Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  24.10.2003 12:22:44

Ministr Gross chce regulovat a zdanit prostituci - návrh nového zákona


Včerejší LN se věnovaly mimo jiné vládním snahám bojovat s prostitucí. Ministr Gross by měl předložit nový zákon o prostituci, jehož hlavními body bude přesné vymezení samotného pojmu prostituce a následně závazná pravidla pro její provozování, která budou říkat kdo, odkud, od kolika let, kde a za kolik (míněno zdanění státu) ji smí provozovat a jaké budou postihy za nedodržování pravidel.

Pro provozování prostituce bude potřeba získat licenci. Získat ji bude moci pouze člověk, který dosáhl věku 18 let a je buď občanem České republiky nebo některého z členských států Evropské unie. "Česká republika čelí přílivu osob z jihovýchodní Evropy, ale i asijských a afrických zemí, které chtějí na jejím území vykonávat prostituci," vysvětluje návrh věcného záměru zákona. Omezení udílení licence je podle ministerstva vnitra důležité z bezpečnostních důvodů. Podobný zákon má také Nizozemsko a Rakousko, dodává materiál. Licence by měla podle návrhu prostitutku/prostituta přijít na cca 1000 Kč ročně, majitelé "veřejných domů" by pak měli ještě do obecní kasy přispívat částkou cca 200 000 ročně.
Provozovatelé veřejných domů mají mít povinnost vést evidenci počtu a doby pronájmů pokojů osobám vykonávajícím prostituci. Záznamy mají sloužit především potřebám finančních úřadů. Obcím ukládá návrh vést evidenci držitelů licencí.

V novém zákoně budou vyměřeny tresty nejen pro provozovatele veřejných domů nebo ty, kdo prostituci vykonávají, ale rovněž pro zákazníky a lékaře.
Zákazník je podle připravovaného zákona například povinen ověřit si, zda má prostitutka platnou licenci, včetně lékařského osvědčení. Bude-li přistižen, že tak neučinil, a prostitutka licenci přitom nemá, mohou oba zaplatit pokutu ve výši až 15 tisíc korun. Podle tajemníka radnice v Chebu Václava Sýkory by však byly sankce účinnější, kdyby zákon zahrnoval také hrozbu odnětí svobody.
Klient i prostitut či prostitutka mohou být potrestáni rovněž za provozování sexu na zakázaném místě. Právě pevné stanovení lokalit, kde se prostituce nesmí odehrávat, má obsahovat nový zákon. Zákaz se týká například úředních budov, školských, kulturních, církevních či zdravotnických zařízení, ale také dálnic, parkovišť, letišť či bytů, v nichž žijí děti nebo mladiství. Prostituce musí být provozována či nabízena minimálně 100 metrů od těchto míst.

Až 15 tisíc korun by mohl zaplatit také lékař, který zamlčí, že jím vyšetřená osoba trpí nemocí, kvůli níž nemůže vykonávat prostituci. Posudek od lékaře je jednou z podmínek získání roční licence, kterou podle připravovaného zákona musí mít všichni muži a ženy, kteří nabízejí sex za peníze. Její udílení má spadat do kompetence úřadů pověřených obcí.
Počet lidí vykonávajících prostituci se podle ministerstva vnitra pohybuje mezi 10 tisíci až 25 tisíci a závisí na ročním období.

Zdroj:LN

Související zprávy:
Zákonem neodstraníme prostituci fyzickou ani... 
Redakce Vařené nudle - Hledáte zaměstnání ? Zkuste sexuálního revizora ! 
 




AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688