Inzerce (Inzerce)
Povinné ručení  |  27.03.2024 13:57:42REKLAMA

I elektrická koloběžka musí mít povinné ručení

Nový zákon o povinném ručení přináší povinnost pojišťovat i některé elektrokoloběžky. Sjednat si povinné ručení budou muset provozovatelé elektrokoloběžek, jejichž konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů za hodinu, případně jedou rychleji než 14 kilometrů za hodinu a váží více než 25 kilogramů. „I když jezdíte na koloběžkách pomalejších a lehčích, doporučuji sjednat si alespoň obvyklé pojištění občanské odpovědnosti. Počet nehod na elektrokoloběžkách je totiž proti těm obyčejným zhruba dvojnásobný. A leckdy můžete poškodit majetek nebo zranit někoho jiného,“ doporučuje ředitel pojištění vozidel v Kooperativě Aleš Zethner.

Máte představu, kolik takových elektrokoloběžek po ČR jezdí? Vědí jejich majitelé, že si budou muset sjednat povinné ručení?

Jelikož doposud žádná evidence nebyla nutná, je obtížné zjistit, kolik elektrokoloběžek a malotraktorů po našich cestách jezdí. Odhad je že se jedná o cca 200 tisíc vozidel, které budou do nové kategorie povinného ručení spadat. Zároveň jsme si udělali rychlý průzkum, abychom zjistili, jak hodně tato vozidla majitelé využívají. Překvapilo nás, že podobné vozidlo vlastní 71 % respondentů, zároveň většina přiznala, že jejich elektrovozidlo má silnější motor než 350 W. Dále z průzkumu vyplynulo, že většina majitelů s nimi najede do 50 kilometrů týdně. Alarmující zpráva je, že téměř 40 % z oslovených respondentů o nové povinnosti sjednat si na tyto stroje povinné ručení neví. Takže pokud si nejsou jisti, jestli jejich vozidlo spadá do nové kategorie, mohou se na nás obrátit a my jim pomůžeme s jeho určením.

Jak bude povinné ručení pro tato vozidla vypadat, kolik klienti zaplatí?

Pro novou skupinu elektrokoloběžek a dalších drobných vozidel jsme připravili povinné ručení s balíčkem asistenčních služeb, které klientům poskytne kompletní ochranu při jejich užívání. Asistence pomůže například při poruše, pokud závadu mechanik neodstraní na místě, tak ho s elektrokoloběžkou odvezeme do nejbližšího servisu, v případě zranění při nehodě pak do nejbližšího zdravotnického zařízení. Identifikátorem bude výrobní nebo sériové číslo. Sazby se zpočátku budou pohybovat na podobné úrovni jako u malých motocyklů, protože očekáváme, že rizikovost v těchto kategoriích bude podobná. V průběhu času, na základě reálných dat, zohledníme skutečnou rizikovost nových kategorií a přizpůsobíme tomu i sazby pojistného.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688