Research (eToro)
Investice  |  22.03.2024 13:52:15

Hospodářský supercyklus podpořený globální technologickou konkurencí v čipovém průmyslu

Minulý týden si akcie polovodičů po delší rally daly krátkou přestávku. Aktivity v oblasti čipů na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji, USA, EU, Japonsku a Číně podnítily miliardové investice do výstavby nových továren, přičemž posledním příkladem je 20miliardový stimulační balíček pro amerického výrobce čipů Intel

Silné zisky společností, jejichž příkladem jsou výsledky společnosti NVIDIA, ujistily investory, že tyto firmy mohou splnit své sliby s hmatatelnými finančními výsledky. Klíčovou otázkou nyní je, zda se tento sektor blíží k vrcholu pravidelného cyklu, nebo vstupuje do hospodářského supercyklu poháněného umělou inteligencí, který je podporován geopolitikou, neboť vlády soutěží o technologickou špičku. 

Využívání geopolitické hry o moc

Polovodičové společnosti se staly vyjednávacím trumfem mezi velmocemi. Z této situace těží společnosti jako ASML a Intel, které mají na vlády jednotlivých zemí vliv. Bidenova administrativa včera jasně uvedla, že cílem stimulačního balíčku společnosti Intel je, aby se špičkové polovodiče "vyráběly v USA". V Evropě nizozemští politici zpanikařili, když generální ředitel společnosti ASML Peter Wennink naznačil přesun výrobních závodů do zahraničí. 

Snahy o udržení špičkových technologií v rámci hranic jsou patrné na celém světě. Francouzský jednorožec v oblasti umělé inteligence Mistral, který přivítal investice od Microsoftu, vyvolal pozdvižení a evropští politici si stěžovali, že bylo učiněno příliš málo, aby se zabránilo tomu, že američtí technologičtí giganti pohltí všechny technologické startupy. Zdá se, že Macron to vzal na vědomí. V úterý oznámil několik opatření, jejichž cílem je nasměrovat více investic do menších společností a zatraktivnit Paříž pro nové firmy. Obnovil také výzvu Francie k vytvoření unie kapitálových trhů v EU a vyzval Německo, aby "v příštích týdnech předložilo podobné odvážné návrhy".

Vydrží rally?

Příslib růstu produktivity díky umělé inteligenci mnozí vítají kvůli nedostatku osobních zdrojů na trzích práce. Velké jazykové modely, jako je ChatGPT, se zatím potýkají s problémy, protože jsou navrženy tak, aby uspokojily "vše a každého". Tento přístup vyžaduje větší výpočetní výkon, a tedy i výkonné čipy, než kdyby tomu tak nebylo.

Mezi klíčové ukazatele, které je třeba sledovat v roce 2024 a které by mohly signalizovat supercyklus pro polovodiče, patří příjmy z produktů a služeb souvisejících s umělou inteligencí u velkých technologických společností, jako jsou Microsoft, Apple a Meta, a nové zakázky u společností vyrábějících čipy, jako jsou ASML a Applied Materials.

Jean-Paul van Oudheusden, eToro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688