Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.08.2004 08:51:26

Proventus Finance - souhrn 30.7. na trzích USA


Akcie ukončily mizerný červenec

 

Všechny hlavní indexy uzavřely páteční obchodování mírně v plusu. Červenec je u konce a investoři si říkají: „Chvála bohu“. Srpen bude snad pro akcie lepším měsícem, ale nikdo na trhu si tím nemůže být jistý. Žádný investor by asi nechtěl zažít letošní červenec znovu, a to hned z několika důvodů.

Ceny ropy v prvním prázdninovém měsíci výrazně vzrostly. V pátek uzavřely na úrovni 43,72 dolarů za barel, což je nejvyšší hodnota v 21-leté historii NYMEX. Vyšší ceny ropy samozřejmě přinutily zvyšovat ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích a ničily tak peněženky spotřebitelů. Výsledkem vysokých cen ropy jsou problémy velkých leteckých společností, jako např. Delta Air Lines, USAir nebo UAL. Kdy se situace změní? Těžko říct. Očekává se, že ceny ropy by měly mírně klesnout, ale nebude to rozhodně žádný náhlý pád, protože celosvětová poptávka je na velmi vysoké úrovni.

Dalším důvodem slabého červencového výkonu akciových titulů byla nejistota spojená s výhledy společností na další období. Ohlášené zisky byly obecně na velmi vysoké úrovni, ale výhledy některých firem jsou poněkud nejisté. Například polovodičové společnosti vyrobily zřejmě příliš mnoho čipů a nejsou si jisté, jak se bude jejich byznys po zbytek roku vyvíjet. Podobnou nejistotu mají rovněž maloobchodní prodejci, kteří se nedočkali přílišné nákupní aktivity svých zákazníků.

Nesmíme zapomenout na nejistotu spojenou s prezidentskými volbami v USA. Zatím není zdaleka jasné, že by jeden z dvojice Kerry – Bush byl jasným favoritem na prezidentské křeslo.

Svou zastrašovací roli v červenci sehrál také faktor terorismu. Situace v Iráku se po formálním předání moci příliš nezlepšila, spíše naopak. Teroristické útoky na středním východě  jsou zodpovědné přinejmenším za 5 dolarůceny ropy za jeden barel.

Příští týden se očekává další nápor výsledků firem. Údaje o zisku a tržbách ohlásí komponent DJIA, společnost Procter & Gamble, několik významných technologických firem a mnoho energetických společností. Díky vysokým cenám ropy se čeká, že právě ropné společnosti budou ohlašovat velmi příznivě. Dohromady výsledky oznámí 809 veřejně obchodovaných společností.

Společnosti Intel, komponent DJIA, oznámila, že nestihne splnit časový limit pro dodání na trh nové řady počítačových čipů s výkonem 4 GHz. Deník Wall Street Journal napsal, že tyto nové supervýkonné čipy nepřijdou na trh dříve, než v prvním čtvrtletí 2005. I přes tuto zprávu ukončily akcie Intelu páteční obchodování v kladných číslech.

Ceny ropy pomohly společnosti ChevronTexaco k předstižení odhadů zisku ze strany analytiků. Tato ropná společnost totiž oznámila zisk ve výši 3,09 dolarů na akcii a výrazně tak předčila konsensus analytiků 2,70. Tržby Chevron Texaco vzrostly o 31% na hodnotu 10,7 milionu dolarů.

Na závěr připomeňme důležité makroekonomické údaje, které byly v pátek oznámeny. Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vykázala poměrně výrazné zpomalení růstu. První měření HDP hovoří o „pouze“ 3%-ním růstu. Ekonomové předpokládali, že by ekonomika měla růst minimálně tempem 3,6%. Pozitivní zprávou je alespoň revize HDP za první čtvrtletí z původních 3,9% na 4,5%. Hlavním důvodem zpomaleného tempa růstu je pouze 1%-ní zvýšení výdajů na spotřebu, slabší domácí investice a exporty.  Spotřební výdaje přitom ještě v prvním čtvrtletí rostly 4,1%-ním tempem. Výrobní aktivita v oblasti Chicaga vzrostla nad očekávání. NAPM Chicago index, který tuto aktivitu sleduje,  má aktuální hodnotu 64,7%. Průměrné odhady ekonomů se přitom pohybovaly okolo hodnoty 60%. Expanze produkce v oblasti Chicaga pokračuje již 15. měsíc po sobě.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.12.2004Proventus Finance - souhrn 30.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.10.2004Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.08.2004Proventus Finance - souhrn 30.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.07.2004Proventus Finance - souhrn 27.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.07.2004Proventus Finance - souhrn 26.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688