Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  10.05.2004 11:07:54

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (10.5.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy další týden poklesu. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden ve ztrátě. Největší ztrátu si připsal DJIA. Nejlepším indexem byl naopak technologický Nasdaq Composite, který uzavřel týden pouze v mírné ztrátě. Hlavním důvodem propadu byly opět obavy z růstu úrokových sazeb.

 

Makroekonomická čísla

 

Makroekonomické zprávy přicházely po celý týden. Pondělní zprávy opět ukázaly, že ekonomika sílí. ISM Manufacturing Index, který mapuje výrobní aktivitu na celém území USA vykázal za duben hodnotu 62,4, což je o něco méně než se očekávalo. Jedná se však již o jedenáctý po sobě jdoucí měsíc, kdy se index pohybuje nad hranicí 50, která znamená expanzi. Index také indikuje, že továrny by mohly začít najímat pracovníky.

Stavební výdaje vzrostly v březnu meziměsíčně o 1,5% a vykázaly rekordní hodnotu.

úterý zveřejnilo Ministerstvo obchodu, že výrobní objednávky vzrostly v březnu meziměsíčně o 4,3%, což je téměř dvojnásobek předvídané hodnoty. Jedná se o nejsilnější růst za poslední dva roky.

Důležitejší úterní událostí však bylo zasedání FOMC. Centrální bankéři se rozhodli ponechat úrokové sazby na nezměněné hodnotě 1%. Všeobecně se očekávalo, že FED ponechá sazby beze změn a proto se spíše čekalo na komentář. FED opět indikoval, že úrokové sazby vzrostou, ale ne příliš rychle.

Ve středu bylo zvřejněno pouze jediné makročíslo. ISM Non-Manufacturing Index, který mapuje obchodní aktivitu v oblasti služeb po celém území USA, vzrostl v dubnu z březnové hodnoty 65,8 na 68,4.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 25 tisíc a vykázal hodnotu 315 tisíc, což je nejnižší úroveň od října roku 2000.

pátek byla zveřejněna nejdůležitější zpráva týdne. Růst pracovních místUSA pokračoval v dubnu výrazným tempem. Americká ekonomika vytvořila 288 tisíc nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na 5,6%. Ekonomové očekávali vznik 170 tisíc nových pracovních míst a míru nezaměstnanosti 5,7%. Také březnové Nonfarm payrolls bylyrevidovány směrem nahoru a sice z 307 na 338 tisíc. Tato zpráva může přimět FED zvýšit úrokové sazby již na červnovém meetingu. Růst pracovních míst byl široce rozšířený. Pracovníky přijímalo 61,7% průmyslových odvětví. Sektor služeb vytvořil 246 tisíc nových pracovních míst, zatímco odvětví vyrábějící zboží přijalo 42 tisíc pracovníků. Ve výrobním sektoru bylo vytvořeno 21 tisíc míst, což je třetí po sobě jdoucí měsíc  zisku.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Zbrojařská firma Northrop Grumman ohlásila za první čtvrtletí zisk ve výši 1,25 dolaru na akcii, což je o 4 centy více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 21,1%. Northrop zároveň potvrdil výhled zisku a tržeb na celý tento rok.

Konglomerát Tyco ohlásil zisk za své druhé fiskální čtvrtletí ve výši 41 centů na akcii, což je o 5 centů více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 11,7% a dosáhly hodnoty 10,04 miliardy dolarů, což je také více než se očekávalo. Na třetí čtvrtletí společnost potvrdila svůj výhled.

Společnost Citizens Financial převezme banku Charter One Financial za 10,5 miliardy dolarů. Výsledkem tohoto spojení bude jedna z deseti největších bank v USA. Akcie Charter One Financial včera vzrostly o 22% a pomohly tak i akciím ostatních regionálních bank.

Evropský výrobce letadel Airbus očekává, že v tomto roce dodá přes 300 letadel, což je více, než říkala předchozí předpověď. Společnost také očekává do roku 2010 nárůst tržeb o 50%. Americký rival Boeing nedávno sdělil, že očekává nárůst dodávek v roce 2005 na 300 letadel. Na letošní rok odhaduje prodej 285 letadel. V letošním roce se očekává první výraznější nárůst v dodávkách od teroristických útoků.

Šéf FEDu Alan Greenspan sdělil, že deficit státního rozpočtu představuje vážnou hrozbu pro národní ekonomiku v dlouhém období. Podle Greenspana se jedná o větší hrozbu, než je globalizace a spotřebitelské zadlužení. Greenspan sdělil, že od rozpočtového přebytku v roce 2000 se hospodaření vlády výrazně zhoršilo, neboť na letošní rok je naplánován deficit ve výši 4,25% HDP.

Akcie společnosti Krispy Kreme ztratily téměř třetinu své hodnoty poté, co vůbec poprvé v historii společnost varovala. Firma nyní očekává zisk 23 centů na akcii, což je o 3 centy méně než byl dřívější odhad. Za celý rok očekává firma zisk mezi 1,04 a 1,06 dolarů na akcii, zatímco analytici předpokládají zisk 1,17 dolarů na akcii.

Investiční banka UBS sdělila klientům, že přidala firmu Microsoft do svých „20-ti vybraných“ amerických akcií. Svoje rozhodnutí zdůvodnila tím, že předpokládá pokračování výhod tohoto softwarového giganta z růstu výdajů na IT a na nákup počítačů.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly v uplynulém týdnu smíšené pohyby. Cena ropy oproti předchozímu týdnu vzrostla téměř o 7%, když atakovala hranici 40 dolarů za barel, což je nejvyšší hodnota za posledních 13 let. Vyšší hodnota byla pouze v říjnu roku 1990 před prvním válkou s Irákem. Cena zlata v uplynulém týdnu nadále klesala a prolomila hranici 380 dolarů za trojskou unci. V rostoucím trendu pokračují úrokové sazby. Výnosy z desetiletých dluhopisů dosáhly hodnoty 4,76%. Za růstem úrokových sazeb stojí přesvědčení, že FED brzy přistoupí ke zvýšení své klíčové úrokové sazby. Americký dolar mírně posílil vůči svým konkurentům a to zejména v pátek po zveřejnění zprávy o zaměstnanosti.

 

Zprávy ze světa

 

Evropská centrální banka ponechala svoji klíčovou úrokovou sazbu na nezměněné hodnotě 2%. Mnoho ekonomů očekávalo, že ECB ponechá současné nastavení úrokových sazeb, když poslední pozitivní ekonomické ukazatele naznačují, že ekonomika eurozóny by v tomto roce mohla mírně růst. ECB nechává sazby na úrovni 2% od června minulého roku, ačkoliv vedoucí představitelé evropských vlád naléhají na ECB, aby snížila úrokové sazby, čímž by podpořila ekonomický růst eurozóny a snížila kurs eura.

Bank of England naopak zvýšila svoji klíčovou krátkodobou úrokovou sazbu z 4% na 4,25%. Tímto pohybem přistoupila BoE již ke třetímu zvýšení od konce minulého roku. Ekonomové tento pohyb očekávali.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec