Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.03.2024 15:00:07

Pražská burza v týdnu také pod vlivem změn indexu. Každopádně vytvořila nový historický rekord


Pozitivní nálada na akciových trzích přetrvala i v uplynulém obchodním týdnu, přestože v jeho samotném závěru začala odpoledne vyprchávat. Každopádně investoři byli svědky nových historických maxim ať už na akciíchJaponsku, kde se index Nikkei přiblížil již hranici 41 tis. b., tak na Wall Street či v sousedním Německu. Domácímu indexu PX zbývá do maxim ještě více než 25 %, nicméně vůbec poprvé od léta 2008 se v pátek krátce podíval nad hranici 1 500 b. Všechny zisky však neudržel, zkrátka ani nakonec neuzavřel nad dosavadními letošními maximy z 22. února. Ukazuje tím tak na rezistence. Po zahrnutí vyplacených dividend, tedy dle sesterského indexu PX-TR, každopádně pražská burzapátek intradenně vytvořila nová historická maxima. V týdnu si nakonec polepšila o 0,67 %, když relativně nevýraznou změnu přitom limitoval značně protisměrný pohyb jednotlivých emisí.

Jak jsme již na přelomu měsíce v reportu predikovali, v rámci čtvrtletní aktualizace indexu PX si měly zpět výrazně polepšit akcie ČEZ. Zatímco na konci února se jejich váha blížila dokonce až k hranici 15 %, v tomto týdnu se po aktualizaci indexu naopak dokonce dostaly přes limitních 20 %. Své také sehrál nárůst jejich kurzu v první polovině měsíce oproti 29. únoru, který byl rozhodující pro úpravu vah. V tomto týdnu však akcie ČEZ značnou část kurzových zisků nakonec odevzdaly, když čtvrteční report loňských výsledků, resp. potažmo především výhledu, investory neuspokojil. Firemní zprávy vlastně také ukazují na větší potřebu investic a v kontextu i nejspíše neochotu vedení vyplácet vysoké dividendy. A kromě toho je tu stále windfall tax… I okolo té bylo živo, když v prezentaci ji ČEZ pro letošek odhaduje poměrně široce na 20-30 mld. , finanční ředitel firmy pak v rozhovoru uvedl mylně 10-20 mld. . Každopádně je zřejmé, že pro ministrem financí dokola omílaných potřebných 17 mld. pro letošní vyrovnaný rozpočet „podpory energetiky“ je vše dávno zajištěno, resp. zrušení zmiňované daně již letos by dávalo smysl dokonce již v kontextu očekávané letošní dividendy ČEZ.

Nejvíce v týdnu každopádně ztratil nováček v indexu akcie PRIMOCO, které se již dříve dostaly tzv. medvědího trhu. Jejich váha v indexu je nicméně na úrovni vlivově nejslabších akcií PHOTON ENERGY (necelých 0,5 %). Při debutu v indexu se v úvodním týdnu nevedlo ani slovenským akciím GEVORKYAN. Těsně pod maximy vlastně nakonec vyčkávaly akcie COLT, když investoři vyhlížejí výsledky, potažmo info o letošní dividendě.

 

O zisky pražské burzy se každopádně v týdnu zasloužily především finanční tituly, přestože jejich váha od úvodu týdne s aktualizací indexu PX výrazně klesla. O svůj dominantní vliv přišly akcie KB, které se váhou v indexu dostaly na aktuálních 19,9 % (z cca 22,3 %). Titul přitom nejprve oddychoval a dokonce atakoval hranici 800 . Nicméně se zdá, že má v kontextu vidiny dividendy již namířeno zpět k letošním maximům. To k nim (nad hladinu 40 EUR) se v týdnu v domovské Vídni razantně navrátily akcie ERSTE, které tak u nás předvedly nejoptimističtější týden od poloviny listopadu. Coby nejrůstovější titul, zároveň aktuálně s nejvyšším vlivem 20,6 %, tak nejvýrazněji v týdnu podpořil v ziscích pražskou burzu. Potěšeni tak mohou být i hlavní manažeři firmy. Šest členů představenstva si totiž v rámci akciového motivačního programu v týdnu zdarma přišlo na celkem téměř 28 tis. akcií ERSTE. Tedy v aktuální ceně za zhruba 1,1 mil. EUR.

Druhý rakouský titul VIG začal v závěru týdne ve Vídni směřovat již k dříve v reportech zmiňovaným dalším rezistencím u cca 28,80 EUR. Tedy nejspíše bude v týdnu atakovat tato 6letá maxima z ledna 2018. To akcie MONETA po svém sešupu z maxim z úvodu měsíce zatím jako by vyčkávaly na nový impuls. Ten zatím nepřinesla v týdnu vydaná pozvánka na letošní valnou hromadu na 23. dubna. Tedy první vlaštovka z letošní dividendové sezóny na pražské burze. Ucelený přehled týkající se valných hromad a dividend plánujeme zveřejnit v příštích dnech.

Každopádně v absolutních číslech se na nejvyšší požitek tradičně čeká od PHILIP MORRIS, kde by mělo být v tomto ohledu jasno ve středu. Titul se pokoušel korigovat část ztrát z předchozí páteční enormně likvidní závěrečné aukce. Od analytiků KB dostal ve čtvrtek upgrade z „držet“ na koupit“ nicméně se sníženou cílovou cenou 17 041 oproti předchozí 18 349 . I tak tedy aktuálně s více než desetinovým jen kurzovým potenciálem.

Závěrem možno zmínit také v přehledu druhé nejztrátovější akcie PILULKA, kde došlo na zveřejnění dosud největších prodejů akcií ze strany šéfa firmy. Zatímco v listopadu za cenu mimo trh (398 ) nakoupil přes 9,5 tis. akcií, nyní jich téměř dvojnásobek prodal za kurz sotva 216 (více zde).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688