Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  03.05.2004 12:41:36

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (3.5.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy špatné období. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden ve ztrátě. Největší ztrátu si připsal technologický Nasdaq Composite a sice přes 6%. DJIA a S&P 500 si připsaly ztráty mezi 2 a 3%. Hlavním důvodem propadu byly obavy z růstu úrokových sazeb a zprávy z Číny o ochlazení ekonomiky. Trhy klesaly prakticky po celý týden a k růstu jim nepomohly ani dobré firemní výsledky.

 

Makroekonomická čísla

 

Spotřebitelská nálada v USA vykázala v dubnu poprvé za poslední čtyři měsíce nárůst. Index vzrostl z březnové hodnoty 88,5 na 92,9. Index současné situace se zlepšil z 84,4 na 90,6, což znamená nejvyšší hodnotu od srpna roku 2002, zatímco index očekávání vzrostl z 91,3 na 94,5. Ekonomové očekávali hodnotu 88,7. Hlavní podíl na zlepšené spotřebitelské důvěřě má zlepšující se situace na trhu práce.

Prodeje existujících domů vzrostly v březnu meziměsíčně o 5,7%, což je více než se očekávalo.

Vláda sdělila, že HDP vzrostl v prvním čtvrtletí o 4,2% ve srovnání s růstem 4,1% v posledním čtvrtletí minulého roku. Jde trochu o zklamání, neboť ekonomové očekávali nárůst o rovných 5%. Index osobních spotřebitelských výdajů vzrostl o 3,2% ve srovnání s 1%-ním růstem ve čtvrtém čtvrtletí.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 18 tisíc a vykázal hodnotu 338 tisíc. Tento pokles je vyšší, než ekonomové předpokládali.

Osobní výdaje vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,4%, přičemž ekonomové očekávali nárůst o 0,7%. Osobní příjmy vzrostly meziměsíčně o 0,4%, což je v souladu s očekáváními.

Konečné dubnové číslo spotřebitelské nálady vykázalo hodnotu 94,2, což je o něco více než předběžná hodnota. Oproti březnu se však jedná o mírný pokles.

Index NAPM-Chicago, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Chicaga vykázal v dubnu hodnotu 63,9 ve srovnání s březnovou hodnotou 57,6. Jedná se o výrazně vyšší číslo než se očekávalo. Jakákoliv hodnota nad 50 přitom znamená expanzi.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Internetový prohlížeč Google se rozhodl najmout Credit Suisse First Boston a Morgan Stanley, aby vedly proces, po kterém by akcie Googlu byly veřejně obchodovatelné na burze. Google, který má 2000 zaměstnanců, dosáhl v minulém roce zisku 150 milionů dolarů při tržbách 900 milionů dolarů.

Francouzsko-Německý výrobce léků Aventis akceptoval novou nabídku na převzetí od svého rivala Sanofi-Synthelabo v hodnotě 64 miliard dolarů. Pokud bude tento obchod odsouhlasen akcionáři, vznikne třetí největší farmaceutická firma na světě podle tržní kapitalizace za americkou firmou Pfizer a britskou GlaxoSmithKline. Toto rozhodnutí představenstva Aventisu znamená ránu pro švýcarskou firmu Novartis, která zvažovala nabídku na nákup Aventisu. Úsílí Novartisu však bránila svými výroky francouzská vláda. Francouzský premiér Raffarin sdělil, že tento obchod je strategickým zájmem Francie. Nabídka Sanofi je vnímána jako obranný krok před možným převzetím od větších hráčů, jako je Pfizer a GlaxoSmithKline.

Nejžhavější akcií pondělního obchodování byla farmaceutická firma OSI Pharmaceuticals, která ohlásila, že experimentální lék, který spolu s partnery vyvíjí prodloužila život pacientům trpícím rakovinou plic. Tato novinka poslala akcie OSI o 140% nahoru. OSI tento lék vyvíjí společně s Roche Holding AG a Genentech.

Chemický gigant a člen Dow 30 DuPont ohlásil zisk 96 centů na akcii, což je o 1 cent více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 14,2%. Společnost zároveň potvrdila výhled na druhé čtvrtletí.

Nový člen Dow 30 Verizon také dokázal překonat odhady analytiků o 1 cent. Při zisku 58 centů na akcii se však jedná o meziroční pokles. Tržby vzrostly meziročně o 4%.

Firma McDonald's ohlásila zisk 40 centů na akcii ve srovnání se ziskem 26 centů ve stejném období předchozího roku. Tržby vzrostly meziročně o 600 milionů a dosáhly hodnoty 4,4 miliardy dolarů.

Zbrojařská firma a člen Dow 30 Boeing ohlásil za první čtvrtletí zisk 65 centů na akcii, což je o 22 centů více než se očekávalo. Společnost zároveň potvrdila výhled na celý rok.

