Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.03.2024 13:53:04

Apple pod tlakem, Microsoft jednička v umělé inteligenci? (video)

Zatímco u Applu se nyní hovoří zejména o žalobě týkající se jeho údajné monopolní pozice, Microsoft je podle řady názorů společností, která by měla výrazně získávat z nových technologií, jejichž střed tvoří umělá inteligence AI. Takový názor zastává i analytik Keybanc Jackson Ader, který má u této akcie doporučení ke koupi s cílovou cenou 490 dolarů na akcii.

Ader se domnívá, že Microsoft je na rozdíl od řady softwarových společností již nyní schopen monetizovat technologii umělé inteligence. U jiných firem je to stále spíše „předmětem spekulací a otázkou budoucnosti“. Expert také na základě průzkumu mezi společnostmi tvrdí, že firemní sektor do značné míry vidí právě Microsoft jako firmu, která bude nabízet nejlepší služby v oblasti AI.

O Applu hovořil na CNBC Dan Ives z Wedbush Securities, který má na akcii doporučení kupovat s cílovou cenou 250 dolarů. Podle něj je společnost schopná „ubránit svůj podnikatelský model“. To neznamená, že společnosti se spory ohledně tržní pozice a tlak regulátorů a vlád nijak nedotknou. Nicméně podle experta je současná reakce trhů přehnaná a Apple bude schopen v principu udržet svůj podnikatelský model, i když možná provede určité změny a bude muset zaplatit určitou pokutu. Pozitivně vidí analytik i strategii firmy v oblasti umělé inteligence, Apple podle něj bude navyšovat své investice a přínosné je i jeho partnerství s Googlem.

Výkonný ředitel Neuberger Berman Managing Dan Flax se dokonce domnívá, že akcie Applu si v následujících 12 měsících povedou lépe než celý trh. Krátkodobě se sice mohou projevovat problémy v Číně i tlak regulátorů, ale celkově je model Applu „dost odolný“. K tomu je znát posun zákazníků směrem k výkonnějším a dražším produktům firmy a uživatelská báze roste. Růst by se tak měl v příštím roce zvednout, což by mělo pomoci akcii ke zmíněným výsledkům.

Apple dál inovuje, a to bude z hlediska růstu rozhodující,“ uvedl expert. V oblasti generativní AI bude podle něj firma spolupracovat s jinými včetně Googlu. Klíčem k úspěchu tu přitom je posilování ekosystému tvořeného Applem a dalšími firmami, které zvyšují počet uživatelů. U všech firem a jejich akcií je pak podle investora rozhodující jejich vlastní nehmotný kapitál ve formě znalostí a know-how a schopnost přetvořit je v něco, co uspěje na trhu. Třeba Google má obrovskou zásobu tohoto kapitálu a je proto z pohledu experta příležitostí. Díky svým datům, modelům a infrastruktuře tak může uspět i v oblasti generativní umělé inteligence.

Zdroj: Yahoo Finance

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688