Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  26.03.2024 10:06:22

Colt CZ: Rekordní čtvrtletí, oživení v USA, cíl 2024 naznačuje podstatný růst, vysoké marže S&B - Komentář k výsledkům hospodaření

Colt CZ oznámil výsledky za minulý rok a poslední kvartál 2023, který je v historii nejlepší. Ve srovnání s konsensem není podstatnější překvapení. Ale podstatné je, že dle 4Q23 to vypadá, že poptávka na komerčním trhu v USA, což je pro Colt zásadní sektor, se začíná zotavovat proti slabší poptávce v předchozích kvartálech. To je jednoznačně pozitivní. Projekce na tento rok jsou o +7 % a +18 % na tržbách a EBITDA vyšší než naše očekávání. Konsolidace S&B podstatně vylepší marže. Management navrhuje akcionářům stejnou dividendu jako vloni ve výši 30 CZK.

Výsledky hospodaření: Za 4Q23 reportoval Colt nárůst celkových tržeb o +13,2 % na 4,95 mld. CZK. Z geografického pohledu tvořily výnosy z USA 34,1 % celkových. Vzrostly o vysokých +32,5 % y/y na 1,7 mld. CZK. Z našeho pohledu jednoznačně pozitivní skutečnost, vzhledem k slabší poptávce v předchozích čtvrtletích a poklesu tamního komerčního trhu v 4Q23. Výnosy ČR a Kanady tvořily téměř shodně asi 18 % celkových. Evropské (13 %) jsou ovlivněny konsolidací swissAA. Z našeho pohledu se projevily dodávky ozbrojeným složkám, které rostou ke konci roku. Celkový počet prodaných zbraní dosáhl v 4Q23 172 tis. ks. To zaostalo za naším odhadem (180 tis). EBITDA za 4Q23 je 1,1 mld. CZK. To znamená meziroční růst o +8,7 %. Čistý zisk je 576 mil. CZK (-30,8 % y/y).

Za celý rok dosáhl Colt výnosů 14,9 mld. CZK a EBITDA 3,05 mld. CZK. To je lehce pod cílem 15,2 mld. CZK (projekce 15,2–15,5 mld. CZK) u tržeb, ale EBITDA výhled (3,0-3,3 mld. CZK) naplnila i když na spodní hranici cíle.

Dividenda: Colt CZ navrhuje stejně jako v minulém roce dividendu 30 CZK na jednu akcii. To je ve srovnání s tržní cenou výnos +4,8 % (hrubý). Dividendu musí schválit akcionáři na VH.

Akvizice Sellier & Bellot: Colt koupil S&B za 350 mil. USD v hotovosti a asi 342 mil. USD v nových akciích Coltu. Prodávající CBC získá v Coltu 27-28 % podíl. Odhadujeme, že Colt vydá cca 13 mil. nových akcií. Celková cena akvizice bude asi 820 mil. USD (128 USD dluh S&B). Nákupní cena je asi 8,5násobek zisku EBITDA. To je ve shodě s naším odhadem. S&B dosáhl za 2023 tržeb 6,7 mld. CZK a ENBITDA 2,1 ml. CZK. To znamená marži 31,7 %, která je podstatně vyšší než u samotného Coltu (20,5 %). Výsledky za tento rok, hlavně v druhé polovině, kdy čekáme začátek konsolidace S&B, by měly být pozitivně ovlivněny vyššími maržemi S&B.

Zadlužení (č. dluh / EBITDA) vzrostlo na 2,8x z 1,8x (v 9M23). Nicméně již zahrnuje platbu 120 mil. USD za akvizici S&B. V tomto roce by měla zadluženost klesnout na 2,6x. Úroveň zadlužení je z našeho pohledu komfortní.

Projekce 2024: Pro tento rok odhaduje Colt celkové výnosy včetně konsolidovaného S&B ve výši 20-22 mld. CZK a EBITDA 4,3-4,7 mld. CZK. V našich odhadech, které zahrnují S&B od poloviny roku čekáme 19,7 mld. CZK a 3,9 mld. CZK. Cíl Coltu je silný a nad našimi odhady o +6,6 % a +17,8 %. Očekáváme ale, že projekce se bude během roku zpřesňovat. Zejména kvůli začátku konsolidace S&B a v závislosti na aktuálních výsledcích.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688