Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.03.2024 09:49:00

Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Oděvní řetězec H&M vykázal v prvním čtvrtletí lepší zisk, než se očekávalo, když snížil náklady a představil novou jarní kolekci, která byla po slabé Vánoční sezóně pro nakupující atraktivnější. Švédský maloobchodník oznámil provozní zisk ve výši 2,08 miliardy švédských korun, přičemž provozní marže se oproti předchozímu roku více než zdvojnásobila. Akcie H&M na začátku obchodování vyskočily téměř o 14 %. Za letošní rok do včerejšího závěru akcie klesly o 13 %.

H&M akcie výsledky

Aktuální výsledky jsou první za nového generálního ředitele Daniela Ervera, který převzal funkci po odchodu Heleny Helmersson. Nyní je na Erverovi, aby dokázal snížit neustále vysoké zásoby a do konce roku dosáhl dvouciferných marží. A to ve stejnou dobu, kdy je předhání jejich největší rival – Zara vlastněná Inditexem – a také novými online vyzyvateli, jako je čínský Shein.

„Plně se soustředíme na to, abychom v budoucnu měli ziskový růst,“ uvedl Erver ve zprávě a lepší výkon i ziskovost firmy připsal „trvalé kontrole nákladů, lepší přesnosti v našich kolekcích a úzké spolupráci s našimi dodavateli“. Čtvrtletní tržby činily 53,67 miliardy švédských korun, což je mírně nad konsensem analytiků. Erver čtvrtletní výsledek připsal postupnému zlepšování na základě úspěšné jarní kolekce.

Zásoby se ve čtvrtletí snížily o 7 %, přičemž provozní zisková marže dosáhla 3,9 %, když narostla z 1,3 % v předchozím roce. Hrubá marže vzrostla díky zlepšení dodavatelského řetězce a plánu nákladů a efektivity, uvedla společnost.

Erverova předchůdkyně Helmersson opustila firmu po čtyřech letech vedení, což bylo období, kdy se potýkala s dopady pandemie a zároveň čelila kritice rychlého obchodního modelu skupiny a jeho dopadu na životní prostředí. Někteří investoři zpočátku vyjádřili skepsi ohledně Erverovy nominace, přičemž analytici se ptali, zda 42letý muž, který začínal v H&M jako letní stážista v roce 2005, dokáže využít palebnou sílu potřebnou k tomu, aby ve firmě provedl změny.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688