Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.03.2024 14:40:30

Akcie PILULKA prodává už i zakladatel firmy. Regulatorní hlášení nicméně přineslo nejasnosti

Petr Kasa coby spoluzakladatel on-line prodejce Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) prodal na pražské burze přes 18 tisíc akcií firmy. Na první pohled by se mohlo zdát, že jeho regulatorní hlášení zároveň dovysvětlilo nadprůměrný páteční objem obchodů na titulu. Majitele totiž v pátek 15. března na pražské burze vyměnily akcie PILULKA za téměř 3 mil. , což byl největší objem za poslední více než 4 měsíce. Petr Kasa však ten den prodal akcie PILULKA dokonce za 3,88 mil. . Tedy alespoň dle jeho regulatorního hlášení pro ČNB, ve kterém je jako místo transakce uvedeno „STRT“. Lze jistě předpokládat, že autor tím myslel trh START. A nejspíše se i v těch pár málo údajích, které je třeba uvést, tedy upsal. Tak jako tak tedy dokázal zázrak, když na daném trhu prodal více akcií, než se ten den zobchodovalo. Spekulovat můžeme, že zkrátka část akcií v pátek prodal i na burze RM-Systém.

Každopádně každého hned jistě napadne, proč jeden ze šéfů firmy prodává akcie, když jsou nedaleko minim. Obvykle se od manažerů uvedení důvodů dozvídáme v hlášeních jen sporadicky, když nejsou podmínkou zveřejnění. Tentokrát Petr Kasa uvedl: Jednorázový prodej z důvodu získání finančních prostředků na splátku soukromého úvěru. Pro upřesnění lze doplnit, že Petr Kasa v pátek prodal 18 007 akcií PILULKA za průměrný kurz 215,52 .

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz

Připomeňme, že loni došlo k sekundární nakonec vlastně neúspěšné nabídce akcií PILULKA, když firma získala v souhrnu jen něco přes 67 mil. hrubého. Z nabízených až 500 tis. akcií PILULKA se totiž prodalo necelých 150 tis. A přes různá optimistická vyjádření právě i Petra Kasy o cenové atraktivnosti nabídky a (nejen) jeho zájmu o úpis, vše bylo jinak. Petr Kasa a ani jho bratr Martin Kasa v úpisu nekoupili žádné akcie PILULKA. Tedy alespoň v tomto ohledu nepodali žádné regulatorní hlášení.

A naopak již v červenci druhý zmiňovaný CEO Martin Kasa prodal na pražské burze 1 350 akcií, když se cena vyhoupla nad upisovacích 450 , resp. prodal při kurzu 475 . Po následném pádu titulu pak naopak koupil za 3 měsíce symbolických jen 100 akcií PILULKA za kurz 210 . To k Petrovi Kasovi lze zmínit jeho následující úplně nestandartní a dosud neobjasněnou transakci z konce listopadu. Tehdy totiž mimo trh koupil téměř 9,5 tis. akcií za kurz cca 398 . Jak jsme psali, o více než 50 % dráže než tržní cena. Na naše dotazy k transakci tehdy Petra Pilná z Investor Relations konkrétněji neodpověděla, resp. uvedla jen: „Petr Kasa nakoupil akcie v rámci mimoburzovní operace, proto kupní cena neodpovídala tržní ceně v době transakce.“

Nastavení šéfů společnosti ve vztahu k investorům je obecně více než neobvyklé. Připomeňme, že například k loňskému hospodaření firma toho oficiálně dosud moc neuvedla. Naposledy v úvodu ledna informovala vlastně pouze o tržbách a k letošnímu výhledu zmínila jen cíl dosáhnout „kladného zisku EBITDA a pozitivního cash flow“. Akcionáři potažmo investoři, aby si jinak totiž kvůli více informacím předplatili média. Před zhruba 2 týdny se totiž mohli z HN dozvědět, že loňská EBITDA dosáhla záporných více než 50 mil. . V rozhovoru to neuvedl nikdo jiný než Petr Kasa…

Uvidíme, co nakonec poodkryje Výroční zpráva, která by měla nejspíše v blízké době spatřit světlo světa. Loni ji firma zveřejnila 4. dubna.   

V reakci nejspíše i na zmiňovaný prodej akcií ze strany CEO společnosti, akcie PILULKA ve čtvrtek pokračují ve svém jižním směrování. Poslední obchod před 13 hod. se uskutečnil za 209 . Pro titul by to příp. dnes znamenalo letos nová závěrečná minima a další přiblížení minimům historickým. Loni tak 1. listopadu uzavřely na 197 , když se ten den obchodovaly i za 181 . Aktuální cena 209 firmu nyní oceňuje na zhruba 565 mil. .

22.03. 14:28  Na Patrii (Vedúci odchytovej služby Bohnice)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688