Společnost Comcast vzala zpět svůj úmysl převzít společnost Walt Disney. Tato kabelová televize se sídlem v Philadelphii sdělila, že je zcela jasné, že vrcholní představitelé Disney nemají žádný zájem spojit obě společnosti.

Akcie kanadské firmy Nortel Networks klesly o více jak 28% poté, co společnost propustila CEO Franka Dunna a další dva výkonné představitele a sdělila, že výsledky za rok 2003 budou zrevidovány s pravděpodobným poklesem zisku o 50%. Ohlášení výsledků za první čtvrtletí letošního roku bude zpožděno.

Ropný gigant a člen Dow 30 Exxon Mobil ohlásil za první čtvrtletí zisk 83 centů na akcii. Meziročně se jedná o pokles, neboť v prvním čtvrtletí minulého roku dosáhla společnost velkého jednorázového zisku. Analytici předpovídali zisk 75 centů na akcii. Tržby vzrostly z 63,8 na 67,8 miliardy dolarů.

Druhá největší ropná společnost ChevronTexaco ohlásila zisk za první čtvrtletí ve výši 2,37 dolarů na akcii, přičemž analytici očekávali zisk 2,02 dolarů na akcii. Jedná se o meziroční nárůst o 33%. Hlavním důvodem dobrých výsledků je cena ropy.

 Akcie lídra na trhu mobilních telefonů Nokia neustále klesají. Tržní podíl tohoto finského výrobce klesl na 29,2% ve srovnání s podílem 34,9% drženém před rokem. Nokia podle odborníků je schopná využít svých nákladových výhod, snížit ceny a obnovit svůj tržní podíl v druhém čtvrtletí a po celý rok 2004. Jedná se ale pouze o krátkodobé řešení. Výrobkové portfolio Nokie potřebuje být aktualizováno, aby umožnilo větší produktovou flexibilitu, která by zabránila ztrátě tržního podílu v dlouhodobém horizontu. Hlavní rivalové Nokie, Motorola a Siemens zaznamenaly naopak meziroční nárůst tržního podílu. Celkově bylo prodáno v prvním čtvrtletí 153,1 milionů mobilních telefonů, což znamená meziroční nárůst o 44 milionů.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly v uplynulém týdnu smíšené pohyby. Cena ropy oproti předchozímu týdnu vzrostla o 2,5%. Cena zlata v uplynulém týdnu nadále klesala prolomila hranici 390 dolarů za trojskou unci. V rostoucím trendu pokračují úrokové sazby. Výnosy z desetiletých dluhopisů dosáhly hodnoty 4,5%. Americký dolar klesl pod tíhou horšího než očekávaného výsledku HDP proti všem hlavním světovým měnám.

 

Zprávy ze světa

 

Německá vláda snížila svoji předpověď růstu HDP na tento rok z 1,7% na 1,5%. Předpověď dále říká, že střednědobý výhled německé ekonomiky do roku 2008 počítá s ročním nárůstem HDP o 1,75%.

Kroky, kterými se Čína snaží zpomalit svůj ekonomický růst jsou podle analytiků výhodné pro globální ekonomiku a měly by být přivítány i finančními trhy. Čína se stala tak významným ekonomickým hráčem, že cokoliv vypadá jako ztráta kontroly nad ekonomikou, není dobré pro globální klima. Pokud Čína potřebuje provést nějaké tlumící kroky, je to dobrá věc, pokud se o to snaží. HDP Číny vzrostl v prvním čtvrtletí o 9,7%. Nebezpečím je zejména vysoké tempo růstu investic, které přesáhlo 40%. Ekonomové teď doufají v určité zpomalení čínské ekonomiky.

„Ministři financí zemí G7 nevyjádřili netrpělivost s fixním devizovým kursem Číny,“ řekl guvernér People's Bank of China Zhou Xiaochuan. „Navzdory všeobecnému názoru, že flexibilita devizového kursu je žádoucí, nikdo tvrdě netlačil na žádnou konkrétní zemi,“ řekl Zhou. Zhou se sešel s šéfem FEDu Alanem Greenspanem, ministrem financí Snowem a finančními odborníky z celého světa během zasedání MMF a Světové banky. Zhou řekl, že výrazně rostoucí čínská ekonomika vyžaduje obezřetnost v měnové politice. Meziroční nárůst míry investic o 14% je příliš vysoký. Čína by si spíše přála „měkké přistání“. Zhou sdělil, že centrální banka uvažuje o zvýšení úrokových sazeb. „Kdykoliv bude potřeba, můžeme ve spolupráci s fiskální politikou zmírnit mírů růstu ekonomiky,“ řekl Zhou.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste