Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  27.03.2024 10:50:10

Philip Morris ČR: 8% pokles zisku za rok 2023, návrh dividendy 1 220 Kč solidní

Philip Morris dnes oznámil výsledky za rok 2023 s poklesem čistého zisku o 8% na 3 347 mil. , což bylo cca 2% nad našimi odhady.

Pokles čistého zisku šel na vrub poklesu prodejních objemů o 9,7% (11,1% v ČR, 7,3% na Slovensku) což se odrazilo na poklesu tržeb o 1,8% na 20 570 mil. a poklesu hrubého zisku o 3,4%. EBITDA meziročně poklesla o 8% s nižším hrubým ziskem a při mírném růstu provozních nákladů asi o 1%.

Prodejní objemy klesaly vzhledem k poklesu celého trhu, jež firma komentovala poklesem příhraničních prodejů a celkovým poklesem poptávky. Podle našeho odhadu za tím stojí hlavně růst cen v ČR, což snižuje zájem ze strany německých spotřebitelů nakupovat v příhraničí a na druhé straně to rapidně zvýšilo nákupy českých spotřebitelů v Polsku, kde jsou ceny cigaret nižší o desítky procent. Na poklesu objemů se také podepsal pokračující pokles tržního podílu firmy (mírně na 39,6% v ČR a o více než 2pb 53,4% na Slovensku). V roce 2023 podle firmy stagnoval objem zahřívaných tabákových výrobků, na čemž se podepsal i zákaz prodeje zahřívaného tabáku s příchutěmi od října 2023.

Firma zaregistrovala opět vysoké finanční příjmy díky úrokům z čisté hotovostní pozice (8% zisku před zdaněním dle naší kalkulace) a růst výrobních služeb o 14,5% s přesunem výroby z Ukrajinské továrny mateřské společnosti PMI.

PMČR navrhuje za rok 2023 dividendu 1 220 /akcii (hrubý výnos 7,8%), což je meziročně asi o 7% níže, ale mírně více než jsme čekali.

Výsledky pro dnešek hodnotíme mírně pozitivně, kdy pokles objemů a tržeb byl menší, než jsme čekali, zatímco vývoj nákladů byl v souladu s našimi odhady a provozní náklady rostly jen mírně. Návrh dividendy 1 220 /akcii je s dividendovým výnosem 7,8% solidní a mohl by krátkodobě akcie podpořit, kdy zde existovalo riziko na nižší dividendu. V letošním roce by mělo dojít k obnovenému růstu reálných mezd, což by mělo pomoci kompenzovat negativní vliv dalšího růstu spotřebních daní v ČR, jež vstoupilo platnost v únoru. Pokles cen energií by měl vést i k opětovnému poklesu nákladů na energie, které loni dle firmy rostly o 200 mil. (dopad cca 5% do zisku před zdaněním). Na druhé straně snižování úrokových sazeb ČNB bude snižovat i úrokové příjmy firmy, které loni i předloni výsledky významně podpořily.

Jan Šafránek, analytik 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688