Ztrácely rovněž akcie pojišťoven Chubb, Allstate či St. Paul Travelers. Důvodem poklesu ceny jejich akcií je očekávaný příchod dalšího hurikánu nad území Floridy, tentokrát pod jménem Ivan. Ivan by měl dorazit na Floridu tuto neděli.

Na závěr nesmíme zapomenout na důležité makroekonomické zprávy. Ceny placené za dovoz zboží ve Spojených státech za srpen vzrostly o 1,7%, což podle údajů zveřejňovaných americkou vládou znamená nejvyšší nárůst za posledních 20 měsíců. Meziroční růst 7,2% je pak největším od počátku roku 2003.  Největší podíl na vysokých importních cenách má ropa, jejíž dovoz podražil o 9,6%. Bez tohoto komponentu ceny importů vzrostly o 0,4% v srpnu a o 3,2% na meziroční bázi, na čemž má zásluhu zejména růst cen základních materiálů o 5,5%. Exportní ceny naopak vykázaly za srpen 0,5%-ní pokles. Na meziroční bázi ceny exportů pak vzrostly o 3,9%.

Stejně jako každý čtvrtek bylo oznámeno číslo jobless claims udávající počet lidí, kteří si v uplynulém týdnu šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. V pracovním týdnu od 30.srpna do 3. září tak učinilo 319 000 lidí, což znamená pokles tohoto údaje oproti minulému týdnu o 44 000. O tak velkou sumu poklesl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti naposledy v prosinci roku 2001.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.03.2007Proventus finance - souhrn 9.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.02.2007Proventus finance - souhrn 9.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.05.2005Proventus Finance - souhrn 9.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.10.2004Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.09.2004Proventus Finance - souhrn 29.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688