Václav Horák (AliaWeb)
Akcie ve světě  |  15.01.2004 14:24:30

Atlantik FT: Erste Bank posiluje díky spekulacím o konsolidaci ve finančním sektoru

Erste Bank posiluje díky spekulacím o konsolidaci ve finančním sektoru

Akcie Erste Bank se dnes posunuly na 104,00 EUR (+0,7% d/d) a téměř se vrátily na historické maximum 104,10 EUR. Důvodem je převzetí americké Bank One Corp. ze strany J.P. Morgan, které znovu posílilo spekulace investorů o konsolidaci finančního sektoru. Důsledkem tak byl růst cen akcií některých amerických a evropských bank, o kterých se hovoří jako o pravděpodobných cílech zájmu velkých finančních skupin, které by měly v tomto roce kupovat právě středně velké banky.

V Evropě se nejvíce spekuluje o převzetí HvB a Commerzbank, nicméně také Erste Bank může být velmi zajímavou investicí díky úspěšné expanze ve střední Evropě a významného tržního podílu v segmentu drobného bankovnictví na jednotlivých trzích. Erste Bank se snaží uchovat si svou nezávislost, přičemž právě expanze je jednou z forem „obrany“ (převzetí většího subjektu je finačně náročnější). Celkově však považujeme potenciál akvizic v Evropě ve srovnání s USA za značně omezený. Důvodem je velmi komplikovaný proces převzetí, který v Evropě fakticky znemožňuje provést tzv. nepřátelské převzetí (proti vůli managementu a rozhodujících akcionářů) a pokračující neochota tuto praktiku změnit.

K akvizicím tak s největší pravděpodobností dojde pouze v USA. Nejčastěji jsou zmiňovány National City Corp., SunTrust Bank, Comerica, Union Planters Corp., National Commerce Financial Corp., Compass Bancshares, SouthTrust Corp., U.S. Bancorp a PNC Financial Service Group. Další akvizice nebo fúze ve finančním sektoru budou motivovány snahou velkých institucí vyrovnat se vedoucí trojce tvořené Citigroup, J.P. Morgan a Bank of America a očekávaným pokračujícím tlakem na ziskovost. Převzetí nebo fúze může být za předpokladu snížení celkových nákladů cestou zvýšení zisku.

Akcie Erste Bank posílily od počátku roku o 6,2%, za poslední měsíc o téměř 12% a za rok o 63%. Tržní cena se velmi přiblížila maximálním odhadům tzv. fundamentální hodnoty, které jsou na úrovni 110 EUR. Spekulace o akvizicích ve finančním sektoru a snížení daní za zisku v Rakousku od příštího roku mohou krátkodobě udržet cenu na současné úrovni nebo dokonce posunout cenu o několik euro výše. Nicméně prostor pro růst je velmi omezen a s ohledem na rychlý růst ceny hodnotíme krátkodobý výhled jako NEGATIVNÍ. Dlouhodobé doporučení zůstává s ohledem na probíhající aktualizaci projekcí DRŽET.



AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688